Ege Postası
Geri

11'inci Türkçe Olimpiyatları İzmir'i hareketlendirdi

11. Türkçe Olimpiyatları öncesinde İzmir'de düzenlenen Kültür Şöleni'ne ziyaretler akşam saatlerinde de devam etti. İzmir ve çevre illerden gelen ziyaretçiler, kapı önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
11'inci Türkçe Olimpiyatları İzmir'i hareketlendirdi
Haberler / İzmir
26 Mayıs 2013 Pazar 09:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- İzmir Kültürpark Fuar Alanı’nda 140 ülke kendi kültürünü tanıtmak için stant açtı. Kültür Şöleni’nin ikinci gününde ülkeleri tanımak için gelen ziyaretçiler, yoğun katılım gösterdi.

KÜLTÜR ŞÖLENİ TEK KELİMEYLE HARİKA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 11. Türkçe Olimpiyatları öncesinde İzmir'de düzenlenen Kültür Şöleni'ni ziyaret etti. Kültürpark'ta Afrika ülkelerinin stantlarının olduğu Afrika Salonu'nu gezen Başkan Kocaoğlu, misafir öğrencilerle tek tek sohbet edip fotoğraf çektirdi. Afrika ülkelerinin yerel çalgısını çalan Kocaoğlu, başka bir ülkenin standında da çalışan müzik ve öğrencilerin dansına alkışlarla eşlik etti. Afrikalı öğrenciler, Başkan Kocaoğlu'na çeşitli hediyeler takdim etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu daha sonra Romanya standına geçti. Kocaoğlu'nu burada Romanya Aile ve Sosyal Diyalog Bakanı Adriana Pana ve Romanya Lumina Eğitim Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gürsoy karşıladı. Başkan Kocaoğlu ve Bakan Pana bir süre sohbet etti. Lumina Eğitim Kurumları Başkanı Gürsoy da, Romanya'da bulunan okullarla ilgili Başkan Kocaoğlu'na bilgi vererek Romanya'ya davet etti. Ziyaretin sonunda Kültür Şöleni için, "Tek kelimeyle harika, çok güzel olmuş" diyen Kocaoğlu, tüm emeği geçenlere teşekkür etti. Kocaoğlu, "İzmir için de Türkçe konuşan ülkeler için de 140 ülkenin burada buluşması ve stantlarda gençlerimizin çocuklarımızın Türkçe konuşması zaten işin, olayın büyüklüğünü anlatıyor. Bize de teşekkür etmekten, minnet duymaktan başka bir şey kalmıyor." dedi.
İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay da, Kültür Şöleni'ni ziyaret etti. Stantları tek tek dolaşan Emniyet Müdürü Bilkay, çocuklarla sohbet edip fotoğraf çektirdi.



OLİMPİYAT ÇOCUKLARI İZMİR'İ KARIŞ KARIŞ GEZDİ
Türkçe Olimpiyatları’nın barış elçileri, Kültür Şöleni’nin ikinci gününde İzmir’i turladı. Ürdün, Kenya, Romanya, Endonezya, Bosna Hersek gibi ülkelerden bir grup öğrenci Kordon boyunda turlayıp, Kemeraltı’nda alışveriş yapıp, şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini gezdi.
İzmir'in simgesi Konak Meydanı’nda Saat Kulesi’nin önünde kuşlara yem atan çocuklar, halkın büyük ilgisi ile karşılaştı. İzmirliler, Türkçe Olimpiyatları'na katılan çocuklarla bol bol fotoğraf çektirdi. Burada bazı vatandaşlarla öğrenciler arasındaki futbol sohbeti ise dikkatlerden kaçmadı.
Daha sonra Kemeraltı Çarşısı'nda tarihi Konak Şerbetçisi'nde uğrayan çocukların Türkçe konuşması esnafı da şaşırttı. "İlk defa bu kadar güzel Türkçe konuşan yabancı görüyorum." diyen esnaf, "Aslında onlar yabancı değil bizim misafirimiz, yavrularımız." dedi. Kordon boyunda denizin tadını çıkaran çocuklar, balık tutan balıkçılara "Rastgele." dedi.

ÇEVRE İLLERDEN ZİYARETÇİ AKINI
İzmir’de dün açılışı yapılan 11. Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni'ne İzmir ve çevre illerden ziyaretçi akını sürüyor. Uluslararası Türkçe Öğretim Derneği (TÜRKÇEDER) ve İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi'nin (İZDİM) ortaklaşa düzenlediği 11. Türkçe Olimpiyatları'nın Kültür Şöleni'ne İzmirlilerin yanı sıra Ege Bölgesi’ndeki tüm illerden yoğun bir katılım sağlanıyor. İzmir Fuar Alanı’nda girebilmek için Kültürpark girişine kurulan turnikelerin önünde bugün de uzun kuyruklar oluştu. Yarın akşam saat 23.00’de kadar devam edecek olan şölene, 140 ülke ve 55 ilden 2 bin öğrenci katıldı. Şölen, 11.00-23.00 saatleri arasında açık kalıyor.



ÜLKE STANDLARINA BÜYÜK İLGİ
Kültürpark Fuar Alanı içinde şölen kapsamında iki ayrı bölgede ülke standları kuruldu. Ziyaretçiler, ülke standlarını dolaşarak, o ülkelere ait yöresel ürünleri inceleme ve Türkçe konuşan misafir öğrencilerle uzun uzun sohbet etme imkanı buldu. Dünyanın 140 ayrı ülkesinden gelen misafir öğrenciler, vatandaşlarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

BALKANLI ÖĞRENCİLER COŞTURDU
Kültür Şöleni ile kapısını açan 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı’nda sahne alan Balkanlı öğrenciler Türk halk oyunlarıyla seyircileri coşturdu.
İzmir Fuar'ında gerçekleşen Kültür Şöleni etkinlikleri kapsamında sahne alan Balkanlı öğrenciler, Türkiye’nin yöresel halk oyunlarını sergiledi. Katılımcıların eşlik ettiği şarkılarla sahne alan öğrenciler, 2 senedir olimpiyatlara hazırlandıklarını, Türkiye’de olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ve olimpiyata katılmanın muhteşem bir duygu olduğunu dile getirdi.



İZMİR'E HAREKETLİLİK GETİRDİ
İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karatay, Kültür Şöleni sayesinde İzmir'e haraketlilik geldiğini ve insanların birbirleri ile kaynaştığını söyledi. İzmir'de devam eden Kültür Şöleni'nde İZFAŞ Merkez binasında Afrika ülkelerinden gelen bir grup öğrenciyi kabul eden Karatay, onlarla uzun süre sohbet etti. Kültür Şöleni nedeniyle kente büyük bir hareketlilik geldiğini ifade eden İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Karatay, "Biz İzmir'i ve Türkiye'yi çok seviyoruz. 82 yıllık fuarcılık yapan bir bir kurumun çalışanıyım. İzmir'deki Kültür Şöleni ile kente büyük hareketlilik geldi. Bu fuar sayesinde insanlar birbirleri ile kaynaştı. Ekonomik anlamda hacim yaratıyor. Kültürlerarası bir tanışma oldu. İnsanlar arasındaki en büyük yargı olan iletişimsizlik ortadan kaldırılıyor." dedi.Öğrencileri İzmir'de ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını kaydeden Karatay, "Burada sizi ağırladık çok mutlu olduk. İnşallah seneye yine burada olursunuz. Sizde her türlü irtibat bilgilerimiz var. İlerleyen yıllarda buraya başka bir iş içinde gelirseniz sizi yine bekleriz." diye konuştu.
Afrikalı öğrenciler de "Bizi burada olduğunuz için çok mutluyuz. Burada başka arkadaşlarla tanışmış oldum." diye konuştu. İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karatay, daha sonra öğrencilere İzmir'i hatırlatacak hediyeler verdi.
'İzmir’in 2020 EXPO adaylığına en büyük katkıyı Türkçe Olimpiyatları verecektir'
Ege Balkan Sosyal, İktisadi ve Akademik İşbirliği Derneği (EBSİAD) Başkan Yardımcısı Recep Güneş, İzmir’in 2020 EXPO adaylığına en büyük katkıyı Türkçe Olimpiyatları kapsamında organize edilen Kültür Şöleni’nin vereceğini söyledi. Güneş, “Kültür Şöleni bütün dünya ülkelerinin o noktada oy vermelerini destekleyecektir.” diye konuştu.
11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda Balkanlı öğrencilerin sahne aldığı etkinlikte plaket alan EBSİAD Başkan Yardımcısı Güneş, olimpiyatları ve İzmir’in EXPO adaylığını değerlendirdi. Güneş, olimpiyatlar sayesinde dünyada ikinci bir diriliş yaşandığını kaydederek şu ifadeleri kullandı:
"Dünyada ekilen tohumlarla artık girilen yerlerden çıkılmayacak. Çünkü sahabe efendilerimiz de o sevgi dili ile girmişlerdi her yere. Bugünde bu anlayış bütün bir dünyaya yayılıyor ve yeniden ikinci bir diriliş yaşanıyor. Her yönüyle çok güzel. Zannediyorum en büyük katkısı olacak şeylerden biri şu kültür şölenidir. Yani bütün dünya ülkelerinin o noktada oy vermelerini destekleyecektir. 2020’ye aday ülkeyiz. Şuan inanın. Bilin ki şu Türkçe Olimpiyatları’nın çok büyük katkısı olacaktır."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası