14 bin çalışanın durumu ne olacak'
Yaşanan ihale krizleri sonrasında zorlu günleri geride bırakan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeniden zorlu bir viraja girmek üzere. İki senede bir olmak üzere rutin olarak yenilenen toplu iş sözleşmeleri kapsamında belediyeye bağlı firmalarda çalışan personeli temsil eden sendika ile işveren konumundaki İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında henüz bir uzlaşı sağlanamadı. Diğer yandan toplu iş sözleşme süreci de işlerken, önümüzdeki hafta gerçekleşmesi beklenen resmi görüşmeler doğrultusunda da uzlaşı kararı çıkmaz ise, resmen grev süreci başlayacak. Grev eylem kararı hayata geçtiği takdirde de İzmir’de zorlu günler yaşanması ve ulaşım, temizlik gibi kritik öneme sahip yerel hizmetlerin büyük kısmında aksama yaşanması söz konusu olacak.
ERMAN ŞENTÜRK- HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile belediyeye bağlı firmaların personelini temsil eden sendikalar arasında devam eden toplu iş sözleşme sürecinde herhangi bir adım atılmaması yeni bir çıkmaza yol açmak üzere. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, İZENERJİ, İZELMAN, İZFAŞ gibi lokomotif firmalarda sendikalı olarak çalışan toplam 10 bin çalışana herhangi bir fiyat artışı sunulmazken, toplu iş sözleşmelerinde ilk etap olan 60 günlük arabuluculuk sürecinde henüz herhangi bir zam teklif edilmedi. Bu gelişme ile birlikte, Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışanlara makul bir ücret artışı sunulmadığı takdirde, personelin sendikal haklarını kullanarak, önümüzdeki günlerde grev eylem kararının askıya çıkması ile birlikte yani 60 gün içerisinde greve gitmesi bekleniyor. Şu ana dek, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işçileri ve görüşmeleri yürüten sendikayı memnun eden olumlu bir teklif çıkmazken, toplu iş sözleşme rakamlarına dönük bir iyileştirme ve artış gelmediği takdirde işçiler greve giderek, günlük iş bırakma amacı ile hazırlıklara başlayacak.
14 bin çalışan greve gidebilir
Sendikalar ise, bu kritik dönemde işveren konumunda olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ve bürokratlarından önemli bir adım atılmasını beklerken, henüz ortada resmi olarak telafuz edilen bir rakam olmayışı ve belirli bir ücret artışı sunulmayışı asıl sıkıntıyı teşkil ediyor. DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nden alınan bilgiye göre, Genel-İş 5 No’lu Şube’ye bağlı Konak Belediyesi, Karabağlar Belediyesi, Sosyal-İş’e bağlı Ege Şehir Planlamacılık ve İZFAŞ ve yine Genel-İş’e bağlı İZELMAN VE İZENERJİ olmak üzere toplamda DİSK’e mensup 14 bin üye çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinde Konak Belediyesi ile Karabağlar Belediyesi de bu sürece dahil olan kurumlar arasında yer alıyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Konak Belediyesi’nde eylem kararı hayata geçmiş ve işçiler belediye önünde bir eylem gerçekleştirmişti. Konak Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi ile anlaşma aşamasına geldiklerini kaydeden sendika yetkilileri, toplu iş sözleşmelerinin masa başında bitirilip hayata geçirilmesinden yana olduğunu belirtti. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, belediye başkanlarının adım atarak, işçilerin lehine teklif sunmasını beklediklerini kaydetti.
Refah paylarına göre artış bekliyorlar
Toplu iş sözleşmesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından herhangi bir adım atılmaması taraflar arasından gerginliğe yol açarken, uzlaşma sağlanabilmesi için yine ortalama 2,5 aylık süreçte ortak karar alınması gerekiyor. Geçen dönem yapılan toplu iş sözleşmelerinde İZENERJİ’de meydana gelen olaylar sonrasında fedakarlık yaparak sadece enflasyon oranında zam alan işçiler, refah paylarının da dikkate alınarak makul oranlarda zam yapılmasını beklediklerini dile getirdi. Bu konuda işçilerin ısrarını doğrulayan sendika ise, anlaşma sağlanamadığı takdirde çadır kurmaya kadar giden iş bırakma eylemleri yapabileceklerini belirtti. Bu kapsamda, İzmir’de yürütülen ulaşım, temizlik gibi kritik öneme sahip yerel hizmetlerin durması da söz konusu olurken, geçtiğimiz aylarda yaşanan ihale krizleri kapsamında sendikalardan büyük destek gören Büyükşehir Belediyesi’nin ise uzlaşmaya sıcak bakması bekleniyor.
Rakamlar taşerondan daha düşük
İZENERJİ’de çalışan personel, en düşüğü 950 lira olmak üzere ücret alırken, İZELMAN’da ise bu rakam ortalama bin 500 lirayı buluyor. TÜİK rakamlarına göre açlık sınırı bin 65 lira, DİSK tarafından açıklanan rakam ise bin 150 lira olurken, işçi maaşlarına yansıtılacak artışlar çalışanlar için kritik önem taşıyor. Diğer yandan tartışmalı İZELMAN ihalesini kazanan taşeron firma olan Hanoğlu-Zigana ortak girişiminin sözleşmede çalışanlara vereceğini açıkladığı artış rakamları ise asgari ücret artı yüzde 35 olarak belirtilmişti.