ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İlçe belediyelerine 2016 yılına kadar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanlarında ise 2017 yılına kadar semt pazarlarının yeniden düzenlenmesi, gerekli iyileştirmelerin yapılması şartını koşan yönetmelik çerçevesinde, İzmir’in merkez ilçelerinde yer alan birçok semt pazarının kapatılması öngörüldü. Uygulanacak tedbirler kapsamında ağır yaptırımları olan yasanın uygulanmasına 4 sene kala gerekli çalışmaları yapan birçok ilçe belediyesi, yeni pazaryerlerini peşi sıra hizmete açmaya devam ediyor. Fakat, yer sıkıntısı gibi gerekçelerle kapanacak olan semt pazarlarına alternatif çözüm üretemeyen belediyelerde ise, esnaf ve vatandaş mağdur olacak.
YENİ PAZARLAR “NİZAMİ” OLACAK
“5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” kapsamında getirilen düzenlemeler sancılı bir sürecin de startını verdi. 2012 yılında yasada değişiklik yapılarak ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediyelerine tebliğ edilirken, aradan geçen sürede İzmir’deki kimi belediyeler önlemini aldı, kimisi de yolda kaldı. Yasanın hatlarını değiştiren ilgili yönetmelik içerisinde; semt pazarlarının üstünün kapatılması, pazaryerindeki yolların ambulans ve itfaiye gibi araçların geçişine uygun olması, pazaryerlerinde umumi tuvalet bulundurulması, pazaryeri çevresinde zabıta istasyonu yer alması gibi şartlar getirildi. Bu kapsamda ilçelerindeki pazaryerlerini inceleyerek çalışma başlatan belediyeler, kendilerine bir yol haritası belirledi ve kriterlerine uygun olmayan semt pazarlarını tespit ederek kolları sıvadı.
KARŞIYAKA HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
Metropol ilçelerde pazar yoğunluğu en fazla olan ilçelerden Karşıyaka, Bornova, Torbalı, Narlıdere, Çiğli, Güzelbahçe belediyeleri kendilerine tanınan süre dolmadan gerekli yatırımlarını hayata geçirdi ve ilçelerindeki pazaryeri sıkıntısını ortadan kaldırdı. Yeni kurulan ilçelerden Karabağlar Belediyesi, biten ve devam eden projeleri ile büyük ölçüde pazaryerlerini garanti altına alırken, sadece Yunus Emre, Esendere, Yeşilyurt, Günaltay, Esenkent’te yapılacak iyileştirme çalışmaları yapılması öngörüldü. Yine yeni kurulan belediyeler arasında olan Bayraklı Belediyesi, üç yeni pazaryeri için çalışmalarına devam ederken, Özkanlar pazaryeri mülk sahipleri ile yaşanan hukuki sorunlar nedeni ile kapatılacak ve hazırlanacak olan yeni yerine taşınacak. Buca Belediyesi de son dönemde açılışını yaptığı birçok kapalı pazaryeri ile esnafa ve vatandaşa rahat bir nefes aldırırken, geçtiğimiz haftalarda iptal olan Şirinyer projesine alternatif ürettiği takdirde sıkıntısı kalmayacak.
ASIL SIKINTI KONAK’TA
Türkiye genelinde 53 bin esnafı ilgilendiren yasal düzenlemenin İzmir’deki toplam 153 pazaryerinin kaderini değiştirmesi beklenirken, asıl sıkıntı ise kentin en önemli noktaları arasında yer alan Konak’ta yaşanıyor. Pazaryerleri konusunda herhangi bir yatırımı olamayan Konak Belediyesi’nin sokak aralarında kurulan Kahramanlar, 19 Mayıs Mahallesi ve Gürçeşme semt pazarlarının mevcut durumları itibarı ile belediye tarafından kapatılması öngörülürken, yer sıkıntısı nedeni ile çeşitli formüller üzerinde durulan bu üç pazaryerine şimdilik alternatif çözüm üretilemedi. Esnaf ve vatandaşın büyük sıkıntı yaşadığı bu semtlerde daralan süreyi de göz önünde bulunduran halk yetkililere çağrısını yinelerken, kendilerine yeni pazar alanları yaratılması için belediyeden gelecek hamleyi beklemeye devam ediyor.
HATAY’DA ŞARTLI ONAY
Geçtiğimiz günlerde haftada iki güne çıkarılması kararı alınan Hatay Semt Pazarı’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan katlı otoparka taşınması ile ilgili sancılar da devam ediyor. Otoparkın son katında yer alan için Konak Belediyesi’nin hazırlayacağı projeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirmesi ile birlikte taşınmasına Pazarcılar Odası’ndan “şartlı” onay geldi. Yaklaşık 1100 esnafın yer aldığı mevcut pazaryerinin taşınacak olan alanda 300 tezgahlık alan bulunması sebebiyle ek alan talebine belediyelerden onay geldiği takdirde, tarihi pazaryeri yeni yerinde hizmet verecek. Uygulanacak olan kısmi taşınma formülü ile birlikte, Salı ve Perşembe günleri açılacak pazaryerinin bölgeyi de rahatlatması bekleniyor. “Hangi belediyenin üstünü kapattığı önemli değil, yeter ki halk rahat etsin, sokaklardan kurtulalım. Her türlü desteği vermeye hazırız” diyen Pazarcılar Odası’nın talepleri karşılandığı takdirde, Askeri Hastane karşısındaki otopark alanı haricinde kalan ara yol ve muhtarlık çevresi ile ara sokaklar tamamen boşaltılacak.
ÜÇKUYULAR’A YENİ FORMÜL ARAYIŞI DEVAM EDİYOR
Diğer yandan, Balçova Belediyesi de mevcut kapalı pazaryerine bir yenisini daha ekleyerek vatandaşlardan gelen şikayetleri gidermek için çalışmalarını sürdürürken, ilçede esas sıkıntı ise Üçkuyular Pazaryeri’nde yaşanacak. Toplam 14 mahallenin yararlandığı ve kentin en işlek noktaları arasında yer alan pazaryeri, Balçova Belediyesi, Karabağlar Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin hissedarı olduğu alanın geçtiğimiz yıl içerisinde satılması, sonrasında ise Konak Belediyesi’nin üzerinde benzin istasyonu yer alan alanı Doğuş Holding’e devretmesi üzerine kapanacağı günü beklemeye devam ediyor. Söz konusu alanda alternatif proje hazırlığı içerisinde olan İzmir Pazarcılar Odası, Üçkuyular Vergi Dairesi yanında yer alan ve özel mülk olan alanın ilçe belediyesi ya da Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılarak pazaryeri yapılması için öneride bulunmuştu. Çözüm bulunamadığı takdirde, esnafı kurtarmak adına belediyeye, “Pazaryerini biz yapalım, karşılığında işgaliye bedeli almayın” teklifi sunmaya hazırlanan Pazarcılar Odası, kendilerine yetki verildiği takdirde Türkiye’ye örnek olabilecek bir proje hazırlayabileceğini de duyurdu.
PAZARCILAR ODASI’NDAN BELEDİYELERE ÇAĞRI VAR
Konu hakkında genel bir değerlendirme yapan İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı ve Türkiye Pazarcılar Federasyonu Genel Başkan Vekili Hamdin Erişen, AVM kıskacında olan esnafa sahip çıkılması gerektiğini belirterek ilçe belediyelerine çağrıda bulundu ve şöyle konuştu; “Önümüzde 2017 yılına kadar uzun bir süreç var. Seçimlerin tamamlanması ile birlikte belediye başkanlığı görevine gelecek olan arkadaşlar ile koordineli bir çalışma yürüterek sıkıntıları aşabiliriz. Biz oda olarak, esnafımızla birlikte yapılacak olan çalışmalarda her türlü desteği vermeye hazırız. Yapılacak yatırımsa yatırım, proje bedeli ise proje bedeli, yeter ki ilçe belediyeleri bizlere yer göstersin, yeni tesisleri yapalım. En azından boş alanlara kurulacak “mini pazarlar” ile soruna geçici de olsa çözüm üretilebilir. Halkımızın AVM’lere mahkum olmasını istemiyoruz. Üç yıl içerisinde özellikle imar düzenlemeleri konusunda önemli adımlar atılmalı. Yeni planlarda parklar için yeşil alanlar, AVM’lere ticaret alanı ayrılıyor, ama halka ucuz, kaliteli ve rahat hizmet sunacak olan pazaryerleri için neden gerekli yerler ayrılmıyo? Pazaryerine de ihtiyaç var. Buraları belediyelerin can simididir. Seçim zamanı halkın ve esnafın karşısına nasıl çıkacakla? İzmirli oy verirken bunlara da bakacak.Bizim derdimiz fabrikatör olmak değil, esnaf kazansın, dar gelirli vatandaşımız ucuz ve kaliteli hizmet alabilsin istiyoruz. Sonuçta herkes AVM’lere gidemiyor. Dar gelirli kesimi de unutmamak lazım. AVM’lere verilen önem pazaryerlerine de gösterilsin. AVM olmadığımız için sokaklarda kaldık. Esnaf olarak bu halk için yıllarca hizmet verdik. Pazarlarımız bir gelenektir, bir kültürdür, buna sahip çıkmak durumundayız. Artık, “Acaba bu hafta pazarımız kapanacak mı'” sıkıntısını yaşamak istemiyoruz.”