Ege Postası
Geri

34. kitap “Karşıyaka'nın Taş Çiçekleri“

Karşıyaka Belediyesi kentin geçmişine ışık tutacak bir kitap daha kazandırdı. Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Ertan Daş ve Şakir Çakmak tarafından hazırlanan kitap, belediyenin son on yıl içinde 34. yayını olarak raflarda yerini aldı. Kitapta Dedebaşı, Eski Örnekköy ve Soğukkuyu mezarlarında Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemi mezar taşları incelenerek geçmişe ışık tutan bilgiler toplandı.
34. kitap “Karşıyaka'nın Taş Çiçekleri“
Haberler / Yerel Yönetimler
17 Aralık 2013 Salı 10:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-Mezar taşlarında yapılan incelmede bazı dönemlerde salgın hastalıkların arttığı görülürken, yazılarda ölenlerin Karşıyaka’ya nereden göç ettiklerini de ortaya çıkarıyor. Bir yıl süren araştırmada mezar taşlarında Arapça, İbranice ve Türkçe yazılar tek tek incelendi. Taşlardaki süslemelerin yıllara göre şekiller değiştirdiği görüldü. Taşlar tek tek numaralandırılırken, üzerlerindeki bilgi ve süslemeler gruplandırıldı.
Yazıtlarda bazen “Girdim henüz on dokuz yaşıma, Tifo hastalığından ölüm geldi başıma, Akıbet turab oldum bu yazıldı başıma, ya da ah ölüm girmiştim henüz yirmi yaşıma, hamileyken sıtmadan ölüm geldi başıma, ” gibi salgın hastalıklar belirtilirken, bazılarında da “hüvel baki sene 1312, Sakızlı Hacı Ahmet oğlu İsmail ya da Atinalı Derviş Hıdır’ın kerimesi “ gibi ailenin geldiği bölgeyi anlatan yazılar bulunuyor. Toplam 280 sayfa olan kitapta her mezarlıkta o dönemde ölenlerle ilgili yapılan kayıtların bilgileri ile genel değerlendirme yazıları bulunuyor.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası