TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Projesine 2013 yılında başlanan ve dönemin Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı ilgili birimi tarafından “Yap İşlet Devret” modeli çerçevesinde hayata geçirilmek üzere ihalesi yapılan Çeşme Şifne Yat Limanı için son düzlüğe girildi.
Çeşme turizmine büyük katkı sağlaması beklenen ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından 16 Kasım 2015’te onaylanarak yürürlüğe giren 1/100.000’lik planlarda Yat Limanının gerisinde kalan alan turizm Tesis Alanı olarak geçen projede 7 yıl süresince bir çivi bile çakılmaması nedeniyle bütün süreçlere sil baştan başlanmış ve geçtiğimiz yıl proje için ÇED süreci yeniden başlatılmıştı.
Kıyı kenar çizgisinin değiştirildiği yeni proje için ise söz düzlüğe girildi.
1 yıldan uzun süredir bakanlıkta ÇED dosyası bekleyen Çeşme Şifne Yat Limanı için İnceleme ve Değerlendirme Toplantısı tarihi belirlendi.
Kurul 4 Kasım Cuma günü toplanarak proje için son kararını verecek. Uzun süredir yapılması beklenen proje için kuruldan olumlu karar çıkması bekleniyor.
PROJE DOSYASINDA NELER YER ALIYOR?
Başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre; Çeşme Şifne Yat Limanı Projesi kapsamında Koruma Amaçlı uygulama İmar Planı değişikliği ile birlikte kıyı kenar çizgisi revize edildi. Bu nedenle 2013 yılında onaylanan İmar Planında 66 bin 278 metrekare olan proje alanı Şifne Körfesi Yat Limanı’na ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı nazım ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği ile alan 533 metrekare küçültüldü ve 65 bin 745 metrekare olarak revize edildi.
95 milyon liraya mal olması planlanan ve 2,5 yılda tamamlanması beklenen projenin ömrünün ise 25 yıl olacağı ifade edildi.
Çeşme Şifne Yat limanı proje kapsamında 700 metre boyunda ana dalgakıran, 100 metre boyunda tali olmak üzere iki adet dalga kıran, 650 metre boyunda rıhtım, toplamda 585 metre uzunluğunda yüzer iskeleler, çekek yeri (Vinç rıhtımı, bakım onarım atölyeleri), üst yapılar (Sosyal-idari tesisler, altyapı ve teknik birimler). proje kapsamında kıyı yapısı olarak; 1 adet yat limanı dolgu alanı, 1 adet dalgakıran, 5 adet yüzer iskele, 1 adet vinç rıhtımı ve çekek yeri yapılması planlanıyor.