Ege Postası
Geri

80 bin altın madeni işçisi greve gitti

Güney Afrika’da otomotiv ve havacılık sektörünün ardından 80 bin altın madeni çalışanı da greve gitti. Grev arefesinde yüzde 60 ücret artışı isteyen Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM), işverenlere en son yüzde 10’luk artış...
80 bin altın madeni işçisi greve gitti
Haberler / Dünya
4 Eylül 2013 Çarşamba 16:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Güney Afrika’da otomotiv ve havacılık sektörünün ardından 80 bin altın madeni çalışanı da greve gitti. Grev arefesinde yüzde 60 ücret artışı isteyen Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM), işverenlere en son yüzde 10’luk artış çağrısı yaptı.

Madenciler geçen hafta yıllık enflasyon baz alınarak teklif edilen yüzde 6’lık artışı kabul etmemişti.

Altın endüstrisinde dünyanın en büyüklerinden biri olan Güney Afrika’da sektör son zamanlarda zor günler geçirirken, lider olduğu platinumda ise son yıllarda yaşanan grevlerin ardından toparlanmaya çalışıyor. Otomotiv grevlerinin Güney Afrika’ya maliyeti günde 600 milyon Rand (58.4 milyon dolar) iken, altın grevlerinin zararı ise 30 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

Grevlerin yayılması üzerine açıklama yapan Maden Bakanı Susan Shabangu, grevlerin ekonomiye ve taraflara çok zarar verdiğini, en kısa zamanda sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Güney Afrika’da firma sahipleri ise, altın fiyatlarının düştüğünü ve üretim fiyatlarının arttığını hatırlatarak, grevlerin devam etmesi halinde madenlerin kapanacağı ve binlerce insanın işsiz kalacağının altını çizerek maden çalışanlarını uyardı.

1970’de dünya altın üretiminin yüzde 68’ini tek başına karşılayan ülke, halihazırda 5’inci sırada. Ülkede madenciler ortalama ayda 7 bin Rand (700 Dolar) ücret alıyorlar.

Güney Afrika’da 120 bin altın madeni işçisinin çoğunluğunu temsil eden NUM’un sözcüsü Lesiba Seshoka, "Beyaz adam klimalı odalarda milyon dolarlar kazanırken, işçiler neden karın tokluğuna çalışıyor." sözleri ile mücadeleyi devam ettireceklerinin sinyalini verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası