Ege Postası
Geri

ABD’yi yeni bir kriz mi bekliyor'

Amerika Birleşik Devletleri, Ekim ayında yeni bir kriz ile karşı karşıya kalabilir. Obama hükümeti, Ekim ayının ortasında hazinenin borçlanma limiti sınırına ulaşılacağını açıkladı. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde...
ABD’yi yeni bir kriz mi bekliyor'
Haberler / Dünya
27 Ağustos 2013 Salı 16:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Amerika Birleşik Devletleri, Ekim ayında yeni bir kriz ile karşı karşıya kalabilir. Obama hükümeti, Ekim ayının ortasında hazinenin borçlanma limiti sınırına ulaşılacağını açıkladı. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti, devlet harcamalarında kısıtlamaya gidilmesi konusunda diretiyor.

Ülkenin borç limitine ulaşması ve yeni borçlanma için Kongre’nin hükümete yetki vermemesi durumunda Amerika devlet çalışanlarına maaşlarını ödeyemez hale gelecek. Uzmanlar bunun ekonomi için ciddi risk olduğu konusunda uyarırken, muhalif Cumhuriyetçilerin borçlanma limitini arttırmak için Obama hükümetine iki şart öne süreceği tahmin ediliyor.

Şartlardan devlet harcamalarında yeni kısıtlamaların yapılması ve "Obamacare’’ olarak bilinen yeni sağlık sigorta düzenlenmesin de rafa kaldırılması.

Ekim ayı ortasında ABD hazinesi 16.7 trilyon dolarlık borçlanma limitine ulaşacak. Obama hükümetinin yeni borçlanmaya gidebilmesi için Kongre’nin Temsilciler Meclisi ile Senato kanadından onay alması şart. Senato’da Demokratların üstünlüğü sözkonusu iken Temsilciler Meclisi’nde kontrol Cumhuriyetçilerin elinde.

Başkan Barack Obama, borçlanma limitini muhalif parti ile tartışma konusu yapmayacağını söyledi. Obama, hükümetin borçlanma konusunda yasal bir hakkı olduğunu ileri sürdü.

Ekonomi uzmanları Kongre’nin Beyaz Saray’a borçlanma konusunda sıkıntı çıkarması durumunda bunun ülkenin uluslar arası kredi notunu düşebileceği konusunda uyarıyor.

'DEVLET KEPENK KAPAYACAK MI''

Uzmanlar, ekim ayı başlarında tarafların uzlaşıya varmasını tavsiye ederken ‘devlet kepenk kapayacak mı’ gibi spekülasyonlara dahi izin verilmemesi yolunda uyardı.

Boçlanma limitinin dolduğu gün hükümetin elinde 50 milyar dolar nakit para bulunacağını belirten Hazine Bakanı Jack Lew, ancak bu paranın da ülke giderlerini uzun süre karşılayamayacağını ifade etti. Bakan Lew ayrıca borçlanma limitinin arttırılmaması durumunda devlet tahvillerine milyarlarca dolar yatırım yapan yatırımcıların ellerindeki senetleri geri çevirme tehlikesinin olduğunu söyledi. Hazine bakanı, "Böyle bir senaryo finansal piyasalar ile ekonomimizde önemli zarara ve kesintilere neden olabilir." uyarısında bulundu.

Partiler Üstü Politika Merkezi (Bipartisan Policy Center) Ekonomi Direktörü Steve Bell, hazinenin elinde bulunan 50 milyar dolar nakitin ABD devletinin 3 veya 4 günlük harcamasına ancak yeteceğini söyledi. Bell, siyasilerin ekim ortasından önce uzlaşıya varmalarının ülkenin geleceği adına önem taşıdığını belirterek, aksi durumda piyasaların ciddi zarar görebileceği konusunda uyardı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası