Ege Postası
Geri

AK Partili vekilden İzmir’de üzüm tanıtımı

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, sultaniye üzümünün tanıtımını yaptı. Genel cerrah olmasına rağmen Alaşehir’de 10 dönüm arazide üzüm üreten Yurttaş, üretimde dünyada ikinci sırada olan Türkiye’de kuru üzüm tüketiminin kişi başı 250 gramken, Almanya’da 1.8 kilograma çıktığını söyledi. Yurttaş, kuru üzümlü ekmek üretiminin yaygınlaşmasını, kekin üzümlü yapılmasını, çayın üzümle içilmesini istedi
AK Partili vekilden İzmir’de üzüm tanıtımı
Haberler / Yerel Politika
8 Şubat 2013 Cuma 13:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR -TBMM’nin gece geç saatlerine kadar süren oturumlarında bakanlara ve milletvekillerine kuru üzüm dağıtan, iç hat seferlerinde uçaklarda ücretsiz üzüm dağıttıran, üzümlü ekmek projesini hayata geçiren AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, üzümü tanıtmayı sürdürdü. Genel cerrah olan Yurttaş, üzümün sağlığa yararlarını da anlattı, Alaşehir’de 10 dönümlük arazide üzüm ürettiğini de sözlerine ekledi. Ege Palas Oteli’nde yapılan toplantıya katılanlara, üzümlü ekmek, kek, poğaça, kurabiye, irmik helvası ikram edildi.

KURU ÜZÜM İNGİLTERE’YE YAŞ ÜZÜM RUSYA’YA

AK Parti Manisa Milletvekili Yurttaş, dünyada 7.5 milyar hektar alanda üzüm üretildiğini, Türkiye’nin ABD’den sonra üretimde ikinci sırada yer aldığını ancak ABD’de iç tüketim fazla olduğu için Türkiye’nin ihracatta dünya lideri olduğunu her yıl 600 milyon dolar gelir sağlandığını ifade etti. Türkiye’nin 2010- 2011 sezonunda 205 bin ton üretimle dünya kuru üzümünün yüzde 36’sını tek başına gerçekleştirdiğini, ihracatın İngiltere, Almanya, Hollanda, İtalya, Fransa’ya yapıldığını yaş üzümün daha çok Rusya’ya satıldığını dile getiren Yurttaş, 205 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı ile 474 milyon dolar girdi sağladığına dikkat çekti.

ALMANYA’DAKİ TÜKETİM TÜRKİYE’NİN ALTI KATI FAZLA

Yurttaş, üretimde dünya ikincisi olan Türkiye’de iç tüketimin kişi başı 250 gram olduğunu, bunun İngiltere’de 1- 1.5 kilogram, Almanya’da ise 1.8 kilograma çıktığını belirterek, "Biz üretiyoruz ama Almanya altı kat daha fazla tüketiyor. Onlar en çok ekmeğin ve keklerin içinde üzüm tüketiyorlar. İngiltere’de okul üzümü projesi var. 35 - 40 gramlık ambalajlarda dağıtılıyor. Kekte, pilavda, pastada, çörekte çok değişik gıdalarla kullanıyorlar" dedi. Üretilen üzümün yüzde 30’unun kuru olarak tüketildiğini dile getiren Yurttaş, Türk Hava Yolları’nın iç hatlarında 25 gramlık, 1 milyon poşet dağıttıklarını, aynı tanıtımı önümüzdeki dönem dış hat seferlerinde de yapacaklarını anlattı.

ÜZÜM TEK BAŞINA ECZA DEPOSUDUR


Genel cerrah olarak üzüm sağlık deposu olduğunu vurgulayan Yurttaş, özellikle karaciğer hastalıklarında ve kansızlığın tedavisinde en önemli besin maddesi olduğunu söyledi, üzümün, sinirliliğe, sıkıntıya, unutkanlığa iyi geldiğini, hafızayı güçlendirdiğini, zekayı açtığını anlattı.

Kuru üzüm hoşafının bağırsak hastalıklarını ve kabızlığı giderdiğini Manisa Tarzan’ın güç ve enerjisini, Fatih Sultan Mehmet’in keskin zekasını sultaniye üzümüne borçlu olduğunu öne sürdü. Yurttaş, tüketimi artırmak için, okul çantalarında üzüm konmasını, okul sütü gibi okul üzümü projesinin gerçekleştirilmesini, belediyelerin gıda yardım paketlerinin içinde üzümün yer almasını, Afrika’da açlık çeken ülkelere gönderilmesini önerdi.(Elif Demirci-DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası