Muhalefetin gensoru önergelerine de değinen Erdoğan, MHP’nin son 6 gensorusuyla ilgili, "CHP ile arayı kapamak için yarışıyor" dedi ve gensoru önergeleri nedeniyle vekillere yurtdışına çıkmayı yasakladı.
Başbakan Erdoğan'ın, partisinin Kızılcahamam'daki 19. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanışındaki konuşmasından satır başları şöyle:
— Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin terörle mücadeledeki son gelişmeler ve Türkiye'nin güvenlik politikalarıyla ilgili bilgi verdi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da ekonomik gelişmeler konusunda ayrıntılı sunum yaptı. Dışişler Bakanı Ahmet Davutoğlu Türk dış politikasındaki gelişmeleri analiz etti ve geleceğe yönelik hedefleri değerlendirdi.
— Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yeni anayasa çalışmalarına, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel de büyükşehir belediyesi kanun tasarısına ilişkin bilgi verdi. Tüm sunumların ardından da milletvekilleri düşüncelerini, sorularını ve tekliflerini iletti.
— İktidarının 10. yılını geride bırakan AK Parti'de öyle birilerinin umduğu, beklediği gibi bir metal yorgunluğu asla yok. Tam tersine heyecanımız, dinamizmimiz, üretkenliğimiz en az iktidara geldiğimiz günkü kadar diridir. Bu heyecanın üzerine 10 yıllık tecrübemizi de ilave ederek artık daha kapsamlı, daha iddialı projeler üretiyor, daha hızlı çalışma takvimleri oluşturabiliyoruz. Burada yapılan görüşmelerde, istişarelerde arkadaşlarımızın gözlerindeki heyecanı, umudu görmekten ziyadesiyle memnun oldum.
— Biz 2002'de Türkiye'yi o bitmiş, tükenmiş Türkiye'yi bu MHP'den, DSP'den ve ANAP'tan devraldık. Şu anda DSP diye bir parti var mı, Anavatan Partisi diye bir parti var mı Tamamen bunlar yok oldu. MHP, eh, şu anda ayakta durmaya gayret ediyor. Bir dönem parlamentoya dahi giremedi. Şimdi parlamentoda ama şimdi diyor ki 'bizden 2023'ü çaldılar, kaptılar'. Yani eğer bunun patenti hakikaten size aitse bedelini de söyleyin ödeyelim. Biz doğruya her zaman sahip çıkarız. Biz siyaset deyince hizmeti, projeyi, yatırımı, reformu anlıyoruz. Konuşurken somut faaliyetlerden bahsediyoruz. Onların konuşmasında sadece retorik var, hamaset var, tutarsız laf kalabalıkları var.
ÖĞRETMEN ATAMALARI
— Bazı medya organlarınca yanlış yansıtılan öğretmen atamaları konusuna değinmek istiyorum. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın açılış konuşmasında devletin imkanlarının müsaade ettiği oranda bu sorunu sıfırlamakta kararlı olduğumuzu söyledim Bugüne kadar 358 bin, bu yıl ise 57 bin öğretmen ataması yaptık ve bazı beklentilere de noktayı koymak istiyoruz...
— İhtiyacın tamamen karşılanması başka bir şeydir, okuldan mezun olan veya atama bekleyenlerin hepsinin öğretmen olarak atanması başka bir şeydir. Ne devletin böyle bir taahhüdü olabilir ne de dünyanın herhangi bir köşesinde üniversiteyi bitirenler doğrudan kadroya atanır, böyle bir şey yok. Bu yönde iktidarı suçlayıcı şekilde propagandalar yapılması da doğrusu hiç adil bir yaklaşım olmaz.
GENSORULAR
— Muhalefet, Meclis'in denetim mekanizmalarını çığırından çıkarmaktan, amacından saptırmaktan çekinmiyor. Önceki gün MHP tarafından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile ilgili iki, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile ilgili de birer olmak üzere altı gensoru önergesi verildi.
— Gensoru, hükümetin düşmesine, genel seçimlere gidilmesine yol açacak kadar ciddi bir denetim mekanizmasıdır. Bu mekanizma muhalefet tarafından akıl almaz şekilde sulandırılıyor... MHP'nin CHP ile arasındaki farkı kapatmak için atağa geçtiği anlaşılıyor. Onun için şimdi altı tane birden. Arayı kapatacak, derdi o. Zannediyor ki 'bunu yaparsam, oylarımda artış olacak'. Bizimle millete hizmet konusunda yarışamayanlar şimdi kendi aralarında gensoru yarışına girdiler. Halbuki kem alatla kemalat olmaz. Bu yol yanlış yol...
— Diğerlerini bir kenara bırakıyorum, sadece verilen son altı gensoru önergesine baktığınızda gerçekten komik, aslında trajikomik gerekçelere dayandırıldığını görüyoruz. TRT ve Anadolu Ajansı'nın yayıncılık anlayışı gensoru konusu olabilir mi, Gazi Yerleşkesi'nin durumu gensoru konusu olabilir mi, Milli eğitimde 444 sistemine geçildiği için okullarda güvenliğin sağlanamaması diye bir gensoru olabilir m? Ama çıktıkları zaman milletin karşısında 'Biz 444'ü destekledik, destekliyoruz', dürüst olun, dürüst. Çok açık ve net olun. Tarım ve hayvancılık sektörü bitirilme noktasına getirildi diye bir gensoru konusu olabilir mi Ne bitirildi Bütün gerçekler, bütün rakamlarıyla her şey ortada. Kaç kez bunlar anlatıldı. Ama ne anlatırsanız anlatın bunlar aynı yerdeler.
— Aslında güçlü bir demokrasinin güçlü bir muhalefete ihtiyacı vardır ama bizim talihsizliğimiz Türkiye'de güçlü bir muhalefet yok, bunun yanında da tabii talihimiz. Sevsinler böyle muhalefeti diyoruz, yola devam ediyoruz. Her seferinde gensoru ellerinde patlıyor ama bunlar yine de akıllanmıyorlar...(Ntvmsnbc)