Ege Postası
Geri

AP seçimlerinde baraj düşürüldü, NPD mahkemeye gitti

Alman Federal Meclisi, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için öngörülen yüzde 5’lik seçim barajında reform gerçekleştirdi. Buna göre artık partilerin AP’ye milletvekili gönderebilmek için yüzde 3’lük barajı aşmaları gerekecek. Barajın...
AP seçimlerinde baraj düşürüldü, NPD mahkemeye gitti
Haberler / Dünya
17 Haziran 2013 Pazartesi 10:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Alman Federal Meclisi, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için öngörülen yüzde 5’lik seçim barajında reform gerçekleştirdi. Buna göre artık partilerin AP’ye milletvekili gönderebilmek için yüzde 3’lük barajı aşmaları gerekecek. Barajın tamamen kaldırılmasını isteyen bazı partiler olayı mahkemeye taşıyor.

Federal Parlamento’nun reform kararından hemen sonra aşırı sağcı parti NPD, kararı Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. NDP ile birlikte Hür Seçmenler (Frei Wähler), Ekoloji ve Demokrasi Partisi'nin de (ÖDP) yüzde 3’lük barajı Anayasa Mahkemesi’ne götürmesi bekleniyor.

Federal Anayasaya Mahkemesi yaklaşık bir buçuk yıl önce yüzde 5’lik barajı, küçük partiler için haksızlık oluşturduğu gerekçesiyle anayasaya aykırı bulmuştu. Mahkeme, Parlamento’nun dağılma ve işlemeye yeteneğinin kaybolması tehlikesinin oluşması halinde seçim barajının konulabileceğini hükmetmişti.

Avrupa Birliği Parlamentosu’nda 27 ülkeden 162 parti temsil ediliyor. Birçok AB ülkesinde herhangi bir seçim barajı bulunmuyor. NPD ve diğer partilerin başvurusuyla Anayasa Mahkemesi konuyu tekrar gündemine alacak.

Yüzde 3’lük seçim barajına Hıristiyan Demokratlar, Hür Demokratlar, Sosyal Demokratlar ve Yeşiller destek veriyor; Sol Parti ise karşı çıkıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası