Ege Postası
Geri

AYM'den Müslüm Doğan kararı: Hak ihlali

AYM, eski Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan'ın yargılandığı bir davada beraat etmesine rağmen yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmamasına ihlal kararı verdi.
AYM'den Müslüm Doğan kararı: Hak ihlali
Haberler / Politika
18 Temmuz 2024 Perşembe 14:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), geçen ay CHP'ye katılan eski Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan'ın yargılandığı bir davada beraat etmesine rağmen yurt dışına çıkış yasağı kaldırılmadı. Doğan, ''ailesiyle birlikte yıllardır İsveç’te yaşadığını, iş yerinin olduğunu, hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı nedeniyle maddi ve manevi zarara uğradığını'' ifade ederek, ''özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının'' ihlal edildiğine işaret ederek, AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

AYM'nin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan gerekçeli kararında, şu tespitler yapıldı:

''Başvurucu hakkında tatbik edilen yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki koruma tedbiri ile başvurucunun özel hayatına ve aile hayatina saygı hakkına müdahale edilmiş, başvurucu itirazlarını yargı makamlarına taşımış, buna karşın soruşturma ve kovuşturma makamları ilgili ve yeterli değerlendirmeler yapmaksızın başvurucunun taleplerini reddetmiş, ayrıca başvurucunun beraatine hükmedilmesine rağmen adli kontrolün koşullarına aykırı şekilde anılan tedbirin devamına karar verilmiştir.

Tüm süreç değerlendirildiğinde yargı makamlarını başvurucunun yaşadığı ülkedeki bağlar ile isnat edilen suçun vasfını, delil durumunu ve muhtemel sonuç cezası gözeterek muhakemenin sağlıklı yürütülmesi ve başvurucunun yargılamaya katılarak savunma hakkı kullanması amaçlaryla uygulanan tedbirden beklenen kamusal menfaat ile başvurucunun menfaatleri arasında adil bir denge kurduğu söylenemez. Ayrıca müdahale konusu tedbire alternatif olabilecek tedbirleri tartışmadığı, başvurucunun özel ve aile hayatına yönelen müdahalenin olumsuz etkilerini azaltacak şekilde hızlı ve özenli bir ceza soruşturması/kovuşturması yapmadığı vurgulanmalıdır.

Sonuç olarak yaklaşık bir yıl süren, yurt dışı çıkış yasağı şeklinde yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.''

AYM, bu gerekçelerle Doğan'ın ''özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının'' ihlal edildiğine karar verdi, ayrıca 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası