Ege Postası
Geri

Adaylar cebe girdi, artık seçmenin nabzı daha kolay tutulacak

Kahramanmaraşlı bir bilgisayar yazılım uzmanının akıllı telefonlar için geliştirdiği mobil uygulama, seçim arifesindeki siyasi parti ve adayların işini kolaylaştıracak. 'Adaylar Cepte' adı verilen uygulamayla seçmen, cep telefonu ekranından...
Adaylar cebe girdi, artık seçmenin nabzı daha kolay tutulacak
Haberler / Güncel
21 Ağustos 2013 Çarşamba 09:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kahramanmaraşlı bir bilgisayar yazılım uzmanının akıllı telefonlar için geliştirdiği mobil uygulama, seçim arifesindeki siyasi parti ve adayların işini kolaylaştıracak. 'Adaylar Cepte' adı verilen uygulamayla seçmen, cep telefonu ekranından siyasi parti temsilcileri ve adayları hakkında bilgi sahibi olabilecek, dilerse adayın kamuoyu yoklaması için yaptığı ankette oy kullanabilecek. Uygulama, adaylara özel hazırlanmasının yanı sıra siyasi partiler için kurumsal hizmet seçeneği sunuyor. Parti genel merkezi dilerse, yerel ve genel seçimler öncesi uygulama üzerinden anket düzenleyip, milletvekili ve belediye başkan adayının seçmenden aldığı oy oranını görebilecek.

Eskiden sadece haberleşmek için kullanılan cep telefonları, gelişen teknolojiyle günümüz kullanıcılarının internet erişim araçları haline dönüştü. Sıradan cep telefon yerine, akıllı telefon ve tablet kullanımını tercih eden tüketiciler, internet erişimini de mobil ortamlardan sağlıyor. Akıllı telefonların internet üzerindeki etkin rolü, bilgisayar yazılım uzmanlarının bu alanda güncel mobil uygulamalar geliştirmesine neden oluyor. Bu alanda ilginç projeler hazırlayan 28 yaşındaki yazılım uzmanı Şeref Koca, yaklaşan yerel seçimler önce 'Adaylar Cepte' mobil uygulamasıyla dikkat çekiyor. Yaklaşık bir yıl süren Ar-Ge çalışmasının ardından uygulamayı kullanıma hazır hale getiren Koca, seçim altyapısını hazırladıklarını belirtti.

Koca, "Adaylar cepte uygulamasıyla, adaylar seçmenlerin cep telefonlarına bir nevi girmiş olacak. Anketlerle yapılan kamuoyu yoklamasını, maliyetsiz bir şekilde cihazlar üzerinden insanlara yaptıracağız. Adaylar kendi görüş ve yorumlarını tüm seçmenlerle paylaşabilecek. Anketler düzenleyip oy oranları hakkında seçim öncesi bilgi sahibi olabilecek." dedi.

Projenin çalışma sistemiyle ilgili detaylı bilgi veren Koca, tüm bu işlemlerin akıllı telefonlara store mağazasından indirilecek 'Adaylar Cepte' uygulamasıyla gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Koca, uygulamanın akıllı telefonlarda nasıl kullanılacağını ise şöyle anlattı: "Öncelikle adaylar için hazırlanan bu uygulama marketten akıllı telefonlara ücretsiz indiriliyor. Telefonun ana menüsünde çıkan uygula tıklandığı an otomatik açılıyor ve kullanıcıyı yönlendiriyor. Kullanıcı, telefonun menüsünü andıran uygulama içerisinde gezerek adayın öz geçmişi, eğitim durumu ve anket için oy verebiliyor. Böylelikle binlerce lira harcanarak yapılan seçim çalışmalarını parti ve adaylar daha düşük maliyetlerle yapabilecek."

BAŞBAKAN İÇİN ÖRNEK MOBİL UYGULAMA

Geliştirdiği yazılımın bir örneğini hazırlayan Koca, bu uygulama için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı seçmiş. Başbakan Erdoğan'ın, kişisel bilgileri, sözleri ve fotoğraflarının yer aldığı uygulamayı mağazaya ekleyen Koca, ücretsiz olarak indirilecek 'Recep Tayyip Erdoğan' uygulamasıyla Başbakan hakkında hiç bir şey bilmeyen bir kişinin bilgi sahibi olabileceğini söyledi. Uygulamanın, anketlerde bir kişinin ikinci kere oy kullanmasına imkan vermediğini de belirten Koca, bilgisayarda da kullanılabilen yazılımın yaklaşık maliyetinin 3 ile 10 bin dolar arasında değiştiğini kaydetti.

Türkiye'de interakif (Birbirini karşılıklı olarak etkileme yoluyla yapılan iletişim) uygulama geliştirip App Store'un mağazasında yayınlanan 4 yerli firmadan biri olduklarının altını çizen Koca, App'dan alınan güvenlik sertifikası sayesinde geliştirdikleri yazılımların App mağazasında yayınlandığını söyledi. Program dilinin çok yeni olmasının mobil programcılığı zorlaştırdığını kaydeden Koca, "Piyasada ticari yazılım dediğimiz muhasebe programlarıyla, cep telefonlarının iletişim kurarak verileri internet üzerinden mobil telefonlar aracılığıyla kullanıcılara sunduk. Bu projemizle Türkiye'de App Store'un mağazasına girmeyi başaran dört firmadan biriyiz." şeklinde konuştu.

Öte yandan, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na, cesetler üzerinde yapılan otopsinin dijital ortamda takip edilmesi için donanım ve yazılımı kendilerine ait sistem kurduklarını aktaran Koca, Türkiye genelinde 15 firmaya mobil uygulama hazırladıklarını sözlerine ekledi.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası