Ege Postası
Geri

Afrika Birliği merkezinde Hizmet’in evrensel barışa katkısı konuşuldu

Afrika Birliği ev sahipliğinde Addis Ababa’da gerçekleştirilen diyalog sempozyumunda Hizmet Hareketi'nin küresel barışa katkısı konuşuldu. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile Necaşi Türk Okulları’nın Etiyopya'daki Afrika Birliği merkezinde...
Afrika Birliği merkezinde Hizmet’in evrensel barışa katkısı konuşuldu
Haberler / Dünya
15 Mayıs 2013 Çarşamba 00:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Afrika Birliği ev sahipliğinde Addis Ababa’da gerçekleştirilen diyalog sempozyumunda Hizmet Hareketi'nin küresel barışa katkısı konuşuldu. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile Necaşi Türk Okulları’nın Etiyopya'daki Afrika Birliği merkezinde bu yıl ikincisi düzenlenen toplantıya 40 ülkeden çok sayıda üst düzey temsilci katıldı. Fethullah Gülen de konferansa gönderdiği mesajla barış adına gösterilen gayretleri ve katılımcıların bu yöndeki çabalarını takdir ettiğini belirtti. Toplantıda, "Tecrübe ve İlhamlarıyla Afrika Konulu" bir sempozyumun Afrika Birliği partnerliğinde Abant’ta gerçekleştirilmesine karar verildi.

2 bin 500 kişilik konferans salonunun ağzına kadar dolduğu sempozyumda konuşan Etiyopya Dinlerarası Konseyi Genel Sekreteri Pastor Z. Degu, "Burada ikincisi düzenlenen Afrika Diyalog Forumu’na tekrar katılmak benim için büyük bir ayrıcalık ve onur. Uluslararası gözlemci ve basın mensuplarından oluşan kalabalık bir heyetin burada hazır bulunması, bu forumun hepimiz için çok önemli olduğunun kanıtıdır. Programın, biz Afrikalıların birlik ve beraberlik içinde olacağı ümidini yaşadığımız Afrika Birligi’nin kuruluşunun 50. yıldönümüne denk gelmesi de çok manidar." dedi.

Hizmet Hareketi hakkında konuşan Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Hurmalı ise şöyle konuştu: “Hizmet, Sayın Fethullah Gülen tarafından temel değerleri ve ilkeleri üzerinde bir uzlaşma etrafında oluşan bir hayırseverlik, eğitim ve diyalog teşvikli gönüllü bir sosyal harekettir.”

Loyola Üniversitesi’nden Prof. Marcia Hermansen da konuşmasında diyalog üzerine modern örnekleri ve karşılıklı anlayış kültürünün temellerini anlattı. Marcia, Hizmet Hareketi’nin özünde "birlikte yaşama ve diyalog" kültürünün en mükemmel örneğinin yaşandığını ifade etti. Toleransın ötesinde sosyal uyum ve barış hakkında konuşan Duke Universitesi’nden Dr. Abdullah T. Antepli ise “Dünyada sosyal uyum ve barışın desteklenmesi konusunda ciddi yatırımlar yapılması gerekli. Hizmet Hareketi bunun en güzel örneklerinden biridir.” dedi.

Afrika kıtasının dini ve kültürel çeşitliliğine değinen Etiyopya İçişleri Bakanı Shiferaw Mariam ise Türk okullarının girişimiyle düzenlenen bu program vesilesiyle farklı din ve kültüre mensup temsilcilerin Afrika Birliği merkezinde bir araya gelmesini çok anlamlı bulduğunu ve bunun Etiyopya için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu ifade etti. Ülkesinde bulunan okulları ziyaret ettiğini ve sunulan eğitim modelini çok başarılı bulduğunu vurgulayan Mariam, "Çok kültürlü bir yapıya sahip olan bu okullarda farklılıklara rağmen birlikte yaşama kültürü destekleniyor. Bildiğimiz gibi günümüzün en büyük problemlerinden uzlaşmazlık, ayrımcılık ve radikalizm gibi konular bu okullarda işlenerek eğitim vasıtasıyla ülkemizde bulunan bir boşluk dolduruluyor." şeklinde konuştu.

Fethullah Gülen Hocaefendi ise sempozyuma gönderdiği özel mesajda, şu görüşlerini dile getirdi: "Bugün dünya, her zamankinden daha çok karşılıklı anlayış, diyalog, sulh, barış, yardımlaşma ve dayanışmaya muhtaçtır. Seyahat ve haberleşme vasıtalarının olabildiğince gelişmesinin neticesi olan globalleşme de, bu karşılıklı anlayış, diyalog, barış, yardımlaşma ve dayanışmayı hem daha da gerekli kılmakta, hem de onun gerçekleşmesi için önümüze büyük imkanlar koymaktadır. Ama acıdır ki, bir yanda menfaatler üzerinde, diğer yanda etnik temelde, bir başka yanda menfaat üzerinde dönen politikalar etrafında, bir başka tarafta ideolojik kutuplaşmalar ve en acısı dinlerin yanlış anlaşılıp yanlış tatbiki neticesinde, bütün insanlık için bir kardeşlik beşiği olması gereken yeryüzü, savaşlar ve çatışmalar arenası manzarası arzetmektedir. Bilhassa şiddete, cana kıymaya ve bozgunculuğa asla müsaade etmeyen İslam’ın bazı gruplar tarafından yanlış anlaşılıp, yanlış hedefler adına kullanılması ise çok daha üzüntü vericidir. Öyleyse, globalleşmenin farklı kavimler ve kabileler halinde yaratılmış olmamızdaki İlahî maksat, yani tanışıp kaynaşma ve yardımlaşma gayesi adına önümüze sunduğu imkanları, fertler ve cemiyetler, ülkeler ve milletler olarak bizzat kendi öz varlığımız için birbirimizi anlama, tanıma, daima diyalog içinde bulunma ve dünyayı bir sulh ve barış diyarı haline getirme yolunda kullanmak, herhalde hepimizin en birinci vazifesi olsa gerektir."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası