Ege Postası
Geri

Alerjik şokta hızlı müdahale çok önemli

Via Hospital Group Estevia Boğaziçi Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Betül Cengiz, “Alerjinin en ağır ve tehlikeli şekli olan anaflaksi (alerjik şok), alerjenle temastan dakikalar sonra başlayarak hızla ilerler ve müdahale...
Alerjik şokta hızlı müdahale çok önemli
Haberler / Güncel
13 Ağustos 2013 Salı 13:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Via Hospital Group Estevia Boğaziçi Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Betül Cengiz, “Alerjinin en ağır ve tehlikeli şekli olan anaflaksi (alerjik şok), alerjenle temastan dakikalar sonra başlayarak hızla ilerler ve müdahale edilemezse ölüme sebebiyet verebilir. Bu nedenle alerjik bünyesi olan çocuklarda erken teşhis hayat kurtarıcıdır.” dedi.

Uzmanı Betül Cengiz, alerji şikayetleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Alerjik rahatsızlığı olan çocukların yaşam standartlarının her mevsim olumsuz etkilendiğini aktaran Cengiz, “Özellikle polen alerjisi olan çocuklar baharla birlikte büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Buna ek olarak yaz aylarında yaşanan aşırı sıcak ve nemli hava, böcek ve arı sokmaları, yüzme havuzlarında yapılan klorlama ve kullanılan kimyasallar, endüstriyel gıdalarla birlikte alınan katkı maddeleri bağışıklık sistemi zayıf olan hassas bünyeli çocuklarda başta astım krizi olmak üzere birçok alerjik reaksiyona sebebiyet vermektedir. Alerjinin en ağır ve tehlikeli şekli olan anaflaksi (alerjik şok), alerjenle temastan dakikalar sonra başlayarak hızla ilerler ve müdahale edilemezse ölüme sebebiyet verebilir. Bu nedenle alerjik bünyesi olan çocuklarda erken teşhis hayat kurtarıcıdır.” ifadelerini kullandı.

Cengiz, alerji ve korunma yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi: “Karşılaşılabilecek alerjik tepkileri önlemek için öncelikle çocuk onu etkileyen alerjen maddelerden uzak tutulmalıdır. Örneğin güneş alerjilerini engellemek için çocukların saat 10 ile 17 arasında güneşe çıkmamaları sağlanmalı, yüksek koruma faktörü içeren kremler kullanılmalıdır. Mümkün olduğunca çocuklar doğal gıdalarla beslemeli, katkı maddesi içeren besinler tercih edilmemelidir. Çok soğuk olmamak kaydıyla bol bol su tükettirilmelidir. Yaz aylarında çocuklar denetimleri yapılmış hijyenik ve klorsuz havuzlarda yüzdürülmeli mümkünse tatil için denizler tercih edilmelidir. Soğuk havuz ve denizin de alerjiyi tetiklediği unutulmamalıdır. Polenlerin ve nemin yoğun olduğu yaşam alanlarında bulunulmamalıdır. Kapalı ortamlarda çocukların yanında sigara içmemeli ve odalar sık sık havalandırılmalıdır. Seyahatlerde araçlar klimalı olmalı, nem ve sıcak oranını dengelemelidir. Kesinlikle koku sürülmemeli, terletmeyen pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Böcek ve arı sokmalarına karşı dikkat edilmelidir. Sıraladığımız tedbirlerin yeterli olmadığı durumlarda uzman bir doktora danışarak ilaçlara başvurulur. Gereken durumlarda çocuklar yakın takibe alınır ve uzun süreli bir tedavi gerekebilir. Anaflaksi gibi acil ve hayati tehlike içeren durumlarda adrenalin hayat kurtarıcıdır. Riskli çocukların aileleri bilgilendirilerek adrenalin kalemleri önerilir. Kolaylıkla uygulanabilen bu kalemler özellikle ödem ve solunum sıkıntısı olduğunda yapılabilecek hayat kurtarıcı iğnelerdir.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası