Ege Postası
Geri

Alevilerden sokağa çıkma kararı

İstanbul'daki 3. köprüye Yavuz Sultan Selim’in isminin verilmesine tepkiler dinmiyor.
Alevilerden sokağa çıkma kararı
Haberler / Politika
31 Mayıs 2013 Cuma 10:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MEHMET MENEKŞE - AMASYA - CUMHURİYET / İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. köprüye Alevi katliamlarıyla anılan Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim’in isminin verilmesine tepkiler dinmiyor. Alevi dernekleri protesto gösterilerine hazırlanıyor.

 SELAHATTİN ÖZEL (Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı): Başbakan üçüncü köprünün adını “Yavuz Selim” koymakla Alevilerle asla köprü kurma niyetinin olmadığını bir kere daha gösterdi. Ülkeler, kıtaları birleştirmek için köprüler yapar, bunlar da bu köprüye ayrımcılığı derinleştirecek bir isim koyuyor. Başbakan’ın dili, anlayışı bizleri hep tedirgin etmiştir ve bu son olay da bu tedirgin olmada ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha göstermiştir. Yavuz bir Alevi katilidir. AKP sistematik Alevileri inkar, asimilasyon, korkutma ve sindirme politikasına devam ediyor. Bu tutuma karşı İstanbul’da gereken cevabı vereceğiz.

 

MUHARREM ERKAN (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı): Bu olay Alevileri ayrıştırdıklarının, ötekileştirdiklerinin, Alevileri aş, iş ve hukuk bazında eşit yurttaşlık haklarından mahrum ettiklerinin bir göstergesidir. Soykırım yapmış bir insanın ismini Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayacak köprüye vermek bu dünyaya bir mesajdır. Biz Alevileri sevmiyoruz, Alevilerin katledilmesinden, soykırım yapılmasından yanayız, bundan sonra da biz bu politikamızı devam ettireceğiz demektir.

 

İSMAİL SAÇLI (Kartal Cemevi Başkanı): 3. köprüye Yavuz adı verilmesi Alevi düşmanlığının açıkça göstergesidir. Yavuz ve İdrisi Bitlisi yeniden sahnede. “Alevisiz Ortadoğu, Alevisiz Türkiye” projesi var. Şimdi Alevi kurum ve kuruluşları olarak hukuk yollarına başvurmalıyız, basın açıklamaları yapmalıyız, tepkimizi göstermeliyiz. Katilimizin ismi yazılı köprüden geçmek istemiyoruz.

 

HÜSNİYE TAKMAZ (Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı): Başbakan meydanlarda “Yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz” diyor ama ne yazık ki bu sevdiklerinin arasında Aleviler yok. Kendi gibi inanıp düşünmeyen, kendi yaşam biçimine uymayanları yok sayıyor. Şimdi bir tarafta barıştan, demokrasiden, insan haklarından, uzlaşmadan bahsedeceksiniz, bir taraftan da tarihte katliam yapan insanların adlarını anıtlaştırıyorsunuz. Bir taraftan Dersim katliamını sorguluyorsunuz, öbür taraftan da Alevilere katliam yapmış bir kişinin arkasında duruyorsunuz. AKP bu son eylemiyle asimilasyoncu, inkarcı, katliamcı zihniyetin devamı olduğunu göstermiştir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası