Ege Postası
Geri

Alman Sosyal Demokratlar, Sol Parti ile koalisyonu dışladı

Almanya'da radikal görüşleriyle bilinen Sol Parti'nin Grup Başkanı Gregor Gysi’nin 22 Eylül seçimleri sonrası koalisyon ortaklığı teklifine merkez sol Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) cevap gecikmedi. SPD'nin başbakan adayı Peer Steinbrück,...
Alman Sosyal Demokratlar, Sol Parti ile koalisyonu dışladı
Haberler / Dünya
30 Temmuz 2013 Salı 11:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'da radikal görüşleriyle bilinen Sol Parti'nin Grup Başkanı Gregor Gysi’nin 22 Eylül seçimleri sonrası koalisyon ortaklığı teklifine merkez sol Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) cevap gecikmedi. SPD'nin başbakan adayı Peer Steinbrück, Sol Parti'nin 'güvenilmez' olduğunu söyledi. Parti Başkanı Sigmar Gabriel ise “Ne yapacağı belli olmayan bir partinin yardımı ile başbakanlığa gelmek istemiyoruz.” dedi.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Sol Parti ile ortaklığa kırmızı ışık yaktı. Gerek Parti Başkanı Sigmar Gabriel, gerekse partinin başbakan adayı Peer Steinbrück, 22 Eylül seçimlerinden sonra Sol Parti ile ortaklık kurmaya yanaşmayacaklarını söyledi. Daha önce Alman ZDF kanalına konuşan Sol Parti'nin Federal Meclis'teki Grup Başkanı Gregor Gysi SPD ve Yeşiller ile koalisyona girmeye açık olduklarını, bu partilerden oluşacak bir azınlık hükümetine dışarıdan destek vermeye ise yanaşmayacaklarını söylemişti.

Welt gazetesine konuşan Peer Steinbrück, "Sol Parti dış politika, Avrupa politikası ve ittifak politikalarında (NATO) güvenilir bir ortak değil." dedi. Başbakan Angela Merkel'in SPD ve Yeşiller'in Sol Parti ile ortaklık kurma ihtimali üzerinde konuşmasını da Steinbrück, seçmenleri ürkütmeye yönelik bir taktik olarak eleştirdi.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise SPD-Yeşiller ve Sol Parti'nin rakamsal olarak çoğunluğu olduğunu, ancak bunun siyasi bir çoğunluk olamadığını belirtti. Tagesspiegel gazetesine konuşan Gabriel, “Tamamen güvenilmez ve ne yapacağı belli olmayan bir partinin yardımı ile başbakanlığa gelmek istemiyoruz. Başbakan olmak için her rizikoya giren orada fazla kalamaz.” dedi. Gabriel ayrıca Sol Parti'nin tek bir parti olmadığını, iki partiden ibaret olduğunu da söyleyerek, “Doğu Almanya'da pragmatik bir parti var. Batı Almanya'daki Sol Parti ise gayri memnunların ve SPD'den nefret duyanların oluşturduğu bir parti.” diye konuştu.

Bu arada yapılan son kamuoyu araştırmaları sağdaki Hıristiyan Demokrat Parti'yi yüzde 40, küçük ortağı Hür Demokrat Parti'yi de yüzde 5 civarında gösteriyor. Bu hesaba göre iktidardaki koalisyon ortaklarının hükümet olarak çalışmalarını sürdürme imkanı var. Muhalefetteki SPD’nin oy oranı yüzde 25, Yeşiller yüzde 13 ve Sol Parti de yüzde 8 civarında görünüyor. Bu rakamlara göre SPD ve Yeşiller'in tek başına iktidar olma şansı yok, Sol Parti'yi de aralarına almaları durumunda hükümet ortaklarına karşı yüzde birlik bir çoğunlukları var.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası