Ege Postası
Geri

Alman anaokulları yeni sisteme hazır değil

Almanya genelinde 1 Ağustos 2013 tarihinden sonra bir yaş üzeri çocukların hepsi anaokuluna gitme hakkını elde ediyor. Yasa yürürlüğe girmeden önce konuyla ilgili bir araştırma yapan Bertelsmann Vakfı, Doğu Almanya’da anaokulu öğretmenlerine,...
Alman anaokulları yeni sisteme hazır değil
Haberler / Genel
5 Temmuz 2013 Cuma 11:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya genelinde 1 Ağustos 2013 tarihinden sonra bir yaş üzeri çocukların hepsi anaokuluna gitme hakkını elde ediyor. Yasa yürürlüğe girmeden önce konuyla ilgili bir araştırma yapan Bertelsmann Vakfı, Doğu Almanya’da anaokulu öğretmenlerine, batıda ise anaokullarına ihtiyaç duyulduğunu ortaya koydu. Doğuda kalitenin daha da artırılmasını tavsiye eden vakfın uzmanları, üç çocuk başına bir eğitmenin görevlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Almanya’da anaokuluna gitmesi gereken çocuk sayısı her geçen gün artıyor. Ancak bu çocukları eğitecek öğretmen sayısında sıkıntı çekiliyor. Bertelsmann Vakfı’nın açıkladığı yıllık “Eyaletlerin Küçük Yaştaki Çocuklara Yönelik Eğitim Sistemleri Raporu“, Doğu Almanya ile Batı Almanya’da farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

Vakıf, eğitici başına batıda 8,6 çocuk düştüğünü, doğuda ise bu oranın 11,8 olduğunu hesapladı. Almanya ortalamasında ise bu rakam çocuk başına 9,1 eğitmen oldu.

Yeni eyaletlerde (doğu) eğitmen başına daha fazla çocuğa bakılmasını eleştiren Bertelsmann Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Jörg Dräger, “Doğuda kaliteye daha fazla yatırım yapmak gerekiyor.” diye konuştu.

Vakfın hazırladığı istatistik bu durumun özellikle üç yaş altı çocuklarda karşılaşıldığını gösteriyor. Batı Almanya anaokullarındaki üç yaş altı anaokullarında bir eğitmen 3,7 çocuğa bakarken, bu rakam Doğu Almanya’da 6. , eyaletler sıralamasında Saksonya-Anhalt eğitmen başına 6,5 çocuğa bakmak zorunda olduğu için son sırada yer alırken, Bremen eyaleti 3,1 çocuk başına bir eğitmenle birinci sırada bulunuyor.

Sonuçları elde etmek için Bertelsmann Vakfı, Federal İstatistik Dairesi’nin eyaletler dairesi çocuk ve gençlik yardımından bilgi edinirken, ayrıca eyaletlerdeki ilgili bakanlıklardan da bilgi aldı.

VAKFIN TAVSİYESİNİ YERİNE GETİREBİLEN BİR EYALET YOK

Bertelsmann Vakfı’nın eğitmen başı üç çocuğa bakma tavsiyesini hiçbir eyalet yerine getiremiyor. Çocuk eğitimi yanı sıra veli toplantılarına, ekip görüşmelerine ve gelişim eğitimine katılma mecburiyeti olan eğitmenler böylece işin sadece dörtte birini yapmış oluyor. Almanya’da yaşanan fazla eğitmen eksikliğine ilişkin vakfın erken çocuk eğitimi uzmanı Anette Stein, “Her eğitmene üç çocuk düşerse ancak bu durumda çocuklar yeterince eğitim almış olur.” diye konuştu.

BATIDA YETERİNCE ÜÇ YAŞ ALTI ANAOKULLARI YOK

Doğu ve batı arasındaki büyük fark eğitim uzmanı Stein’e göre tarihsel olarak büyüdü. Daha sonra kurulan eyaletlerde velilerin çocuklarını erkenden anaokullarına göndermeleri gerektiğine dikkat çeken Stein, Doğu Almanya’daki çocukların bugün yüzde 72’sinin haftalık 35 saatten fazla anaokullarını ziyaret ettiğini kaydetti. Stein, batıda ise bu rakamın yüzde 44 olduğunu ve üç yaş üzeri çocuklarda sadece yüzde 34 olduğunu dile getirdi.

Bertelsmann Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Jörg Dräger, batıda üç yaş altı çocuklar için yeterli sayıda anaokulu bulunmadığını kaydederek, “Federal İstatistik Dairesi’nin hesaplamalarına göre Almanya’da toplamda 220 bin çocuk açıkta ve anaokuluna gidemiyor. Çocuk destekleme yasası 1 Ağustostan itibaren bir ila üç yaş arası bütün çocukların anaokulunda yer bulma imkanına sahip olduğunu yazıyor.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası