Ege Postası
Geri

Alman içişleri bakanı, mültecilere sözlü taciz olayında imajdan kaygılı

Almanya'nın başkent Berlin'deki mülteci yurduna aşırı sağcıların karşı çıkmasının ardından çıkan tartışma sonrası açıklama yapan İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, ülkenin imajının zedelenecek olmasından tedirgin olduğunu...
Alman içişleri bakanı, mültecilere sözlü taciz olayında imajdan kaygılı
Haberler / Dünya
24 Ağustos 2013 Cumartesi 13:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'nın başkent Berlin'deki mülteci yurduna aşırı sağcıların karşı çıkmasının ardından çıkan tartışma sonrası açıklama yapan İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, ülkenin imajının zedelenecek olmasından tedirgin olduğunu söyledi. “Olumlu manzaranın zarar görmesine izin vermemeliyiz.” diyen Friedrich'in sağcı popülistler ve aşırı sağcıların kullandığı 'Vaterland' (anavatan) kelimesini kullanması tepki topladı.

Almanya'da, başkentin Hellersdorf semtinde açılan yeni mülteci yurduna 42 mültecinin yerleştirilmesi sırasında yaşanan olaylar tartışılmaya devam ediyor. Aşırı sağcı NPD partisi bugün yine yurt ve mülteci karşıtı bir gösteri planlıyor. Açılış günü olduğu gibi aşırı sağcılara karşı Berlinli vatandaşların protesto gösterisi yapması bekleniyor. Seçim arifesinde böyle bir olay yaşanmasının, Berlin'in çokkültürlü ve dünyaya açık bir kent olduğu imajının zedelenmesinden korkuluyor.

Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, mülteci yurdunun önündeki gösterilerin Almanya'nın ülke dışındaki imajının zedelenecek olmasından tedirgin olduğunu belirtti. Rheinische Post'a “Almanya dünyanın en sevilen ülkelerden biri” açıklamasında bulunan Friedrich, bu olumlu imajın dünya genelinde Alman ürünlerin satılmasından turizme kadar katkı sağladığını söyledi. Friedrich'in, “Bu olumlu manzaranın zarar görmesine izin vermemeliyiz. Neonaziler anavatanımıza zarar veriyorlar” derken, ‘ülkemize' (Land) yerine sağcı popülistler ve aşırı sağcılar tarafından çok kullanılan ‘anavatanımıza' (Vaterland) ifadesine yer vermesi dikkat çekti.

Mültecilere sahip çıkma konusunda federal, eyalet ve belediye yönetimlerine görev düştüğüne dikkat çeken bakan, “Federal hükümet, insanların gelecekleri hakkında daha net bilgiye sahip olmaları için süreci hızlandırması gerekiyor.” diyerek, eyalet hükümetlerinin ise düzenli lojman koşullarını sunması gerektiğini belirtti. Friedrich ayrıca, “Neonazilerin insanlık dışı propagandasının başarısız olması için vatandaşların kaygıları ciddiye alınmalı.” talebinde bulundu.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach da mahalle sakinlerinin kaygılarının dikkate alınmasını talep ederek, federal, eyalet hükümetleri yetkilileri ve yerel dernek başkanları ile özel bir toplantı yapıp artan mülteci başvurusu konusunu aşırı sağcılara bırakmamaları gerektiğini ifade etmiş ve tepki toplamıştı. B

akan Friedrich'in açıklamasına ilk tepki Yeşiller'den geldi. 22 Eylül'deki genel seçimlerde partinin baş adaylarından biri olarak gösterilen Katrin Göring-Eckardt Friedrich'i mültecilerin yurda yerleştirilmesi konusunu yabancılara karşı hava oluşturmaya alet etmekle suçladı. Friedrich'in ve diğer Birlik Partililerin (CDU/CSU) açıklamalarının yabancılara karşı bir baskı havası oluşması için bir temel oluşturma niteliğini taşıdığını söyleyen Göring-Eckardt, bu tür açıklamalarla Almanya'da aşırı sağcılığın teşvik edildiğini dile getirdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası