Ege Postası
Geri

Altay köylü Kazaklar, sütlü çay ile iftar açıyor

Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Altay köyünde yaşayan Kazak Türkleri, yaklaşık 60 yıldır köy meydanındaki otağda birlikte iftar yapma geleneğini sürdürüyor. Altaylılar, anavatanı Kazakistan olan sütlü çay ile iftarlarını açıyor....
Altay köylü Kazaklar, sütlü çay ile iftar açıyor
Haberler / Genel
18 Temmuz 2013 Perşembe 10:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Altay köyünde yaşayan Kazak Türkleri, yaklaşık 60 yıldır köy meydanındaki otağda birlikte iftar yapma geleneğini sürdürüyor. Altaylılar, anavatanı Kazakistan olan sütlü çay ile iftarlarını açıyor.

Köy Muhtarı Abay Orhun, 1955 yılında Çin baskısı nedeniyle Altaylardan Türkiye'ye göçtüklerini, Türk milletinin kendilerine kucak açtığını, Ulukışla ilçesine bağlı Altay köyünü kurduklarını söyledi
Kazak kültürünün yaşatıldığı halıları, duvar süsleri, yöresel kıyafet örneklerinin yer aldığı otağda verilen iftara köy sakinleri ve kazak misafirler katılıyor.

Altay köylüleri, yaptırdıkları Kazak kültüründe 'kiygiz, tüy' denilen kıl çadırının benzeri yaklaşık 130 kişi kapasiteli otağda her gün iftar yemeğinde bir araya geliyor. Kazaklar, 50 çeşit iftariyelikle oruçlarını açtıklarını söylüyor. Köy sakinleri ezanın okunmasının ardından kasede sütlü çay ve küçük iftariyeliklerle oruçlarını açıyor. Ana yemeğe başlamadan oruçlarını açar açmaz Akşam namazını kılıyorlar.

Cami avlusunda pişirdikleri yemekler otağa taşınıyor. Tepsilerde servis edilen ana yemekler, küçük gruplar halinde yer sofrasına oturularak yeniliyor. Her yıl Ramazan ayında iftarda bir araya geldiklerini, bu güzel buluşmayı taziye, düğün ve bayram yemeklerinde de tekrarladıklarını anlatan Abay, "Kazak Türkleri olarak yaklaşık yarım asırdır Ramazan ayında her gün otağda birlikte iftar yapma geleneğini sürdürüyoruz." diye konuştu.

Yüzlerce yıl atalarının yaşadığı çadırları yeni nesile hatırlatmak için köy meydanında otağı kurduklarını vurgulayan Abay, "Burada 150 kişiyi ağırlayabiliyoruz. Düğün salonu olarak da kullanıyoruz, taziyeler burada yapılıyor, iftar yemekleri burada veriliyor. İftar davetini maddi durumu iyi olanlar veriyor. Ramazan sofrası bereketli bir sofradır." ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki iftar sofralarından farklı olarak, yemekten sonra değil önce çay içtiklerini belirten Abay, şöyle devam etti: "Anavatanı Kazakistan olan sütlü çay geleneğini yarım asırdan beri Altay köyünde sürdürüyoruz. Çayı içerisine süt ilave ederek, çeşitli baharatlarla isteğe göre şekerli içiyoruz. Bardak kullanmıyoruz çını kullanıyoruz. Biz de bir atasözü vardır "elli senede el yenilenir" diye. İnşallah Cenab-ı Allah bize kültürümüzü unutturmaz. Kültürlerini unutan millet yok olmaya mahkûmdur." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası