Ege Postası
Geri

Anayasa Mahkemesi’ne başvuruların yüzde 97’si kabul edilmedi

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, bir yıldır Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruların yüzde 97’sinin kabul edilmemesi ve harç alınmasının bir hak ihlali olduğunu ve bu ihlali düzeltmeyi düşünüp düşünmediğini Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e sordu. Soru önergesinin nedenini çarpıcı bilgilere dayandıran Güven, 23 Eylül 2012’de başlayan Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruların 3 bin 500’ünün kabul edilir bulunmadığını bunun da tüm başvuruların yüzde 97’sini oluşturduğunu belirtti.
Anayasa Mahkemesi’ne başvuruların yüzde 97’si kabul edilmedi
Haberler / Yerel Politika
16 Kasım 2013 Cumartesi 11:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Güven, “Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda evrakların asılları isteniyor. Başvuru yapanlar formatın açıklayıcı olmadığını, tez niteliğinde başvuru formatı hazırlatıldığını belirtiyorlar. Ayrıca 232 TL harç masrafı istenip, başvuru süresi 30 gün ile sınırlandırılmış. Buna karşılık AİHM’de başvuru formatının sade ve açıklayıcı olduğu, üstelik başvuru sahibinden belgelerini toplayıp göndermesini isterken pul parasını dahi gönderdiği,harç alınmadığı başvuru süresininde 6 ay olduğu ifade edilmektedir. Böylece ödeme güçlüğü çeken yurttaşlarımıza hak arama yolu da kapatılmıştır” dedi.

‘Hak ihlali yapılıyor’

CHP’li Güven, bireysel başvuruların yüzde 97 oranındaki ‘kabul edilmezlik’ kararlarının başvuruların 30 gün içinde yapılmamış olması ve iç hukuk yolları tükenmeden Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılması gerekçeleri ile alındığını belirtti. Güven, “Başvuru sayısında değişim olmazken, başvuruların yüzde 97 oranında kabul edilmeyerek geri çevrilmesi ve üstelik de başvuru sahiplerinin maddi külfet altına sokulması hak ihlali olarak görülmektedir” dedi.

Süre 6 aya çıkarılacak mı'

Güven, Meclis’e sunduğu soru önergesinde şu soruların Adalet Bakanı tarafından cevaplandırılmasını talep etti: Bireysel başvuru süresinin 30 gün ile sınırlandırılmasına neden ihtiyaç duyulmuştur'Bireysel başvuruda hak ihlallerinin önlenmesi için Bakanlığınızca Anayasa Mahkemesi’ne hak düşürücü sürenin 6 aya çıkarılması yönünde telkinde bulunulacak mıdır'Halihazırda karmaşık ve açıklayıcı bulunmayan Anayasa mahkemesine bireysel başvuru formatının sade ve açıklayıcı hale getirilmesi için Bakanlığınızca girişimde bulunulacak mıdır'Başvuru harcının kaldırılması ve başvuru sahiplerine dosya gönderileri için pul parası gönderilmesi yönünde Bakanlığınızca Anayasa Mahkemesine öneride bulunulacak mıdır'Kişinin iç hukuk yollarını tüketmesi durumunda Anayasa Mahkemesi yanında, doğrudan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de başvuru seçeneği sunulması yönünde Bakanlığınızca Anayasa Mahkemesine öneride bulunulacak mıdır'

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası