Antik tiyatro göründü
Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu’nu gün yüzüne çıkarabilmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalarda antik tiyatronun sahne duvarları ile girişi ortaya çıktı. Çalışmalar tamamlandığında İzmir, Efes ve Bergama’nın ardından yeni bir antik antik tiyatroya daha sahip olacak.
İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi, 8 bin 500 yıllık geçmişi ile önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir’in tarihi mirasını ortaya çıkarma ve koruma hedefinde emin adımlarla ilerliyor. Tarih hedefi doğrultusunda atılan önemli adımlardan bir olan “Antik Roma Tiyatrosu’nun kente kazandırılması” çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Kamulaştırma kararı alınan bölgede Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü yıkım çalışmalarıyla antik tiyatronun sahne duvarları ile girişi ortaya çıkartıldı. Yıkım çalışmalarının halen devam ettiği bölgenin çevresi, yine Büyükşehir Belediyesi tarafından tel örgülerle çevrildi. Yıkımların tamamlanmasının ardından bölgede arkeologlar çalışmaya başlayacak. Arkeoloji kazıların tamamlanmasıyla ortaya çıkacak Antik Roma Tiyatrosu’nun, kent içindeki turizm hareketliliğine çok önemli bir ivme kazandırması bekleniyor.
11.4 milyon TL’lik kamulaştırma
Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışıp kalan Antik Roma Tiyatrosu’nun ortaya çıkarılması için 12 bin 974 metrekarelik alan üzerinde kamulaştırma kararı almıştı. Bugüne kadar 11 bin 115 metrekarelik alanda 11 milyon 364 bin TL lira bedel ile 137 yapının tapusunu alan Belediye, 175 binanın yıkımını gerçekleştirdi. Geri kalan 20 parseldeki 15 yapıya ilişkin dava süreçlerinin ise devam ettiği bildirildi.
Roma dönemi eseri
Kadifekale’deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917 – 1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter’ın araştırmalarında ve araştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı biliniyor. Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık yani Roma İmparatorluğu’nun paganizm döneminde İzmirli St. Polikarp’ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği öne sürülüyor.