Ege Postası
Geri

Antika ipek mendil ile birlik çağrısı

Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde şehit ve gazi aileleri ile çocuklarına gelir olsun diye bastırılıp müzayede ile satılan ipek mendil, bugün de aynı amaç ile tekrar satışa sunuldu. Müzayedeyi organize eden Muzaffer Gültekin, Osmanlı'nın...
Antika ipek mendil ile birlik çağrısı
Haberler / Güncel
26 Mayıs 2013 Pazar 17:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde şehit ve gazi aileleri ile çocuklarına gelir olsun diye bastırılıp müzayede ile satılan ipek mendil, bugün de aynı amaç ile tekrar satışa sunuldu. Müzayedeyi organize eden Muzaffer Gültekin, Osmanlı'nın son döneminde olduğu gibi bugün de birlik içinde olmamız gerektiğini söyledi.

Çırağan Sarayı'nda Çukurcuma Müzayede Kültür ve Sanat Evi tarafından Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine ait eserlerle aynı döneme ait bazı Avrupa ülkelerine ait eşyalar müzayede yoluyla satışa sunuldu.

Müzayede salonunun sahibi Muzaffer Gültekin, müzayedede Osmanlı döneminde sarayda kullanılan zifaf seccadesi, Hattan Hafız Abdülahad Vahdeti Bey'e ait hat kolleksiyonu, Osmanlı işi mangal gibi eserlerin satışa sunulacağını söyledi. Müzayedede üzerinde Yıldız Sarayı'na ait işlemelerin birebir örneğinin yer aldığı iki büyük boy ayna, 190 bin liraya en yüksek bedelle satışa sunulacak.

Birinci Dünya Savaşı döneminde şehit ve gazi ailelerine yardım toplamak amacıyla yapılarak satışa sunulan ipek mendil, manevi değeri nedeniyle dikkat çekti. O dönemde de müzayede yoluyla satılan ve üzerinde 'Evlad-ı Şüheda ve Malüleyn-i gusat Azakir-i şahane-i iane sergisi yadigarıdır' yazan mendilin bugünkü satışından elde edilen gelirin yarısı da Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği'ne bağışlanacak. Gültekin, mendil ile ilgili olarak, "Osmanlının son döneminde şehit olmuş askerlerin evlatlarına ve gazi olmuş askerlerin evlatlarına bir dernek kurulur. Bu dernek gelir amaçlı ipek mendil bastırır ve oraya gelen meraklılarına bu mehdili satışa sunarlar." açıklamasını yaptı.

MÜZAYEDE İLE BİRLİK ÇAĞRISI

Satıştan elde edilen gelirin, şehit ve gazi çocukları ile ailelerine verildiği bilgisini de dile getiren Gültekin, "Biz bugün gelen mendili o günkü ruh ne ise bugünkü şehit ailelerimize yüzde 50'sini bağışlamak istedik. Üzerindeki askerler çok önemli, Osmanlı ordusunu temsil ediyor. Birinci asker osmanlı, ikinci asker Boşnak, üçüncü asker Arnavut, 4'üncü asker Kürt ve 5'inci asker de arap askeridir. Bunlar birlikte yaşamışlar. Yaşamakla kalmamışlar aynı vatan için savaşmışlar, şehit-gazi olmuşlar. Ben bugün bu beraberliğe yine ihtiyacımız olduğunu düşünerek bir taraftan da ülkem için böyle bir hizmet edebilir miyim diye bu düşünceyi de öne çıkarmış bulunuyorum." ifadesini kullandı.

İstanbul Şube Başkanı Gönül Alpaydın da "Osmanlı askerlerini temsil eden mendilin teması bizim derneğimize de uygun olduğu için Muzaffer bey bizleri davet etmiş kendisine çok teşekkür ediyoruz. Tabii Osmanlı'oan gelen çok değerli eşyalar var." dedi.

Müzayede bu hatıra ipek mendil ile başladı. Muzaffer Gültekin tarafından satış öncesi kürsüye davet edilen Alpaydın, "Muzaffer bey bizi internet üzerinden böyle hayırlı bir iş için bulmuş. Bunun gelirini bu dernekte yetim çocuklarımız var. Şehit yetimlerimiz var. Üyelerimiz, Kıbrıs, Kore ve son 30 yılda iç güvenlik nedeniyle şehit olmuş 680 şehit ailemiz var. Şehit anne ve babası olarak böyle hayırlı bir müzayedenin gelirini bize bıraktığı için kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bu çok aziz bir şey. Bugünkü müzayede için bu Osmanlı askerleri var, görüyorsunuz. Kürt, Arnavut ve Türk askeri. Hepsi bir yerde. Osmanlı'nın o günün şartlarında ne kadar adil bir devlet olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gültekin'in kendi sunuculuğunu yaparak başlattığı müzayedede manevi değeri yüksek olduğu için bir fiyat belirlenmeyen hatıra ipek mendilin satışı ile müzayede başladı. Koleksiyoncular tarafından ilk teklif bin lira olarak belirlenirken hatıra ipek mendil, müzayede usulü ile 6 bin liraya alıcı buldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası