İZMİR- Bazı kaynaklara göre; bir zamanlar aynı çatı altında bir bölümü kilise, diğer bir bölümü ise cami olarak kullanılan ve Güzelhisar sakinlerinin ifadesiyle hoşgörü ve birlikteliğin en güzel örneğini sergileyen tarihi mekân Aliağa Belediyesi tarafından restore edilecek.
OSMANLI DÖNEMİNDEN KALMA MEZAR TAŞLARI Yapı tarzı taş, çatısı ise ahşap üzerine kiremit kaplı olan, özellikle ahşap süslemeli kürsü ve minberi ile farklı bir ambiyansa sahip olan Balaban Paşa Cami’nin avlusunda Osmanlı döneminden kalma mezarlar yer alıyor. Avluda hasar görmüş, yerinden sökülmüş ve kırılmış taşlar da oldukça dikkat çekiyor.
İHALE TARİHİ 19 ARALIK Yüzyıllara tanıklık eden ve zamana karşı direnerek günümüze kadar ulaşan tarihi caminin restorasyonu için ihale açan Aliağa Belediyesi yaptığı duyuruda ihalenin 19 Kasım Çarşamba günü saat: 10.00’da Aliağa Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda açık ihale usulü ile yapılacağını bildirdi.
HOŞGÖRÜNÜN VE BERABERLİĞİN MABETİ Günümüzde halen ibadete açık olan, ancak bakımsızlıktan ötürü yer yer dökülmeye yüz tutan Balaban Paşa Cami’nin restore edilecek olmasından ötürü duyduğu memnuniyeti belirterek, başta Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ a ve yapımına katkıda bulunacak olan herkese teşekkür eden Güzelhisar Muhtarı İbrahim Uzun şunları söyledi: “Güzelhisar, yöremizde çok önemli bir tarihi geçmişe sahip. Balaban Paşa Cami de Güzelhisar’ ın ne kadar eski bir tarihe sahip olduğunun en büyük kanıtıdır. Cami’nin büyüklüğü görenleri şaşırtabilir. Ancak, Güzelhisar geçmişinde 17 bin nüfusa sahip önemli bir köy. Bazı rivayetlere göre de bu caminin önceden kilise olarak kullanıldığı, hatta bir dönem aynı çatı altında, hem kilise hem de cami olarak kullanılıyormuş. Biz de Güzelhisar sakinleri olarak, böylesine önemli bir tarihi misyona sahip olan Balaban Paşa Cami’sine Aliağa Belediyesi’nin sahip çıkmasından ötürü çok mutlu olduk. Kültürel mirasımıza sahip çıkan Aliağa Belediyesi’ne ne kadar teşekkür etsek azdır”
EN SON 1958 YILINDA ONARILMIŞTI Balaban Paşa Cami’sinin Güzelhisar sakinlerinin desteğiyle en son 1958 yılında kısıtlı imkanlarla onarıldığını anlatan inşaat ustası Mustafa Çınar, yaptığı onarım sayesinde caminin bugünlere ulaşabildiğini belirterek yeniden restore edilecek olmasının isabetli bir karar olduğunu söyledi. Cami’yi onaran en son kişi olarak, Balaban Paşa Cami’nin restorasyon çalışmalarında görev yapacak mimar ve mühendislere gerekli görülmesi halinde yardımcı olabileceğini sözlerine ekleyen Çınar, “Restorasyon çalışmalarına emeği geçecek olan herkese şimdiden teşekkür ediyoruz” dedi.