Askeri lisede karşılaştığı baskılar nedeniyle 2 ayda 14 kilo zayıfladığını söyleyen Ömer Cebeci, geri dönme şansı verilse hiç düşünmeden kabul edeceğini belirtti.
Dokuz Eylül üniversitesi Zihinsel Engelliler Öğretmenliği son sınıf öğrencisi olan Ömer Cebeci, Maltepe Askeri Lisesi'nde eğitim gördüğü sırada okul komutanı ve sınıf subaylarından gördüğü baskı nedeniyle lisenin son yılında ayrılmak zorunda kaldığını ileri sürdü. Her şeyin 2011- 2012 eğitim yılında başladığını dile getiren Cebeci, "Kara Harp Okulu'na gitmek üzere 2008 yılında Maltepe Askeri Lisesi'ni kazandım. 2011- 2012 eğitim öğretim yılı başlayıncaya kadar ilk yıllarda bir sorunumuz yoktu. O yıl sınıf subaylarımız ve komutanlarımız değişti. Sürekli üzerimize gelmeye başladılar. İçtimalarda benim gibi bir grup arkadaşımı öne çıkartıp, 'Sizleri subay yapmayacağız. Sizden subay olmaz' gibi bizleri rencide ettiler. Biz bunlara kulak asmadık, ancak aldığımız cezalar artmaya başladı. Ceza almayan bir öğrencinin 100 puanı vardır ve aldığınız her cezada puanınız giderek düşer. Ben son sınıfa başladığımda ceza puanım 78'di ve liseyi 3 puanla bitirdim. Saçma sapan nedenlerden cezalar veriyorlardı. Bizi yıldırmaya çalışıyorlardı. Yolda yürürken elimiz cebimizdeyse eğer ceza veriyorlardı. Bizi yanlarına çağırıp üst araması yapıyorlardı, bir şey bulamayınca 'Kıyafetinin ütüsü bozuk' diyerek ceza veriyorlardı. Aslında kıyafetimiz düzgündü. Biz bunların hiç birine itiraz edemiyorduk, tespiti yapan kendileri, yine cezayı veren kendileriydi. Bunların hepsini sineye çekip mezun olmanın yollarını aradık. Eğitim ve derslerimizden ödün vermedik" dedi.
'PSİKOPAT İZİNİ'MİZİ DE İPTAL ETTİLER
Kendisi gibi derslerinde ve diğer alanlarda başarılı bir grup arkaşına sürekli baskı kurulduğunu savunan Cebeci, "Gece koğuşlara gelip saat 03.00-04.00 sıralarında üst araması yapıyorlardı, bunları belli başlı kişilere yapıyorlardı, üstümüzde bir şey bulamayınca dolabımızı arıyorlardı. Orada da bir olumsuzluk çıkmayınca, 'Diş macunun neden dolabın kenarında' diye ceza veriyorlardı. Sırf canları istedi diye sabah kalk saatine kadar kamuflaj giydirip o saate kadar eğitim yaptırıyorlardı. 20 haftaya yakın hafta sonu çarşıya çıkmama cezaları verdiler. 3 haftada bir çıktığımız 'Psikopat izni' adlı zorunlu çarşı iznimiz vardı, çeşitli bahanelerle o izinlerimizi de iptal ettiler. Baktılar ki hafta sonu izinlerinin iptal edilmesine de göğüs geriyoruz, bu kez farklı yöntemler izlemeye başladılar. Ben atış takımı kaptanıydım, derslerim iyiydi, hentbol takımında madalyalarım vardı" diye konuştu.
ÖĞRENCİYE FARKLI, AİLEYE FARKLI TAVIR
Kendilerine baskı yapan komutanlarının okulu bırakmasını istediğini dile getiren Cebeci şunları söyledi:
"Komutanlarımız bizden okulu bırakmamızı istiyorlardı, ancak ailemiz okula geldiğinde onlara farklı şeyler söylüyorlardı, sanki biz bırakmak istiyormuşuz gibi davranıyorlardı. Böyle olunca da ailemizle aramızda sorunlar çıkıyordu. Yaşadığım sorunlar nedeniyle 2 ayda 14 kilo verdim. O dönem kimse inanmıyordu, çevremizdeki insanlar darbe girişiminin ardından hak vermeye başladı, bazı şeylerin şimdi farkına vardılar. Atış takımında antrenman sırasında havalı tabancayla hedefe nişan alıp atış yapmıştım. Havalı tabancanın mermisi sekip arkamda beni izleyen alt sınıftaki arkadaşımın göz kapağına geldi. Ciddi bir yaralanma olmadı ve o arkadaşım durmaması gereken yerde duruyordu bunu kendisi de söylemişti. Ama beni askeri mahkemeye çıkarttılar, sonra bir sonuç çıkmadı, ancak karara itiraz ettiler. Sivilde dava sürdü ve takipsizlik kararı verildi.
MEZUN OLDUĞUM GÜN OKULU BIRAKMAK ZORUNDA KALDIM
Beni o dönem hapse atmakla tehdit ettiler. Mezun olup diplomamı aldığım gün okulu bırakmak zorunda kaldım. Bize, 'Harp Okulu'na göndereceğimiz özlük dosyasına sizinle ilgili iyi şeyler yazmayacağız. Burayı bitirseniz bile subay olamayacaksınız' dediler. Bunun üzerine ayrılmayı kabul etmek zorunda kaldım."
AİLEME DESTEK OLMAK ZORUNDAYIM
Yaşadığı zor günleri güçlükle atlattığını kaydeden Cebeci, "Benim babam yurtdışında yaşıyor, annem ve kız kardeşim Kayseri'de oturuyor. Okuldan ayrıldıktan sonra aileme destek olmak için gündüz çalışmam gerekiyordu bu nedenle ikinci öğretimi kazandım. Yaklaşık 30 bin TL'lik tazminatı taksitle ödüyoruz, bunun taksitlerinde aileme destek olmam gerekiyor. Hala çalışmaya devam ediyorum. Bizim sırtımızda yük olan tazminatların kaldırılmasıyla ilgili bir çalışmanın yapıldığını duydum, bunun dışında bizlere itibarlarımızın geri verilmesini istiyoruz. Hem ailemiz, hem de bizler çok zor günler geçirdik. Bizler o okula vatan aşkı için gittik. Bugün geri dönme yolu bizler için de açılırsa koşa koşa mesleğimize döneceğiz" diye konuştu. (DHA)