Ege Postası
Geri

Avcı: Engelli çocuklarımız da ihtiyaçlarına uygun eğitim almalı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, engelli çocukların eğitiminin önündeki en büyük engelin ön yargılı bakış açısı olduğunu söyledi. Bakanlık olarak yürüttükleri çalışmaları yaparken, engelli çocukların eğitime ve hayata katılımlarının...
Avcı: Engelli çocuklarımız da ihtiyaçlarına uygun eğitim almalı
Haberler / Güncel
25 Haziran 2013 Salı 13:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, engelli çocukların eğitiminin önündeki en büyük engelin ön yargılı bakış açısı olduğunu söyledi. Bakanlık olarak yürüttükleri çalışmaları yaparken, engelli çocukların eğitime ve hayata katılımlarının önündeki en büyük engel olarak gördükleri zihinlerdeki engelleri göz ardı etmediklerini belirten Avcı, “Bütün bireyler gibi engelli çocuklarımızın da ihtiyaçlarına uygun eğitim alıp hayata katılımlarına gerektiğine yürekten inanıyorum.” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi kapanış konferansına katıldı. Swiss Otel’de düzenlenen konferansa Bakan Avcı’nın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, AB Delegasyonu Sosyal Politikalar ve İnsan Kaynakları Gelişimi Sektör Yöneticisi Mehmet Caner Demir katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasını ile başlayan programda projenin tanıtım spotu gösterildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Baloğlu da 2 yılı aşkın süredir devam eden proje kapsamında engelli öğrencilerin en iyi koşullarında eğitim almasının amaçlandığını belirtti. Prof. Baloğlu, “Yıllardır hedefimizde olan bir konu bu çalışma ile biraz daha hızlandırıldı. Yasal mevzuat çağdaş değerlere uygun hale getirildi. Bakanlığın yaptığı diğer çalışmalara da destek mahiyetinde bir proje.” diye konuştu. Baloğlu, AB ile ortaklaşa yürütülen 7 milyon Euro'luk bütçenin 30 ayda tamamlandığını söyledi.

MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik ise 2005 yılından sonra Avrupa Birliği müzakereleri kapsamında bakanlık olarak birçok proje yürüttüklerini belirtti. Engelsiz okul modeli ile tüm vatandaşların her türlü engele rağmen eğitime ulaşmasının amaçlandığını dile getiren Çelik, “Mesleki eğitim alanında engelli öğrencilerin mesleki eğitime katılımı sağlandı. Kendi ayakları üzerinde durabilen çalışmalara yönlendirildi. 20 okula özel eğitimle ilgili araç gereç temin edildi. Proje çıktılarının ülke genelinde uygulanması takip edilmekte.” şeklinde konuştu.

Özel eğitimin güçlendirilmesi projesi kapsamında geliştirilen engelsiz okul çalışmasının bütünleştirme amaçlı bir model olduğunu belirten Bakan Nabi Avcı, “Engelsiz okul modelinin özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin eğitimsel ve kişisel gelişimini destekleyen bütünleştirme sürecinde, hayatın en erken dönemlerinden itibaren toplumsal yaşama etkin ve üretken bireyler olarak katılmasını sağlamaya yönelik bir bütünleştirme modelidir. Bütünleştirme, bütün bireylerin sosyal, kültürel, eğitimsel ve yaşamsal etkinlik ve fırsatlardan eşit bir şekilde yararlanmasını sağlayan bir süreç olup bireysel farklılıklara dayalı gereksinimleri ne olursa olsun bütün bireylerin bu sürece dahi edilmesini temel almakta. Bu kapsamda bakanlık olarak bütünleştirme yolunda bütün okulların erişilebilir olması için çalışıyoruz. Eğitim müfredatımızın engelli çocuklarımızın ihtiyacının karşılayabilecek şekilde yapılandırılması ve bu alandaki öğretmen yeterliliklerinin geliştirilmesi önceliklerimiz arasındadır.” diye konuştu.

"ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİ VE HAYATA KATILIMINDAKİ ÖNYARGILI BAKIŞI AŞACAĞIZ"

Okullarda engelliler için rampaların, asansörlerin, tuvaletlerin ve tüm fiziki düzenlemelerin hızlı bir şekilde tamamlanması için çalıştıklarını kaydeden Avcı, şunları söyledi: “Temel gayemiz, okullarımızın herkes için kucaklayıcı özelliklerini pekiştirmek ve bütün çocuklarımızın akranları ile birlikte aynı ortamlarda eğitime erişimlerini sağlayabilmek. Her bir öğrencisini kendi çocukları gibi gördüğüne inandığım sevgili öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Bu çalışmaları yaparken, engelli çocuklarımızın eğitime ve hayata katılımlarının önündeki en büyük engel olarak gördüğümüz zihinlerdeki engelleri gözardı etmiyoruz. Bizler toplumda bu konudaki bilinci ve farkındalığı yeterli düzeyde arttıramadıkça bütün bu çalışmaların etkisiz kalacağını biliyoruz. Bu kapsamda engelli çocuklarımızı, eğitimi ve hayata katılımındaki ön yargılı bakışı aşmak için resmi ve sivil bütün kurum ve kuruluşların desteklerine özel önem vermekteyiz.”

Avcı, bakanlık olarak bugüne kadar yürüttükleri çalışmalarda toplumun bütün kesimleri, diğer bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları, yerel kurumlar, belediyeler ve özel sektör kurumlarının aktif katılımlarının sağlandığını belirtti. Bütün çocuklar gibi engelli çocukların da hep daha iyi fırsatların sunulması için çalışmalarına devam edeceklerini kaydeden Avcı, “Engelli çocuklarımızın eğitiminin önünde en büyük engel olarak önyargılı bakış açısını gördüğümüzü Söylemek istiyorum. Bütün bireyler gibi engelli çocuklarımızın da ihtiyaçlarına uygun eğitim alıp hayata katılımlarına gerektiğine yürekten inanıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Nabi Avcı, engelliler ile ilgili projeler yürüten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na, Türk Telekom’a, TRT’ye, Kanal D’ye, Diyanet İşleri Başkanlığı’na, Dolunay Yetişkin Engelliler Derneği yetkililerine çalışmalardan dolayı plaket takdim etti.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası