Ege Postası
Geri

BDP'li Sakık: Başka ülke aramaya gerek yok

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Kandil’de yapılan açıklamayla ilgili, "Buradan, 21 Mart’taki manifestondan yeni bir devlet çıkarıyorsanız, süreci iyi takip etmiyorsunuz. Biz birlikte demokratik bir cumhuriyet, güçlü bir ülke yaratmaya...
BDP'li Sakık: Başka ülke aramaya gerek yok
Haberler / Politika
26 Nisan 2013 Cuma 14:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Kandil’de yapılan açıklamayla ilgili, "Buradan, 21 Mart’taki manifestondan yeni bir devlet çıkarıyorsanız, süreci iyi takip etmiyorsunuz. Biz birlikte demokratik bir cumhuriyet, güçlü bir ülke yaratmaya çalışıyoruz. Mezopotamya kültürü ile Anadolu kültürün buluştuğu bir ülke. Bunun adı da Türkiye halklarının ülkesidir. Başka ülke aramaya gerek yok.” dedi.

        Sırrı Sakık, Meclis’te gazetecilerin dün Kandil’de yapılan açıklama ile ilgili sorularını cevapladı. Sakık, “Sayın Karayılan’ın açıklamalarında şartlı değil… Biz neden dağa çıktık, bu nedenler ortadan kaldırılırsa silaha veda edeceğimiz konusunda açıklamaları açık ve netti.” dedi.

        Geri çekilme sürecinin sona ermesinin ardından Parlamento’ya yeni görevler düşeceğini söyleyen Sakık, “Yeni bir anayasa çalışması devam ediyor. Bu anayasada hepimiz olacak mıyız, özgürlükler olacak mı, red ve inkar politikaları bu anayasa ile sonlandırılacak m? 30 yıldır dağlarda bu mücadeleyi sürdürenler kendisini özgürce bu topraklarda gelip ifade edebilecekler m? Biz böyle bir sürecin başladığını düşünüyoruz.” diye konuştu.

        Sakık, dünkü açıklamada, ‘silahın nedeni ortadan kaldırıldığında silaha veda edeceğiz’ mesajı verildiğini kaydetti.

        1999 yılında örgüt mensuplarının ülke dışına çekilirken can kayıpları yaşandığını söyleyen Sakık, “Dilerim, 1999’da yaşanan olumsuz süreç bugün yaşanmaz. Yıl 1999 değil 2013. Herkes bu süreci büyük bir coşku ile karşıladı.” ifadesini kullandı.

        Sakık, “Şahinler ve güvercinler, sürecin arkasında olmayacak güçler diye ikilem içinde PKK’yı gösterenler vardı. PKK'da bir bütünlük içinde sürecin arkasında olduklarını, onların da silahlara veda etmek istediğini hep birlikte gördük.” dedi.

        “HERKESİN ÖZGÜR OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ, TABİ BİRAZ ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR”

        Bir gazetecinin, “Abdullah Öcalan’ın serbest kalması olmazsa olmazınız mı'” sorusu üzerine Sakık, “Biz herkesin özgür olacağını düşünüyoruz. Tabi biraz zamana ihtiyacımız var. Bunlar birkaç günde, bir iki yılda olabilecek şeyler değil. Takvim vermiyoruz. Parlamento bugüne kadar yaşananlardan ders alarak bunlara uygun adımlar atmalı. Bunlara uygun yasaları derhal hayata geçirmeli.” şeklinde konuştu.

        Aynı konuyla ilgili bir başka soruya karşılık Sakık, “Hepimiz gerçekçiyiz. Bu konuda Öcalan’ın da açıklamaları var. İç barışımız sağlandıktan sonra hepimiz özgür olacağız. Öcalan da, Karayılan da, tüm Türkiye halkları özgür olacak. Savaş bitince hepimiz savaşın kazananı olacağız.” ifadesini kullandı.

        ANAYASA SÜRECİ

        AK Parti ve BDP’nin ortak bir anayasa yapıp yapmayacağı ile ilgili soru üzerine Sakık, "Biz dört siyasi partinin ortak anayasa hazırlamasını arzu ederdik. Ama olmayacağını herkes biliyor. MHP’den bir beklentimiz yok. Altı aydır silahlar patlamıyor. Bir tek kişi ölmüyor. Herkes bundan mutlu olmalı iken, dün Parlamento’da olup bitenlere tanıklık ettik. Neden silahları geri çekiyorlar, silahlar sustu diye neredeyse yas tutuluyor.” diye konuştu.

        CHP’nin de bu sürecin içinde olması gerektiğinin altını çizen Sakık, “Milliyetçi dalgalara, ulusalcı dalgalara kimse teslim olmamalı. Geleceğimizi heba etmemeli. Üç parti bu süreci götürebilirse sorun yok ama yer almazlarsa sürecin selameti açısından kimler varsa birlikte, çare yoksa, yol çaredir, yola koyulmalıyız, halka gitmeliyiz.” dedi.

        "BURADAN YENİ DEVLETLER ÇIKARMAYA GEREK YOK"

        Bir gazetecinin, “Dünkü 6 maddeden yeni devlet kurulacağı iması çıkartanlar oldu.” şeklindeki sözleri üzerine Sakık, şunları dile getirdi: “Buradan yeni devletler çıkarmaya gerek yok. Siz PKK ve Öcalan’ı takip ediyorsanız, daha önce kamuoyuna sunduğu, Sayın Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a sunduğu mektuplar vardı: ‘Siz bize altın tepside ulus devleti ikram etseniz, biz ulus devlet değil halkların birlikteliğini savunuyoruz, bir arada yaşamayı’. Halen buradan, 21 Mart’taki manifestondan yeni bir devlet çıkarıyorsanız süreci iyi takip etmiyorsunuz. Biz birlikte demokratik bir cumhuriyet, güçlü bir ülke yaratmaya çalışıyoruz. Mezopotamya kültürü ile Anadolu kültürün buluştuğu bir ülke. Bunun adı da Türkiye halklarının ülkesidir. Başka ülke aramaya gerek yok.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası