Ege Postası
Geri

BDP’li Baluken: Doğruysa TDK’ya yapılan siyasi bir darbedir

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türk Dil Kurumu'nun(TDK)‘çapulcu’ kelimesinin anlamını değiştirdiği iddiaları ile ilgili, "TDK’nın bugüne kadar sözcüğünün ne anlama geldiği ile ilgili belgeleri ortadadır. Bir gecede bu değişiklik...
BDP’li Baluken: Doğruysa TDK’ya yapılan siyasi bir darbedir
Haberler / Politika
6 Haziran 2013 Perşembe 12:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türk Dil Kurumu'nun(TDK)‘çapulcu’ kelimesinin anlamını değiştirdiği iddiaları ile ilgili, "TDK’nın bugüne kadar sözcüğünün ne anlama geldiği ile ilgili belgeleri ortadadır. Bir gecede bu değişiklik yapıldıysa bu TDK’ya kaşı yapılmış siyasi bir darbe olur. Böyle bir şey varsa hükümetin açıklama yapması iki kez özür dilemesi gerekir.” dedi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, "Bir süredir devam eden protesto gösterileri var. Siz parti olarak bu olaylarda nerede duruyorsunuz'" sorusu üzerine Baluken, "Hem başlamasında, hem büyümesinde hem de şiddet ortamı olmadan demokratik bir şekilde bu taleplerin yerine getirilmesinde BDP bu eylemin tam merkezinde yer almakta. Başından beri bunu söylüyoruz zaten sonrasındaki demokratik, devrimci, sol tüm tepkilere destek verdiğimizi de söyledik. Ancak bazı çevreler tarafından haklı çıkışın, tarihi itirazın farklı bir alana çekilmesi, AKP hükümet ile Kemalist statüko arasındaki rövanşa çekilmesi noktasında itiraz ettik. Bunun kabul edilemez olduğunu söyledik. Başlangıç itibari ile haklı olan bir direnişin içini boşaltmaya yönelik ve farklı bir şeklide sunmaya yönelik bu girişimlerin karşısında olduğumuzu ve bunları teşhir etmek için kendimize görev tanımladığımızı burada ifade ettik. AKP ve Kemalist statükonun bu eylemin haklı gerekçelerini ortadan kaldırmasına müsaade etmeyeceğimizi ifade ettik." diye konuştu.

RİZE’DEKİ OLAYLAR

Rize’de dün yaşanan olayların hatırlatılması üzerine Baluken, linç kültürü ile ilgili uzun süredir Türkiye’de kaygı veren bir durum bulunduğunu belirterek, "Bu olaylara duyarsız yaklaşan bir hükümet pratiği var." dedi. Söz konusu olayda kamu tarafsızlığını yitiren tüm görevliler hakkında soruşturma başlatılmasını istedi. Baluken, "Dün linç girişiminde bulunan tüm kesimleri, ihmali ya da kusuru bulunan tüm görevlileri kınıyoruz. Bu kişilerin açığa alınmasını, idari ve adli soruşturma başlatılmasını istiyoruz. Hükümeti de, bu konuda kararlı bir tavır içinde olduğunu hissettirecek şekilde bir açıklama yapmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı. Dünkü olayların ardından geç saatlerde Rize Valisi ile görüşebildiklerini aktaran Baluken, "Kendisi bize öfkeli esnaf dedi. Ama bunun doğru olmadığını biliyoruz. Daha önceki linç saldırılarında olduğu gibi bilinçli bir planlama olduğunu düşünüyoruz. Hadise ölüm olayları ile de büyüseydi sokaktaki gerilim katlanarak artacak belki de iç savaşa gidecek bir sürecin kapısı aralanacaktı. Hükümetin de biraz uyanık olması gerekir." şeklinde konuştu.

İZMİR’DEKİ GÖZALTILAR

"İzmir’de eylemlerle ilgili tweet atan gençler göz altına alındı. Değerlendirmeniz nedir'" sorusu üzerine Baluken, "Büyük kaygı ile izliyoruz. Sokaktaki tansiyonun düşürülmesi için özgürlükleri genişletecek demokratik reform paketlerinin açıklaması gerekir. Halk öfkesinin isyana dönüşmesini sağlayan zemin hükümetin yasakçı uygulamalarından beslenmiştir." dedi. Hükümetin yasakları artıracağı, yaşamın her alanında bu yasakları geliştireceğine dair bir algı geliştirdiğini belirten Baluken, "İletişim kanallarını kapatmaya çalışmak demokratik sosyal bir hukuk devletinin yapacağı iş değildir. Bu gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını istiyoruz." diye konuştu.

"TDK’YA KARŞI YAPILMIŞ SİYASİ BİR DARBEDİR"

Türk Dil Kurumu'nun(TDK) internet sitesinde ‘çapulcu’ kelimesinin anlamını değiştirdiği iddialarının hatırlatılması üzerine Baluken, "Böyle bir durum varsa tam bir skandaldır, trajikomiktir. Başbakan özür dilemek yerine TDK’ya talimat vererek çapulcu kelimesinin anlamını değiştirdi ise bunun kelimelerle izah edilecek bir yanı yok. TDK’nın bugüne kadar sözcüğünün ne anlama geldiği ile ilgili belgeleri ortadadır. Bir gecede bu değişiklik yapıldıysa bu TDK’ya kaşı yapılmış siyasi bir darbe olur. Böyle bir şey varsa hükümetin açıklama yapması iki kez daha özür dilemesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası