Ege Postası
Geri

BERTO, kozak çam fıstığı sorunu konuşuldu

06.08.2014 tarihinde odamızda gerçekleştirilen toplantıda Kozak’ta yetişen Çam Fıstıklarının sorunları hakkında konuşuldu. Toplantıya Bergama Ticaret Odası Meclis Başkanı Erol Işıldak, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İ. Lütfi Kolat, Genel Sekreter Gülay Koç, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, Ege Üniversitesi Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalında Doç. Dr. Alev Haliki Uztan, Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalında Yard. Doç. Dr. Kerem Canlı katılım gösterdi.
BERTO, kozak çam fıstığı sorunu konuşuldu
Haberler / Güncel
7 Ağustos 2014 Perşembe 10:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Daha önce de Süleyman Demirel Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Bölge Müdürlüğü ve Bergama Ticaret Odası işbirliği ile Kozak bölgesinde araştırmalar yapılmış,  sonuçları Öğretmenevinde yapılan geniş katılımlı toplantıda açıklanmıştır. Çam Fıstığı ağaçlarındaki sorunlar,  Kozak Yöresinden gelen talepler doğrultusunda bir de Biyoloji uzmanı araştırmacılar tarafından değerlendirilmek üzere tekrar masaya yatırıldı.
Kozak bölgemizde yetişen Çam Fıstıklarının sorunları toplantıda gündem maddesiydi. Araştırmalar ve incelemeler sonucunda hala verimli bir sonuç elde edilemeyen sorun hakkında bir araya gelen heyet sorunun kökü ve çözüm yöntemleri hakkında konuştu. Uzmanların yaptığı ilk incelemelere göre Çam Fıstıklarına yetişme zamanında gelen böceğin kozalaklarda küf mantarının oluşmasına sebep olduğu ve bu mantarın çam kozalaklarının tam olgunlaştığı dönemde içindeki meyveyi yok edebilmiş olabileceğinden bahsedildi. Sorunun daha çok biyolojik olduğunu ve giderilmesi için biyologlar tarafından incelenmesi gerektiğine değinildi. Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İ. Lütfi Kolat, yapılacak araştırmalar sırasında üzerimize düşeni yapacağımızı Kozak’ta yetişen Çam Fıstıklarının bizim için çok önemli olduğunu ve bu sorunun önüne geçilmesi için gerekeni yapacağımızı belirtti.
Konuyla ilgili tüm üreticiler ve araştırmacılar ile ileriki tarihte daha geniş kapsamlı bir toplantı yapılacağı belirtildi.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası