Ege Postası
Geri

Bakan Çelik: TÜRKSOY Türk dünyasının UNESCO'su konumuna gelmiştir

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Daimi Konseyi, kuruluşunun 20. yılı kutlamaları çerçevesinde Ankara'da toplandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in koordinatörlüğünü yaptığı toplantılarda teşkilatın hizmetlerine...
Bakan Çelik: TÜRKSOY Türk dünyasının UNESCO'su konumuna gelmiştir
Haberler / Güncel
2 Ekim 2013 Çarşamba 18:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Daimi Konseyi, kuruluşunun 20. yılı kutlamaları çerçevesinde Ankara'da toplandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in koordinatörlüğünü yaptığı toplantılarda teşkilatın hizmetlerine dikkat çekildi. Bakan Çelik, "Gururla söylüyoruz ki günümüzde TÜRKSOY, Türk dünyasının UNESCO’su olarak adlandırılacak bir konuma gelmiştir. Geride kalan 20 yılda Türkçe konuşan halkların birbirlerini daha yakından tanımaları, kültürel miras değerlerinin korunması kültürel ortaklığımızın tüm dünyaya tanıtılması doğrultusunda pek çok başarılı faaliyet gerçekleştirilmiştir." dedi.

TÜRKSOY Daimi Konseyi, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in ev sahipliği ve dönem koordinatörlüğünde Ankara’da toplandı. TÜRKSOY’un kuruluşunun 20’nci yılı kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilen teşkilatın 31’inci dönem toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Çelik ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un yanı sıra; TÜRKSOY’a üye Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Başkurdistan (RF), Tataristan (RF), Tıva (RF) ve Gagavuz Yeri’nin (Moldova) Kültür Bakanları ile Türk Konseyi, Aksakallar Konseyi, TÜRKPA, MFGS ve Türk Akademisi Başkanları katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada, Bakanlar konseyi toplantısına ev sahipliği yapmaktan ve konseyi Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk ve onur duyduğunu belirten Bakan Çelik, şöyle konuştu: "TÜRKSOY’un kuruluşunun 20'nci yıldönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlediğimiz bu özel toplantıyı onurlandıran Bakan arkadaşlarım başta olmak üzere tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum. Bildiğiniz gibi, uluslararası sistemin büyük dönüşüm geçirdiği bir dönemde, geleceğe dönük hedeflerin açık bir şekilde tartışıldığı bir platformda, karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar temelinde çok taraflı bir işbirliği platformu olarak TÜRKSOY’un kurulması kararlaştırılmıştır."

"YILLAR ÖNCE ATILAN TOHUM YEŞERMİŞ VE BOY SALMIŞTIR"

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan'dan oluşan 6 ülkenin bakanları 12 Temmuz 1993 tarihinde örgütü kuran anlaşmaya imza atarken, kökleri çok derinlere uzanan ortak kültürel miras üzerine geleceklerini inşa ettiklerini aktaran Çelik, "Yıllar önce atılan tohumun yeşerdiğini, boy saldığını ve bugünlere ulaştığını görüyoruz. Gururla söylüyoruz ki, günümüzde TÜRKSOY, Türk dünyasının UNESCO’su olarak adlandırılacak bir konuma gelmiştir. Geride kalan 20 yılda Türkçe konuşan halkların birbirlerini daha yakından tanımaları, kültürel miras değerlerinin korunması kültürel ortaklığımızın tüm dünyaya tanıtılması doğrultusunda pek çok başarılı faaliyet gerçekleştirilmiştir." şeklinde konuştu.

"BÖLGESEL BARIŞ VE İSTİKRARA DA KATKI SAĞLAMAKTADIR"

Bu faaliyetler dil, tarih ve kültür birlikteliğinin yanı sıra, işbirliği konusundaki ortak irade ve ortak çabalar sayesinde amacına ulaştığını vurgulayan Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ortak kültür çatısı olarak teşkil edilen TÜRKSOY’un hiçbir siyasi amaç gütmeden, sadece halklarımız arasındaki kardeşliğin ve kültürel ortaklığın güçlendirilmesi, için çalışması örgütün değerini daha da arttırmakta, misyonunu daha da güçlendirmektedir. Bu özelliğiyle TÜRKSOY’un çalışmaları kültürlerarası yakınlaşmaya, medeniyetler arası diyaloğa bölgesel barış ve istikrara da katkı sağlamaktadır. Örgütün, her üyenin ulusal kültürünün gelişmesinde oynadığı rol de yadsınamaz bir olgudur."

TÜRK DÜNYASI, SADECE BİR COĞRAFYADAN VE DEVLETLERDEN İBARET DEĞİLDİR

Türk dünyası kültürel nitelikli bir kavram olduğunu, Türk dünyası, sadece bir coğrafyadan ve devletlerden ibaret olmadığının altını çizen Çelik, kültürel birikimi, felsefesi, hayata bakış açısı, estetik anlayışı, değerler sistemi itibariyle özgün bir yapı olduğunu belirtti. Bu yönüyle Türk dünyası en az Arap, Slav, İspanik dünya kadar kendine has özellikler taşıyan bir varlık olduğunu kaydederek, "Türk dünyası kendi içinde çeşitlilik taşımakta, diğer yandan bir bütün oluşturmaktadır. Türk dünyasına, esasen Türklerle uzun yıllar birlikte yaşamış diğer halklar ve bu halkların bulunduğu coğrafyalar da dahildir. Nitekim bugün aramızda Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı'nın temsilcileri de bulunmaktadır. Bu kültürel temelli işbirliğimizin geniş bir kavramla ele alındığını gösteren bir durumdur. Bu fırsattan yararlanarak ifade etmek isterim ki, Rusya Federasyonu’nun parçası olan özerk devletlerin TÜRKSOY çalışmalarına katılmaları, Türkiye ve Rusya arasındaki kültürel ilişkilerin bugünkü boyuta ulaşmasına önemli katkılar sağlamıştır." sözlerini dile getirdi.

"20. YILIMIZI DOSTLARLA HEP BİRLİKTE KUTLUYORUZ"

TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov da 20. yılı emek veren, gönül veren, destek olan dostlarla hep birlikte kutladıklarını belirterek, "Dün muhteşem bir konserle kutlamalarımız başladı. Bugün ise toplantımızı gerçekleştireceğiz ve akşam Sayın Bakanımız Ömer Çelik’in TÜRKSOY’un 20. yılı onuruna verdiği resepsiyona hep birlikte katılacağız. Türkiye, TÜRKSOY’un ev sahibi ülkesi ve üyelerimiz arasında yükümüzü en fazla taşıyan taraf. Aslında bu yıl boyunca gerçekleştirilen tüm faaliyetlerimizi 20. Yıla ithaf ettik ve bizim için ayrı bir değere sahip." diye konuştu.

Yirminci yaşına girerken TÜRKSOY’un faaliyetleri özellikle iki şehirde Astana ve Eskişehir’de yoğunlaştığını kaydeden Genel Sekreter Kaseinov, bunun en önemli nedeninin Türk dünyası kültür başkenti uygulaması olduğunu ifade etti. 2013 yılında Eskişehir’in Türk dünyası kültür başkenti açılışını bizzat Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığını belirten Kaseinov, Eskişehir’in düzenlediği başarılı projelerle çıtayı daha da yükseklere çıkardığını dile getirdi.

TÜRKSOY DAİMİ KONSEYİ ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE

Türk dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurarak, ortak Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini araştırmak, geliştirmek, korumak ve gelecek kuşaklara aktararak kalıcı kılmak amacıyla çalışmalarını sürdüren TÜRKSOY Daimi Konseyi bugün sabah saatlerinde Anıtkabir’i ziyaret etti. Konyes üyeleri daha sonra da Bakan Çelik’in başkanlığında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Çelik, TÜRKSOY’un kuruluşunun yıl dönümüne ithafen katılımcılara bir de akşam yemeği verecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası