Bakan Şahin: Bir kadın karakola gitmeden 36 kere düşünüyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şiddet gören bir kadının karakola gitmeden önce 36 kere düşündüğünü söyledi. Hiçbir kadının yuvasını bozmak istemeyeceğini vurgulayan Şahin, son çare olarak karakola sığındıklarını...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şiddet gören bir kadının karakola gitmeden önce 36 kere düşündüğünü söyledi. Hiçbir kadının yuvasını bozmak istemeyeceğini vurgulayan Şahin, son çare olarak karakola sığındıklarını ifade etti: “Ben bir kadın ve anne olarak şunu net söylüyorum, kimse yuvasını bozmak istemez. Bozmak çözüm yolu değil ama başka çare kalmamışsa, hayatını koruyamıyorsa ve hakikaten mağdur konumdaysa, bizim de sosyal devlet olarak hukuk devleti normlarını çalıştırmamız gerekiyor.”
Bir dizi açılış ve toplantıya katılmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Bakan Şahin, Vali Şükrü Kocatepe’yi makamında ziyaret ederek, sevgievi ve huzurevi projeleri hakkında kısa bir brifing aldı. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şahin, şiddet gören kadının karakola gitmesinin kamuoyunda yanlış anlaşıldığını, bir kadının bunun için 36 kere düşündüğünü belirtti. Fatma Şahin, “Sanki yasa çıktıktan sonra herkes karakola gidiyor, aile parçalanıyor. Biz zaten aileler parçalanması diye mücadele ediyoruz ama ortada böyle bir gerçek varsa ne kadar göz yumacağı? Sonuçta insanların ölmesine, ne bizim inancımız ne de değerlerimiz müsaade eder. Yasayı gereksiz yere kullananlara da fırsat vermeyiz.” dedi. Kadına yönelik şiddette bir önceki yıla oranla düşüş gözlendiğini belirten Şahin, Türkiye’de şiddete yönelik çıkarılan kanunun, dünyanın en güçlü paketi olduğunu söyledi. Şiddetin kanun çıkarmayla önlenemeyeceğine de dikkat çekerek, sosyolojik analizlerle çözüm yolları aranması gerektiğini kaydetti. Hukuk devleti normlarında gereken bütün tedbirlerin alındığının altını çizen Bakan Şahin, “Bu iş, iyi bir yasa çıkarmayla düzelmez, çünkü insani ve vicdani bir tarafı var. Sevgi, şefkat ve merhamet duygularının toplumda güçlü olması gerekiyor. Şiddetin en büyük nedenlerini alkol, uyuşturucu ve madde kullanımı oluşturuyor. Toplumun bütün sorunlarının biriktiği ve ortaya çıktığı bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Geçen yıl kadına şiddetten dolayı 177 kişi yaşamını yitirdi, bu yıl sayı 165’e düştü. Bu rakamları hızla sıfıra indirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
'BAKANLIĞIMIZ YENİDEN YAPILANDI'
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ihtiyaçtan dolayı yeniden yapılandırıldığını hatırlatan Fatma Şahin, sosyal yardım ve sosyal hizmetin tek çatı altında birleştirildiğini kaydetti. Değişikliğin özellikle sosyal yardım sistemine büyük fayda sağladığını belirterek şunları söyledi: “Özellikle sosyal yardım sisteminde her kalemin ayrı bir bakanlıkta devam etmesi, verimliliği ve şeffaf bir hesap sistemi hayata geçirmeye müsaade etmiyordu. Şu anda Çalışma Bakanlığı'ndan bütün primsiz ödemeler kısmı, ilgili devlet bakanlıklarından bütün kısımlar birleştirilince biz TÜBİTAK'la çalışmaya başladık. Yardımların ne kadar yapılacağı konusunda envanter çıkardık.”
'E-DEVLET SİSTEMİNİ EN İYİ KULLANAN BİRİMLERDEN BİRİYİZ'
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın "E-Devlet" sistemini en iyi kullanan birimlerden biri olduğunu söyleyen Bakan Şahin, bir düğmeyle vatandaşların ekonomik ve sosyal analizinin yapılabildiğini belirtti. 20 milyon kişinin ekonomik ve sosyal ihtiyacının bu şekilde çıkarılabildiğini anlatarak, “Yoksulluğu azaltıp gelir dağılımı adaletini düzeltmeye çalışıyoruz. Zenginle fakir arasındaki farkı kapatmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda yapılan yardımların hepsi, bir nedenden dolayı verilen temalı yardımlar. Özellikle engelli ve yaşlılar üzerinde daha ağırlıkta. Çalışabilir olup da çalışıma hayatının içinde olması gereken ve yardım alanlarla ilgili yeni bir çalışma yaptık. Yardım alan kişinin, mesleki danışmanlık hizmetinden istifade edip istihdama katılmasını sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
'15 BİN KİŞİ YARDIM SİSTEMİNDEN İSTİHDAM SİSTEMİNE GEÇTİ'
Bakanlık olarak insanları daha yukarıya taşımak için çalıştıklarını, yapılan çalışmalarla son üç ay içinde yardım alan 15 bin kişinin, çalışarak istihdam sistemine geçtiğini ifade eden Şahin, insanlara balık tutmayı öğrettiklerini belirtti. Türkiye’nin, kalkınmada herkesin potansiyeline ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bakan Fatma Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “2023 vizyonu için 75 milyonun kadınıyla erkeğiyle potansiyelini kullanarak kalkınma hamlesine ihtiyacımız var. Bakanlık olarak malî açıdan bir sorunumuz yok. Bütçesini yüzde 67 arttırmış bir bakanlığız. Başbakanımız, her grup toplantısında bir sosyal politika paketi açıklıyor. Dünya genelinde 2008 yılında büyük bir kriz vardı. Komşular sürekli işçi çıkarıyor. Sosyal politikaya ayırdıkları malî desteklerinin azaldığı bir durumda biz bunu yapıyoruz. Sürekli kimsesizlerin kimsesi, sessiz yığınların sesi olacağız diyoruz, bu da bizim en büyük bereketimiz oluyor.”
Konuşmaların ardından Vali Kocatepe, Bakan Şahin'e isminin yazılı olduğu, cevizden yapılmış oyma bir sandık hediye etti.