Ege Postası
Geri

Bakan Yıldırım: İZBAN'ı tartışmak halka saygısızlık

Yapımı devam eden Cumaovası-Torbalı Hattı’nda incelemelerde bulunan Bakan Binali Yıldırım, ‘Metro m? Tramvay mı’ tartışmaları hakkında da son noktayı koyarak; büyükşehir belediyesini eleştirdi.
Bakan Yıldırım: İZBAN'ı tartışmak halka saygısızlık
Haberler / Politika
23 Kasım 2012 Cuma 16:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGE POSTASI/ HABER SERVİSİ- Ak Parti 8’inci Bölge Yerel Yönetimler Toplantısı’na katılmadan önce Cumaovası-Torbalı Hattı Kuşburnu Şantiye Alanı’nda bazı incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir ulaşımı ile ilgili tartışmaları da değerlendirdi. Her geçen gün İzmir’in ulaşım ihtiyacının arttığını ve İZBAN’ın yaklaşık 2 yıldır başarılı bir hizmet sunduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, İZBAN’ın siyaset aracı olarak kullanıldığını fakat bunun kimseye faydasının olmadığını da sözlerine ekledi. Basın mensuplarına yaptığı açıklamada soruları da yanıtlayan Binali Yıldırım, metro-tramvay tartışmaları konusunda da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni eleştirerek, “İzmir’de metro mu tramvay mı tartışmasının anlamı yok. Bilindiğini gibi sahilin iki yakası için büyükşehir belediyesinin Karşıyaka ve Alsancak tarafında yüzeysel raylı sistem projeleri var. Bu projelerin birinin onayı verildi. Biri de onay safhasında. Yine belediyenin devam ettiği Üçyol-Üçkuyular metro çalışması çok uzun süredir devam ediyor. Bunun dışında üç yeni hattın bakanlığımız tarafından yapılması için belediyenin müracaatı var. Ama ortada proje yok. Bugüne kadar belediyenin tüm dokümanlarında yatırım programlarında bu hatların yapılacağı bahsediliyor. Ama projeler takdir edersiniz ki hazır olmayınca böyle hemen işe başlamak mümkün olmuyor. O yüzen şu anda projelerin hazırlıkları devam ediyor. Hazırlıklar bittiğinde bu hatlar da ayrıca programa alınacak” diye konuştu.



“Cebinden yapmıyor”

Milyonlarca İzmirliye hizmet veren İZBAN’ın ilk günden bu yana siyaset aracı olarak kullanılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Bakan Binali Yıldırım, verilen hizmetten İzmirlilerin memnun olduğunu söyledi. “İZBAN sürekli siyasetin aracı olmaya devam ediyor. Bunu İzmirlilere yapılan bir haksızlık olarak görüyorum. Ortaklığın sağlıklı devam etmesine de hiç olumlu katkısı olduğunu düşünmüyorum. Bu hesaplara girecek değiliz. Kimin ne kadar yaptığını, hangi imkanları ortaya koyduğunu açıkladık. Bu anlamsız açıklamayı gündeme getirmek anlamsız. Önemli olan yapılan iş, İzmir’e İzmirlilere bir katkı sağladık m? Onların hayatını kolaylaştırdık m? Ona bakmamız lazım. Bu tartışmalara bir daha dahi olmayacağız. İzmirlilere saygısızlık. Belediye de bakanlık da cebinden yapmıyor. Vatandaşın vergileriyle millete hizmet ediyoruz. Olayı böyle görmek lazım. Bu önemli hizmeti siyasetin ucuz bir aracı olarak lütfen kimse kullanmasın. Yapacağımız işleri ne yavaşlatırız ne erteleriz. Devlette duygusallık olmaz. Noktayı vatandaş koyar” dedi.




Kısa sürede müjde sinyali

Şu an itibariyle Cumaovası-Torbalı hattında altyapı işlerinin hemen hemen tamamlanmış durumda olduğunu ve Aliağa-Cumaovası hattında sefer sayılarının 3 dakikaya kadar indirileceğini belirten Binali Yıldırım, “Bu sinyalizasyon sistemi bir kademe daha gelişmiş. Bundan sonra Torbalı-Selçuk da aynı şekilde olacak, Aliağa-Menemen de. Mevcut hat bu seviyeye zaman içinde getirilecek. Nihai seviye her üç dakikada bir trenin kalkması. Sefer sayısı daha çok olacak. Üst yapıya yönelik elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmaları da başladı. Önümüzdeki yılın en geç Kasım ayı içerisinde banliyö taşımacılığında başlanacak. Yani İZBAN hattının 30 kilometrelik Torbalı’ya kadar olan bölümünde de 3 dakikaya kadar sıklıkla tren seferleri yapılmış olacak. Şu anda İZBAN’ın en büyük sorunu tren setlerinin yetersiz olması. 33 set vardı. 10 set de biz Ankara Başkent-Ray için yapılmış setleri verdik. Bana gelen bilgide İZBAN Genel Müdürü ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bu setlerin yeterli olmadığını ve mutlaka yeni bir takviyeye ihtiyaç olduğunu ifade ettiler. Genel müdürümüze talimat verdim. Elimizde ne imkan varsa İzmir’e mutlaka yardımcı olalım. Öncelikli karşılayalım. Bu konuda çalışma devam ediyor. Kısa süre içinde inşallah bir müjdemiz olur diye düşünüyorum” dedi.


Hedeflerin önünde gidiliyor

AK Parti’nin seçim sürecinde verdiği 35 İzmir 35 Proje sözünü birer birer yerine getirmesinin hem kendilerini hem de İzmirlileri memnun ettiğini ve bunun AK Parti hizmet anlayışı göstergesi olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldırım, “35 projenin 14’ünde fiilen çalışmalar başlamış durumda. Diğer projelerden 16’sının planlamaları hala sürüyor. Yani ele almadığımız hemen hemen proje kalmadı. İzmir ile ilgili önümüzdeki yıl da yine bu 14’i ilave en az 5 projenin temelini de atmış olacağız. Böylece 35 İzmir 35 Proje’de belki de hedeflerin önünde gitmek suretiyle 2023’ten önce tüm sözleri inşallah yerine getireceğiz” dedi.



En uzun raylı sistem

Yapımı devam eden hatların tamamlanması ile birlikte 88 kilometre olan hattın 112 kilometreye çıkacağını söyleyerek şu haliyle İZBAN’ın en uzun toplu taşıma raylı sistemi unvanını koruduğunun altını çizen Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Hedefimiz bununla sınırlı değil. Buradan görüntü alınabilirse, Torbalı’dan sonraki etap Torbalı-Selçuk etabı. Bu da 26 kilometre yani İZBAN’ın güney hattı. Bu hattın inşaatına da önümüzdeki yıl başlamış olacağız. Yine önümüzdeki yıl başlayacağımız diğer bir proje kuzey hattının devamıdır. İZBAN Aliağa’da bitiyor. Buradan Bergama’ya 52 kilometrelik etabın proje çalışmaları bu yılsonuna kadar tamamlanmış olacak. Ve önümüzdeki yıl da Aliağa-Bergama hattının ihalesi bitmiş olacak. Bergama’dan Selçuk’a kadar hat tamamen bittiğinde 188 kilometrelik bir uzunluğa erişmiş olacak.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası