Ege Postası
Geri

Susam: Artık çekin itibarı kalmadı!

CHP’li Susam çekin piyasada itibarının kalmadığını söyledi, “Kanunları masa başında yapmayın” dedi.
Susam: Artık çekin itibarı kalmadı!
Haberler / Politika
22 Kasım 2012 Perşembe 12:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA- CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Mehmet Ali Susam, karşılıksız çeke hapis cezasını kaldıran kanundan sonra çekin piyasada itibarı kalmadığını söyledi.

Kanunun görüşmeleri sırasında piyasanın içinden gelen biri olarak hapis cezasının kalkmasının çeke olan güveni bitireceğini söylediğini hatırlatan Susam, “Çek üzerindeki yaptırımı kaldırdığınız zaman güven aracı olmaktan çıktı. Finans sıkıntısı çeken işletmeler, ihtiyaçlarını çek kullanarak karşılıyordu.  Ekonomik suça ekonomik ceza mantığı çerçevesinde hapis cezasının kaldırılmasına ihtiyaç vardı. Ancak çeke güvenin sürmesi için sigorta getirilmesi gerekiyordu. Bazı kanunlar, bürokratik olarak masa başında yapıldığında; iş dünyasının ve hayatın gerçeğiyle uzlaşmaz. Piyasa taleplerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak; piyasa içinden gelenlerin görüş ve önerilerine -siyasi yaklaşımın ötesinde- objektif yaklaşımla destek vermek gerekir” diye konuştu.

Çek kanunu değişikliğinden sonra sistemin işlemediğini söyleyen CHP’li vekil, “Ticaret aleminin –TOBB gibi- en üst kuruluşları; çekte cezanın kaldırılmasının güven duygusunu ortadan kaldırdığını, gerek finans sektörünün gerekse reel sektörün sıkıntıya düştüğünü söylüyor. Sektörlerin durumunu, piyasanın finans ihtiyacını, finansa ulaşmada hangi konularda zorlandığını ve içinde bulunduğumuz ekonomik şartları doğru değerlendirmek gerekiyor” dedi.

Çek Sigortası Fonu

CHP’li Susam, karşılıksız çekte hapis cezasını kaldıran kanunun görüşmeleri sırasında “Çek Sigortası Fonu” kurulmasını teklif etmişti. Kesilen her çekten belirli miktarda kaynağın toplanacağı bu fon, karşılıksız çıkan çeki süresi içinde ödeyecek; daha sonra yasal faiziyle çek sahibinden tahsil etmesini teklif etmişti. Çeke olan güvenin sürmesini sağlayacak bu teklif; iktidar partisi milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası