OECD’nin uluslararası öğrenci değerlendirme programı PISA; 72 ülkeden 540 bin öğrencinin okul performansları, arkadaşları ve öğretmenleri ile ilişkilerini, okul dışında nasıl zaman geçirdiklerini ve aile ortamlarını inceledi. Çalışmaya göre, en mutsuz öğrenciler Türkiye’de.
PISA’nın hazırladığı ‘öğrenci refahı’ raporundan veriler paylaşan Bakan, “PISA verilerine göre, Türkiye’de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin 28.6’sı hayatından hiç memnun değil. Hayatından çok memnun olduğunu söyleyen öğrenci oranı ise yüzde 26,3 ile yüzde 34’lük OECD ortalamasının gerisinde. Türkiye’deki öğrencilerin kaygı ortalaması çok yüksek. Raporda ‘sınava iyi hazırlanmasına rağmen çok kaygı duyduğunu’ söyleyen öğrenci oranı 58.8. ‘Ders çalışırken stres yaşadığını’ belirten yüzde 56. Eğitim sistemimiz ezberci, sınava dayalı ve gençleri sürekli yarışmaya zorlayan bir sistem. Okullarda sanat ve spor etkinliklerine ayrılan ders saatlerinin yetersizliği, gençlerin ruhsal ve fiziksel gelişimlerini de olumsuzluk etkiliyor, yeteneklerini ve ilgilerini yok edip, köreltiyor. Bu etkinliklerin azaltılmasıyla çocuklarımız kendilerini yaratıcılıktan uzak bir sistem içerisinde buldu. Oysa tüm okullarımızda yeterli sayıda spor salonu, sanatsal etkinlikler için uygun ortamlar yaratılmalı ve müfredatta bu tür derslerin saatleri arttırılmalı. Devlet bir ülkenin geleceği olan gençlerin hem fiziksel, hem de ruhsal sağlığını düşünmek zorunda” diye konuştu.
ÜLKE GENÇLERE UMUT VE GÜVENCE VERMİYOR
Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Bakan, “Ülkenin içinde bulunduğu durum gençlere gelecek için umut ve güvence vermiyor. Gençler kişiliklerini bulma mücadelesi verirken, bir yandan gelecek kaygısı ve umutsuzlukla başediyor. Eğitim müfredatı da çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerine katkı sunmuyor” dedi.
CHP’li Bakan, Milli Eğitim Bakanı’na şu soruları sordu:
“Henüz 15-18 yaş aralığındaki gençlerin yaşamayı değil ölümü seçmesine sebep olan gelecek kaygısı, umutsuzluk konusunda rehabilite edici çalışmalar ile münhasıran bu konuyu araştıran ve çözüm üretmeye yönelik bir değerlendirme Bakanlığınızca yapılmakta mıdı? Müfredatta spor ve sanata yönelik ders saatlerinin artırılması ve öğrencilerin yaratıcılık ve becerilerini geliştirmelerine yönelik çalışmalar başlatılmış mıdı? Bursa ve Muğla’da yaşanan intihar vakalarına ilişkin detaylı inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır'”