Ege Postası
Geri

Bakanlık şantiye arazisini de istiyor: Belediye de dönüşüm mağduru!

6306 sayılı yasa kapsamında Karabağlar'da riskli alan ilan edilen 540 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na vatandaşların ardından bir veto da ilçe belediyesinden geldi. Bakanlığın hazırladığı ilk etap imar planlarına itiraz eden Karabağlar Belediyesi, Cennetçeşme'de mülkiyeti kendisine ait olan ve şantiye kurmayı planladığı arazinin de kentsel dönüşüme dahil edilmesine karşı çıktı. Bakanlık şantiye arazisini de istiyor: Belediye de
Bakanlık şantiye arazisini de istiyor: Belediye de dönüşüm mağduru!
Haberler / Yerel Yönetimler
8 Ağustos 2015 Cumartesi 12:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karabağlar’da riskli bölge ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan 540 hektarlık alanın 101 hektarlık bölümüne ait imar planları bakanlık onayı alırken, düzenleme hem halk, hem yerel yönetim, hem de meslek odalarının cephesinde kabul görmedi. Nisan 2013'te kentsel dönüşüm kapsamına alınan Cennetçeşme ve Limontepe bölgesinde krize yol açan ve sancılı geçen uzlaşma süreciyle gündeme gelen projeye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapılaşmaya kapalı jeolojik olarak sakıncalı boş alanlarda konut inşa edecek. Dönüşüme karşı isyan bayrağı açan vatandaşların ardından kritik planlara Karabağlar Belediyesi de itiraz etti.



BAKANLIK BELEDİYE ŞANTİYESİNİ DE PLANLARA DAHİL ETMİŞ

16 mahallede yaşayan 35 bin konut sahibi ve 80 bine yakın vatandaşın bulunduğu bölgeyi kapsayan, halkın veto ettiği kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bakanlığın hazırladığı yeni imar planlarına itiraz yağdı. Geçtiğimiz haftalarda bölge halkının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde düzenlediği kitlesel eylem ile protesto ettiği ve itiraz dilekçelerini sunduğu dönüşüm projesine Karabağlar Belediyesi'nden de ret yanıtı geldi. Uzundere'de mülkiyeti kendisine ait Ortopedik Engelliler Rehabilitasyon Merkezi projesine ayrılan, ancak daha şantiye kurulmasına karar verilen taşınmazların da plan kapsamına alınmasına karşı çıkan ilçe belediyesi, imar planlarına itiraz etti. Bakanlığın imar planlarında yaptığı kritik hatanın daha önceden düzeltilmesini talep eden belediye, askıya çıkan planlarda değişiklik olmaması üzerine itirazlarını sürdürdü ve bu gelişme ile konuyu yargıya taşıyacağının da sinyalini vermiş oldu.

VATANDAŞLARIN ARDINDAN YEREL İDAREDEN DE VETO!

Son gelen itirazla birlikte süreç tamamlanırken, bakanlık planları revize ederek yeniden askıya çıkaracak ya da itiraz eden vatandaşlar ve yerel yönetim konuyu yargıya taşıyacak. Gelişmeler nedeniyle, iki yılı aşkın süredir çivi dahi çakılmayan alanda projenin bir kez daha ertelenmesi gündeme gelirken, bakanlığın kriz yaratan ve çıkmaza giren projeyle ilgili bir sonraki hamlesi ise merakla bekleniyor.



BELEDİYELERDEN OLUMSUZ YANIT GELMİŞTİ

Daha önceden riskli alan ilan edilen 540 hektarlık dönüşüm bölgesinin batı ve kuzeyinde yer alan esas sağlıksız konutları kapsamayan planlar yeni bir tartışmayı da gündeme taşımıştı. Bakanlık bölgenin yapılaşma olmayan bölümünde planlama yaparken, konut ve ticaret alanları, sosyal ve teknik altyapı alanlarına dair yürütülen çalışmalar itirazların da önünü açmıştı. Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz ay askıya çıkan imar çalışmasına dair yaptığı değerlendirmede söz konusu düzenlemenin üst ölçekli planlara aykırı olduğu, yürürlükteki imar kanunu ile örtüşmediği, şehircilik ve planlama esaslarına aykırı olduğu, mevzuata aykırılıklar içerdiği, ulaşım çözümlerinin yetersiz kaldığı, bölgeye aşırı yoğunluk getireceği, planların bütüncül olmadığı, sosyal donatı alanlarının yetersiz olduğu gibi gerekçelerle planlara dair olumsuz görüş sunmuştu.




SELVİTOPU "BOŞ ARSADA DÖNÜŞÜM OLMAZ" DİYEREK KARŞI ÇIKMIŞTI

İlçe için kritik öneme sahip dönüşümde bakanlığın hamlesini değerlendiren Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, geçtiğimiz ay içerisinde yaptığı açıklamada hazırlanan imar planlarının kentsel dönüşümle ilgisi bulunmadığını belirterek itiraz gerekçelerini ise şu sözlerle özetlemişti: "Daha önce de burayla ilgili görüşlerimizi paylaşmıştık. Bakanlığa da imar çalışmasının doğru olmadığını belirterek görüşlerimizi iletmiştik. Askı süreci içerisinde planlara itiraz edeceğiz. Gerekli gördüğümüz takdirde bu itirazlarımızı mahkemeye taşımaya da hazırız. Orası kentsel dönüşüm diye onaylandı ama boş bir alan. Değişik bir plan yapmışlar. Kentsel dönüşüm alanı diye ilan ettiler ama bu kentsel dönüşüm değil. Orada jeolojik yapı yasaklı alanı imara açmış oldular. Dönüşümle hiç ilgisi olmayan bir düzenleme. Bakanlık sadece boş bir alanı imara açmış. Bizim de orada kendimize ait bir arazimiz var. Temizlik İşleri Müdürlüğü için şantiye kurmak istediğimiz bir alan. Burayı da plana dahil etmişler. Bu doğrultuda gerekli itirazlarımızı sunacağız."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası