Ege Postası
Geri

Bakanlıktan “Yeni Fuar alanına” şok baskın

Çalışma Bakanlığı müfettişleri, yaptıkları incelemede Gaziemir'deki Fuar Alanı inşaatında işçi güvenliğine ilişkin 8 eksik belirleyince, inşaatı durdurulduğu iddia edildi.Büyükşehir yetkilileri konuyla ilgili açıklamaya yaptı.Yetkililer ellerine henüz bir inşaatı durdurma tebligatının ulaşmadığını söyledi.
Bakanlıktan “Yeni Fuar alanına” şok baskın
Haberler / Yerel Politika
28 Eylül 2014 Pazar 13:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişleri'nin yeni Fuar Alanı’nda 2 gün süren denetimleri sonucunda, 6331 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesi uyarınca eksikler tamamlanana kadar Yeni Fuar Alanı İnşaatı durduruldu. Karar yüklenici firmaya ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerine tebliğ edildi. Büyükşehir Belediyesi'nde şok etkisi yaratan karar Fuar Alanı İnşaatı ortasından geçen yüksek gerilim hattı nedeniyle alındı. Gaziemir'de, ESBAŞ'ın yanında yapımı devam eden Yeni Fuar Alanı'nın tam ortasından geçen yüksek gerilim hattı, bürokratik işlemlerin uzaması nedeniyle bu güne kadar bir türlü inşaat alanı dışına taşınamadı. İş güvenliği uzmanları, inşaat alanı içinden geçen yüksek gerilim hattının can ve mal güvenliği açısından büyük risk oluşturduğunu belirten rapor hazırladı. Raporda hat deplase edilene kadar iş makinelerinin hattın altında yapacakları çalışmaların durdurulmasını istendi. İşi bitirme süresi 14 Temmuz'da dolan yüklenici firma, Büyükşehir Belediyesi'ne süre uzatımı için başvuruda bulunurken, şantiye sahası içinden geçen yüksek gerilim hattının çalışmalarını engellediğini belirterek İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Mahkemenin belirlediği bilirkişiler mahkemeye sundukları raporda enerji nakil hattının, inşaat faaliyetlerini engellediği kaydetti.
 
PARA CEZASI DA GELEBİLİR
Egeli Sabah’tan Ertan Gürcaner’in haberine göre bilirkişilerin hazırladığı raporu ve İl Müdürü Kadri Kabak'ın talimatı üzerine İzmir İş Teftiş Kurulu Başkanlığına bağlı müfettişler çarşamba günü yeni fuar alanı şantiyesine baskın düzenledi. 2 gün süren denetimler sonucu TEİAŞ'ın can ve mal güvenliği açısından sondaj makineleri, kaldırma vinçleri ve diğer çalışma makinelerinin enerji nakil hattının izdüşümüne sağından ve solundan 30 metre fazla yaklaşılmaması uyarısının Büyükşehir Belediyesi ve yüklenici firma tarafından dikkate alınmadığı ortaya çıktı. 6331 sayılı iş kanunun 25. Maddesi uyarınca yeni fuar alanı inşaatı belirlenen eksikler tamamlanana iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından gerekli tedbirler alınana kadar durduruldu. İzmir Çalışma ve İş Kurumu yetkilileri basında çıkan yayınlarının ihbar kabul edildiğini söyledi. İzmir İş Teftiş Kurulu Müfettişleri'nin şantiye sahasında 8 maddeden oluşan eksik tespit ettiği kaydedildi. Bunun idari tedbir raporu olduğunu anlatan yetkililer, raporun hemen işleme konulacağını, daha sonra para cezasının da gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.
 
KOCAOĞLU DA İNCELEME YAPTI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun durum tespiti için Yeni Fuar Alanı şantiyesine gittiği öğrenildi. Fen İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Raif Canbek ve Altyapı Yatırımlarından Sorumlu Daire Başkanı Buğra Gökçe'yi de yanına alan Kocaoğlu'nun yüksek gerilim hattının bulunduğu alanda incelemelerde bulunduğu ve hattın deplasesi ile ilgili gelinen son durum hakkında bürokratlarından bilgi aldığı kaydedildi.
 
BELİRLENEN EKSİKLER
Enerji nakil hatlarının çevresinde gerekli güvenlik mesafesi bırakılmamış. Enerji nakil hatlarının bulunduğu alanlarda yapılan çalışmalarda hattın altında çalışma yapılmaması ve güvenlik mesafelerine uyulması, vinç ve benzeri iş makinelerinin hattan uzak tutulmasına ilişkin bariyer ve ikaz levhaları yok. İşçilerin yüksekten düşme tehlikesine karşı koruma tedbirlerinin bu riski ortadan kaldıracak şekilde alınmamış. Geçitler işçileri düşmekten ve düşen kişileri de koruyacak şekilde yapılmamış. İşçilerin üzerinde çalıştığı iskele platformlarında çalışanların düşebileceği boşluklar var.(Ertan Gürcaner/Egeli Sabah)
 
TEBLİGAT BİZE ULAŞMADI
Öte yandan Büyükşehir yetkilileri konuyla ilgili açıklamaya yaptı. Ellerine henüz bir inşaatı durdurma tebligatının ulaşmadığını söyleyen yetkililer, haberlere konu olan yüksek gerilim hattının deplase işleminin ve inşaatın planlanan işlerininin devam ettiği bildirdi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası