Ege Postası
Geri

Bakü'nün Türk ordusu tarafından kurtarılışının 95'inci yıl dönümü kutlanıyor

Azerbaycan'ın başkenti Bakü, Osmanlının son döneminde kurulan Kafkas İslam Orduları tarafından düşman işgalinden kurtarılışının 95'inci yıldönümünü kutluyor.Bakü'de bugün düzenlenen törenler Türk şehitliğinde başladı. Türkiyeli...
Bakü'nün Türk ordusu tarafından kurtarılışının 95'inci yıl dönümü kutlanıyor
Haberler / Dünya
15 Eylül 2013 Pazar 16:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Azerbaycan'ın başkenti Bakü, Osmanlının son döneminde kurulan Kafkas İslam Orduları tarafından düşman işgalinden kurtarılışının 95'inci yıldönümünü kutluyor.

Bakü'de bugün düzenlenen törenler Türk şehitliğinde başladı. Türkiyeli ve Azerbaycanlı mülki ve askeri erkanla beraber işadamları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrencilerin katıldığı tören, saygı duruşu ve iki ülke milli marşlarının okunması ile başladı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun, Azerbaycan'ı, Ermeni ve Bolşevik işgalcilerinden kurtarmak için şehit düşen Türk askerleri için inşa edilen anıt mezara çelenk koyarak hatıra defterini imzaladı. Coşkun, şehitlere hitaben hatıra deftere, "Aziz şehitlerimiz, yüce Türk milletinin kahraman evlatları. Azerbaycan'ın düşman işgalinden kurtarılışının 95'inci yıldönümü vesilesiyle Kafkas İslam Ordusunun kahramanlıklarını anmak ve Azerbaycan'ın bekası uğrunda kardeşlerinizle omuz omuza çarpışırken yapmış olduğunuz fedakarlıkları yad etmek üzere bir kez daha manevi huzurunuzda bulunuyoruz. En zor anlarında bile kardeşlerinin yardımına koşan sizler, her zaman sevinç olduğu kadar kederi de paylaştığımız Azerbaycanlı kardeşlerimizle olan kader birliğimizin ve ülkelerimiz arasındaki sarsılmaz ilişkilerin mimarlarısınız. Türkiye ve Azerbaycan'ın birik beraberlik ve kardeşliği böyle güçlü bir temel üzerine kurulmuştur. Sizlerin yaptığı bu büyük fedakarlık 95 yıl sonra bile Azerbaycanlı kardeşlerimizce minnetle anılmaktadır.'' yazdı.

Törene katılanlar tarafından daha sonra Bakü'nün düşman işgalinden kurtuluşu uğrunda şehit olan askerlerin isimlerinin yazılı olduğu temsili mezarlara karanfiller bırakıldı.

İKİ ŞEHİTLİK YAN YANA

Törende Azerbaycan şehitleri de unutulmadı. Türk şehitliği ile adeta omuz omuza duran Azerbaycan'ın bağımsızlık ateşinin yakılması sırasında şehit olan 20 Ocak Şehitlerinin mezarlarına da karanfiller bırakıldı. Büyükelçi Coşkun ve bazi sivil toplum kuruluşları burada bulunan şehitlik abidesine çelenk koydu.

Basına açıklamalarda bulunan Büyükelçi Coşkun, ''Bu günü anarken ve o dönem ki mücadelenin ne anlam ifade ettiğini yeniden hatırlama gayreti içerisinde olurken söz konusu dönemde en büyük fedakarlığı yapan, bu mücadelede hayatını veren Azerbaycanlı ve Türkiyeli şehitlerimizi de rahmetle anıyoruz.'' dedi.

AZERBAYCAN'IN VARLIK SEBEBİ KAFKAS İSLAM ORDUSU

1918'de kurulan ve Türk kamuoyunun pek bilmediği Kafkas İslam Ordusu, Nuri Paşa komutasında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Dağıstan'ın Osmanlı'dan yardım talep etmesi üzerine Azerbaycan'ı kurtarmakla görevlendirildi.

Mayıs 1918'de Azerbaycan'ın ikinci büyük şehri olan Gence'ye ulaşan ordu, güzergahı üzerindeki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir şehirlerini de Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyerek, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı. Kafkas İslam Ordusu bu savaşlar sonunda Azerbaycan`da 1130 şehit bıraktı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası