Ege Postası
Geri

Balçova Termal'de işçi kıyımı başladı

​Yerel seçimlerin ardından İl Özel İdaresi’nin kapatılması ile başlayan paylaşım krizi mahkemeye taşınırken, değeri 4 trilyonu aşan taşınmazların yanı sıra Valilik tarafından Hazine’ye devredilen çeşitli kurumların ve işletmelerin personeli de ayrı bir tartışma konusu oldu. 4 milyarlık borç gerekçesiyle Balçova Termal Otel ve Bozdağ Kayak Tesisleri’nde işten çıkartılan 28 personel bu kararın ardından işe iade davası açarak yeni bir hukuk mücadelesi başlattı.
Balçova Termal'de işçi kıyımı başladı
Haberler / İzmir
11 Aralık 2014 Perşembe 13:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İl Özel İdaresi'nin kapatılmasının ardından yönetimi İzmir Valiliği'ne devredilen Balçova Termal Otel, Aquacity ve Bozdağ Kayak Merkezi'nde çalışan toplam 28 kişi, 4 milyon liralık borç gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Karara tepki gösteren personel, tesisi işleten İzmir Su Oyunları, Termal, Turizm, Otelcilik A.Ş.'ye (İSTOT) karşı “İşe İade” davası açtı. Kapatılan Özel İdare’nin en önemli tesisleri arasında yer alan ve değeri trilyonları bulan tesislerin işten çıkartılan personeli, yerlerine taşeron ve sezonluk işçiler alındığını bildirerek karara tepki gösterdi.
 
4 MİLYONLUK ZARAR GEREKÇE GÖSTERİLDİ
İl Özel İdarelerinin kapatılmasının ardından İzmir'de tartışmalı bir şekilde Maliye Hazinesi'ne devredilen ve şu anda İzmir Valiliği'ne bağlı olarak işletilen Balçova Termal Otel'den 13 kişi, içindeki Aquacity'den 11 kişi ile Bozdağ Kayak Merkezi'nde çalışan 4 kişi işten çıkarıldı. Aralarında işletme müdürü, muhasebe şefi, kasiyer şefi, personel şefi gibi çalışanların da bulunduğu gruba, işten çıkartılmanın gerekçesi olarak ise İzmir İl Özel İdaresi zamanındaki borçlar gösterildi. Geçtiğimiz ay yapılan toplantıda Bozdağ Kayak Tesisleri’nin 2 milyon TL, Balçova Termal Otel içindeki tenis kulübünün de 2 milyon TL zararı olduğunu belirten tesis işletmecisi İzmir Su Oyunları, Termal, Turizm, Otelcilik A.Ş. (İSTOT), mali durumu iyileştirmek için bu kararı aldığını duyurdu.
 
PERSONELİ KAPININ ÖNÜNE KOYDULAR
Ekonomik durumun kötü olduğunu belirten İSTOT yönetimi, personele gönderdiği yazılı açıklamada “Şirket Yönetim Kurulumuzun ve mali müşavirin 20 Ekim'de hazırladığı geçmiş yıllara ait mali analiz raporları ile mevzuat bilançolarına göre şirketin olumsuz yönde ilerleyen mali durumunun iyileştirilmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve gerekli görülen personelin iş akdinin feshi yönünde işletmesel karar alınmıştır. Bu sebeplerle şirketimizin olumsuz seyreden mali durumunun iyileştirilmesi için ekonomik tedbirleri almak zorunluluğu doğduğundan iş akdiniz feshedilmiştir” açıklamalarına yer verdi.
 
İŞE İADE DAVASI AÇTILAR
İşten çıkartılan 28 çalışan ise gelişmeler karşısında haksızlığa uğradıklarını belirterek konuyu yargıya taşıma kararı aldı. İşe iade davası açan personelle ilgili olarak mahkemenin 1,5 yıl içinde karar vermesi beklenirken, dava açan 28 çalışan da sonuca göre hareket edecek. Mahkeme işe iade kararı verirse bir ay içinde bu karar işverene bildirilecek. İşveren personeli yeniden işe almayı kabul etmezse, kıdeme göre 4, 6 ya da 8 maaş ceza ödeyecek. Mahkemenin işveren lehine karar vermesi durumunda ise personel hak talep edemeyecek.
 
“KABUL EDİLEMEZ”
İşine son verilen personellerden Kasiyer Şefi Cemal Savar, kendilerinin yerine sezonluk çalışanların kadroya geçirildiğini öne sürdü. Savar, “Biz 10 yılı aşkın süredir hizmet ediyorduk. Birçok
arkadaşımızın işine son verdiler. Bu durum kabul edilemez. Zor şartlarda yaşayan arkadaşlarımız var. Bazı personel kardeşlerimizle birlikte işe iade davası açtık, sonucu bekliyoruz” şeklinde açıklama yaptı.
 
YÖNETİMDEN AÇIKLAMA GELDİ
Konuyla ilgili bir açıklama yapan İSTOT yönetimi ise, “31 Ekim tarihinde sezonluk işçilerin çalışma süreleri dolmuştur. Bu süreleri dolan işçilerle yollar ayrılmıştır, bunun dışında bir işten çıkarma yoktur” diyerek yaşanan durumun detaylarını aktardı.
 


300’Ü AŞKIN ÖZEL İDARE ÇALIŞANI DA İŞSİZ KALMIŞTI
Diğer yandan, benzer bir krizde seçimlerin ardından İl Özel İdaresi’nin kapatılmasıyla birlikte başlamıştı. 1 Nisan itibarı ile işsiz kalan ve kamuoyunda “Bütünşehir mağdurları” olarak da bilinen İl Özel İdaresi taşeron çalışanları İzmir Valiliği önünde uzun süren protesto gösterileri düzenlemişti. Yaptıkları çeşitli eylemler ile seslerini duyurmaya çalışan yaklaşık 300 çalışan, makamında yaptıkları görüşmede İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın kendilerine yardımcı olmadığını belirterek “Yapacak bir şeyimiz yok” cevabını aldıklarını açıklamış ve yaşanan krizin ardından dava açmaya karar vermişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası