Ege Postası
Geri

Balçovalı mağdurların AHİM'den beklediği karar geldi

Kamuoyunda Arsa Mağdurları olarak bilinen Balçovalı 5 bin hak sahibinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açtıkları kritik davada ilk sonuç geldi. Yaklaşık bin kişiyi ilgilendiren AİHM kararına göre, mağdurlara devlet tarafından ortalama 200 bin liraya kadar tazminat ödenecek. Balçovalı mağdurlara müjdeli haber!
Balçovalı mağdurların AHİM'den beklediği karar geldi
Haberler / İzmir
3 Eylül 2016 Cumartesi 11:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Balçovalı Arsa Mağdurları’nın 40 yıllık çilesine noktayı AİHM noktayı koydu. Yıllardır imar ve tapu hakları için hukuk mücadelesi vere bin kadar arsa mağduru, devletten tazminat ve ecrimisil alacak.

40 YILLIK İMAR AYIBINA AİHM DUR DEDİ

Yaklaşık 5 bin kişiyi bulan Balçovalı mağdurlardan bin kadar vatandaşı yakından ilgilendiren 20 Temmuz tarihli AİHM kararını avukatları Mustafa Kemal Turan kamuoyuna açıkladı. Emsal niteliği taşıyan karara göre, Balçovalı mağdurlardan uzun yıllar önce çevreyolu yapımı sırasında arazisi kamulaştırılan hak sahiplerine mağduriyetlerinin giderilmesi için devlet tarafından yaklaşık 200 bin liralık ödeme yapılacak. Mağdurlar adına yaptığı açıklamada “Bu karar devleti hukuksuzluk ve usulsüzlükten çıkartmıştır” diyerek yorumlayan Balçova Arsa Mağdurları ve İnsani Dayanışma Derneği (BAMİD) Avukatı Mustafa Kemal Turan, “Devlet bugüne kadar bize hakkımızı vermezken, Hazine’den çalan TOKİ’cilere, Selway AVM’ye, Olimpiyat Evleri’ne, OYAK’a ve sermaye devleriyle holdinglere hakkını verdi. Bu basit bir tazminat davası değil. Bu karar imar hukukunu değiştirecek emsal bir karardır. Ödenecek tazminatları da sorumlulara rücu edeceğiz. Aziz Kocaoğlu gibi “Benim adım Hıdır, elimden gelen budur” diyenlerin burnundan fitil fitil getireceğiz. AİHM’nin verdiği karar doğrultusunda yeni bir itirazda bulunduk. Bölgenin yıllar içerisindeki gelişimine ve yapılaşmasına bağlı olarak artan arsa rayiç bedelleri doğrultusunda ödenecek maddi tazminat rakamlarının da arttırılmasını istedik. 6 Eylül tarihinde bu talebimize de yanıt gelecek ve bin kişinin durumu netlik kazanacak.

KARAR KİMLERİ KAPSIYOR'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 20 Temmuz tarihinde kesinleşen kararına göre bine yakın arsa mağduru 200 bin liradan itibaren tazminat alacak. Kalan 4 bine yakın hak sahibinin açtıkları dava devam ederken, söz konusu gelişmenin diğer davalara da emsal teşkil etmesi bekleniyor. Buna göre, kalan yaklaşık 4 bin mağdurun da önümüzdeki yıllar içerisinde benzer tazminatlar alması bekleniyor. Gaziemir Çevreyolu yapıldığı sırada ellerindeki arsaları Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından istimlak edilen bin kadar Balçovalı, gelen karara ek olarak sundukları itirazda, son açıklanan istimlak bedelleri doğrultusunda geçen hukuki süreçteki maddi kayıplarını da yine tazminat bedeli olarak devletten tazminat talep edecek.

ARSA MAĞDURLARININ BİTMEK BİLMEYEN ÇİLESİ

Balçova Belediyesi’nin satışa çıkardığı arsaları satın alan binlerce semt sakininin 8- 10 yıl sonra ülkede yaşanacaklardan haberleri yoktu. Belediyenin 1969 sonu ile 1970’li yılların başında sattığı arsaların tapu dağıtım işlemlerini yaptığı süreçte 12 Eylül askeri darbesi oldu. O süreçte gerçekleşen arsa dağıtım işlemleri yarıda kaldığı gibi, darbe sonrasında Balçova Belediyesi kapatıldı. Balçova Belediyesi darbenin üstünden 12 yıl geçtikten sonra yeniden açıldı fakat bu kez de arsalar ortadan kayboldu. Arsa mağdurları 2000 yılında kısa adı BAMİD olan Balçova Arsa Mağdurları ve İnsanı Dayanışma Derneği'ni kurdu. Arsa mağdurları son olarak 2006’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) müracaat etti. Mağdurlar mahkemeden gelecek habere odaklanırken, sürece nokta koyacak ilk karar 20 Temmuz 2016’da geldi. Buna göre, mağdurların kişi başına 200 bin TL'den başlayan tazminatlar alması beklenirken, arsa sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi konusunda devletin de süreçte bazı adımlar attığı biliniyor. Geçtiğimiz yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili soruşturma açmak için hazırlıklara başlarken, mağdurlar ellerindeki araziler için yıllar boyunca devlete vergi ödemeyi sürdürmüştü. Üç kuşaktır dertlerine çare arayan 5 bin arsa mağduru arasında özellikle dededen kalma yerine tazminat bekleyen vatandaşların sayısı arttı. Dernek bünyesinde mahkeme tebligatları için gerekli evrakları ve dökümanları toplayan hak sahiplerinin yıllardır süren hukuk mücadelesi aşamasında yaklaşık 120 kişinin vefat ettiği ortaya çıktı.

 120 KİŞİ TAPUYU GÖREMEDEN VEFAT ETMİŞTİ

Her ayın ilk cumartesi günü Balçova’da toplanan mağdurlar, son dönemde yaptıkları "İmar duası", "İmar kurbanları", "Ellere var da bize yok mu'", "Noel Baba", “4 milyon lira bizden Büyükşehir Belediyesi’ne hediye”, “Manisa’ya bağlanmak istiyoruz” gibi eylemlerle seslerini duyurmak adına çeşitli protesto gösterileri düzenlemişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası