Ege Postası
Geri

Banu Yelkovan: Erkeklere güzellik kriteri koysak, çoğu yorumcu işsiz kalır

Futbol yorumcusu ve yazarı Banu Yelkovan, spor medyasında güzellik kriteri koyulması halinde bir çok erkek yorumcunun işsiz kalacağını söyledi.Futbol maçlarının ardından spor programlarında yorumcuların ‘futbol’un dışına çıkarak tartışmaları...
Banu Yelkovan: Erkeklere güzellik kriteri koysak, çoğu yorumcu işsiz kalır
Haberler / Spor
25 Mayıs 2013 Cumartesi 11:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Futbol yorumcusu ve yazarı Banu Yelkovan, spor medyasında güzellik kriteri koyulması halinde bir çok erkek yorumcunun işsiz kalacağını söyledi.

Futbol maçlarının ardından spor programlarında yorumcuların ‘futbol’un dışına çıkarak tartışmaları RTÜK’ün dikkatinden kaçmadı. Bu kapsamda RTÜK bir dizi kurallar koymak zorunda kaldı. Erkek yorumculara ince bir dokundurma da futbol üzerine kalem oynatan Banu Yelkovan’dan geldi. Cihan Medya Haber Dergisi’ne konuşan Yelkovan’a göre "Erkeklere ‘güzellik’ kriteri koysak, çoğu yorumcu işsiz kalır.”

Radikal Gazetesi’nde spor yazarlığı ve NTV Spor’da Bağış Erten ile birlikte ‘Yenilsen de Yensen de’ programını hazırlayıp sunan Banu Yelkovan, Cihan Medya Haber Dergisi’ne konuştu. Spor medyasında kadın olmasına rağmen yorumculuk koltuğunda erkek egemenliğinin fazla olduğunu söyleyen Yelkovan, kadınların futbolu sevdiğine kimseyi inandıramadıklarından şikayetçi.

Yelkovan: “Yorumculuk koltuğunda erkek egemenliği çok fazla. Sonuçta bu oynayanıyla, seyredeniyle, yorumlayanıyla bir erkek oyunu. Erkekler de orayı pek kaptırmıyorlar. İngiltere’de, İtalya’da, İspanya’da da durum böyle ama oralarda sadece spiker değil, muhabir de birçok kadın var. Spor medyasında belli bir süre kadını ön plana çıkarmak gibi bir durum oldu. Kadınlar için ilk kıstas güzellik. Kadınlara uygulanan kriterleri erkeklere koysak, çoğu yorumcu işsiz kalır. Futbola meraklı olan kadınların durumunu Beckham’a benzetiyorum. Nasıl ki Beckham’ın asıl işinin futbolcu olduğuna kimseyi inandıramıyorsan, adam yakışıklı ve sponsorlardan daha çok para kazandığı için, futbolu hobi olarak yapıyor izlenimi veriyorsa, biz de sırf kadın olduğumuz için futbolu sevdiğimize kimseyi inandıramıyoruz. Oysa İngiltere Milli Takımı’ndaki yeri hala doldurulamadı. Beğen beğenme, bu yaşta hala Paris Saint Germain’de oynayacak kapasitede. Biz de futbolu sevdiğimize, iyi kötü bildiğimize kimseyi inandıramıyoruz. Hobi olarak ilgileniyoruz gibi görüyorlar.” ifadelerini kullandı.

“ÜMİT ÖZAT’IN ÜSLUBUNDAN HOŞLANMADIM”

Röportajda ayrıca Ümit Özat – Simge Fıstıkoğlu tartışmasıyla ilgili de konuşan deneyimli yazar Yelkovan, tartışmada üslubun kötü olduğunu belirtti.

Banu Yelkovan’ın röportajdaki konuyla ilgili soruya verdiği cevap şöyle: “Futbol oynamamış olmanın objektiflik açısından avantaj sağladığını düşünüyorum. Daha açık bakmaya çalışıyorsunuz. Kendinizi sürekli geliştirmeye çalışıyorsunuz. Bilmediğinizi peşinen kabul ettiğiniz için, daha çok okuyup öğrenmeye çalışmaya çalışıyorsunuz. Bu da bir artıdır. Elbette futbol oynamanın getirdiği daha çok avantaj var. Futbol oynamış olan, mutlaka başka bir gözle bakıyordur. Simge Fıstıkoğlu ile Ümit Özat’ın tartışmasında ben Ümit Özat’ın üslubundan hoşlanmadım. Gerçi Ümit Özat’ın da demek istediğini iyi ifade edemediğini düşünüyorum. Ümit Özat orada düşündüğünü, demek istediğini doğru ifade edemedi. Ama böyle cinsiyetçi, kadınların pozisyonunun bu kadar zor olduğu bir ülkede, keşke biraz daha düşünerek konuşsaydı, böyle bir genelleme yapmamış olsaydı. Kötü niyetle yapmadığına inanmakla birlikte yine de yapmasaydı ya da keşke sonrasında özür dileseydi diye düşünüyorum."

90 dakikalık karşılaşmada 180 dakika süren yorumları da değerlendiren Yelkovan, bazı programları seyrettikçe sinirlenmeye başlanabildiğini belirtti.

Banu Yelkovan: "Maç bitince tersten yorumlamak, A girdiyse niye B girmed? A taktiği ile oynandıysa, neden B taktiği değild? demek daha kolay. Analiz programları ile ilgili bir sıkıntım yok. Fakat bazı programları seyrettikçe, insan kendini o gerçekliğe kaptırıp, sinirlenmeye başlıyor. Onları yabancılaşarak seyretmek gerek. İçine girmemek lazım.” şeklinde konuştu.

Banu Yelkovan, meslek yaşamına ve gündeme ilişkin Cihan Medya Haber Dergisi’nin sorularını cevapladı. Yelkovan’ın spor programlarından, futbol dünyasında kadın olarak yaşadığı zorlukları, mesleğe nasıl başladığını unutamadığı maçları ve kendisini en çok unsurların ne olduğunun yanı sıra Türk Futbolu hakkındaki düşüncelerini içeren röportajın tamamını, medyanın nabzını tutan Cihan Medya Haber Dergisi’nde okuyabilirsiniz. Aboneliğin yanı sıra tüm NT mağazaları ile seçkin Yaysat bayilerinde satışa sunulan dergiye, Turkcell Dergilik'in dijital raflarından da erişilebiliyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası