Ege Postası
Geri

Başkan Kocaoğlu: İnciraltı'nda tek bir ağaç bile kesilmeyecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son günlerde meslek odalarından İnciraltı’ndaki EXPO planlarına dönük yapılan itirazlara ve “İnciraltı’ndaki ağaçlar kesilecek” söylemine sert yanıt verdi. Geçmiş dönemlerde yaptığı açıklamayı yineleyen Başkan Kocaoğlu, üzerinde tartışılan konunun sadece taslak planları olduğunu ve bunun gerçek planlama ile örtüşmediğini hatırlatarak, “İncirlatı’nda tek bir ağaç bile kesilmeyecek. Bunun altını çize çize söylüyorum. Orada EXPO sebebi ile ağaç kesilmesine hem belediye başkanı olarak, hem de vatandaş olarak asla müsaade etmeyeceğim” şeklinde açıklamada bulundu.
Başkan Kocaoğlu: İnciraltı'nda tek bir ağaç bile kesilmeyecek
Haberler / Yerel Yönetimler
3 Temmuz 2013 Çarşamba 17:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ-Başkan Kocaoğlu, İnciraltı’ndaki EXPO planları ile ilgili yaptığı açıklamada planlama açısından yanlış anlaşılmalar olduğunu belirterek, “İnciraltı’nda iki konu var. Bir tanesi planlama. Burada planları daha önceden Kültür Bakanlığı planlıyordu. Sonra planlama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçti. Biz de bu plan çerçevesinde açıklamalarda bulunduk. Kentin geleceği açısından, uygulama sıkıntısı açısından önerilerimizi dile getirdik, ancak bir basın bombardımanı ile karşı karşıya kaldık. Planın asıl muhatabı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır” diye konuştu.

“İZİN VERMEDİK, VERMEYECEĞİZ”

Kocaoğlu, planlama aşamasında yapılanları tek tek özetleyerek, “Lagün ve civarının, buraya tatlı suyu bağlayan da, projeyi yapan da, düşünen de, yürürlüğe koyan da biziz. O projedeki en büyük emek de eski genel sekreterimiz Hasan Fehmi Mani’ye aittir. Buranın altı bataklık. Sıradan bir ağaç dikme ile orada ağaç büyütemezsiniz. Her ağacın dikileceği yere çukurlar açarak ve kaliteli toprak getirterek ağaçlar diktik. Bu ağaçların burada büyüyemeyeceği konusunda çok uyarılar aldık ama bugünkü hale getirdik. O ağaçların sökülmesi mümkün değil. O ağaçların sökülmesine izin vermeyiz, veremeyiz. Ne pahasına olursa olsun. Bu konu tekrar tekrar görüşüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konunun her aşamada uyarısı, notu, şerhi vardır. Orada ağaç kesilmeyecek. EXPO’nun yapılacağı, gezileceği, pavyonlarının olacağı alan lagün ve 1. derece doğal sit’in dışındaki alanda mevcuttur” dedi ve eleştirileri haksız bulduğunu dile getirdi.

“SAĞ OLDUĞUMUZ MÜDDETÇE ORAYA BİNA YAPILAMAYCAK”

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO’nun yapılacağı alanın sit alanı dışında kaldığının altını çizerek,”Lagün ve civarına bina resmi koymanın hiçbir anlamı yoktur ve oraya bina yapılmayacaktır. Ama o alanda EXPO yapılabilecek durumdadır. Yer ve alan mevcuttur. Bu ağaçlık alan sadece insanların oturacağı, nefes alacağı, ağaçların altında bir kır bahçesi olacaktır. Bina yapılmayacaktır. Sağ olduğumuz müddetçe de yapılamaz. Bu kadarını söylüyorum” dedi ve kendilerine yönelik eleştiri getirenlere sert yanıt verdi.

“YA ANLATAMADIALAR, YA DA NİYET BAŞKAYDI”

“Sunumlarda gösterilen asıl plan değildir, o bir taslak öneridir” diyerek sözlerine devam eden Kocaoğlu, “Sunumlarda geçen EXPO’nun proje taslağıdır. Projenin aslı o şekilde olmayacak. Lagün ve 1. derece doğal sitte yapılmayacak. Geri plandaki, düzenleme ortaklık payından alınan yerde yapılacak. Ön tarafa tek bir bina yapılması için Büyükşehir Belediyesi’nin izni yoktur. Bu EXPO’yu etkilemez. Bu yapılarak zaten hatalı bir şey yapılmıştır. Alanı götürdüler dünyaca ünlü mimara verdiler. Ona demediler ki, “Burası doğal sit alanı, EXPO buraya yerleşecek. Onun arkasında 4 bin dönüm alanda da sağlık kampüsü olacak, burayı ön plana çıkarın” demediler ki. Konuyu anlatmadılar, ya da anlatamadılar. Ya da başka bir niyet taşıdılar. Bunların hiçbiri beni ilgilendirmez. Ben EXPO’nun yapılmasından yanayım. 1. derece sit alanında, lagünde sağ olduğum müddetçe bina yaptırmam. Sadece belediye başkanı olarak değil, vatandaş Aziz Kocaoğlu olarak da yaptırmam. Çünkü yapamazlar, öyle şey yok. İzmir’in kent ormanı orası. Ayrıca ihtiyaç da yok. Esas, EXPO’da kazanımımız da arkadaki 4 bin dönüm alanın sağlık konsepti olarak planlanmasıdır” dedi.

“EXPO’YA ZARAR VERMEDEN YAPMAK MÜMKÜN”

Kocaoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı “Kasım ayına kadar EXPO ile ilgili konuşmayacağımı” sözlerini de hatırlatarak, “Bunu söylememin nedeni, lafı çoğaltmamaktır. EXPO’ya zarar vermeden bu işin içinden çıkmak mümkündür. Söylediğim doğrultuda iş yapılacaktır. Biz konuşmuyorsak, bilmediğimizden ya da eyyamcılığımızdan, bir şeylere, yanlışa evet dediğimizden değil. Durum budur” şeklinde açıklama yaptı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası