İZMİR- Sındır, Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğü, Enerji Dönüşümü’nde Avrupa Yerel İdareler Birliği’nin (Energy Cities) İstanbul’da düzenlediği ‘Türkiye’de Enerji Dönüşümü’nde Kentsel Yaklaşımlar’ konulu uluslararası katılımlı toplantıya ev sahipliği yaptı. Energy Cities Genel Müdürü Gerard Magnin’in enerji dönüşümünde ulusal hükümetleri beklemek yerine yerel yönetimlerin harekete geçerek bu geçişin sağlanması gerektiğini söyledi. Başkan Sındır da Bornova’da başlattıkları büyük enerji hamlesini diğer belediyelerle de işbirliği yaparak tüm Türkiye’ye yayabileceklerini ifade etti. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, enerji dönüşüm projelerini yatırım planlarında ilk sıraya koyduklarını belirterek, “Çevre konusundaki çalışmalarıyla model olan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a teşekkür ediyorum. Bu alandaki örnek çabaları nedeniyle kutluyoruz” dedi
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın bir süre önce Avrupalı pek çok yerel yönetici arasından başkan yardımcılığı görevine seçildiği Enerji Dönüşümü’nde Avrupa Yerel İdareler Birliği (Energy Cities) İstanbul Double Tree By Hilton Otel’de önemli bir organizasyon gerçekleştirdi. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın, Energy Cities Başkan Yardımcısı olarak ev sahipliği yaptığı ‘Türkiye’de Enerji Dönüşümü’nde Kentsel Yaklaşımlar’ konulu toplantıya Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Energy Cities Genel Müdürü Gerard Magnin, Energy Cities İletişim Müdürü Miriam Eiserman, Türkiye Belediye Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, pek çok belediyenin yenilenebilir enerji alanında çalışan üst düzey yöneticileri, belediye başkan yardımcıları uzman ve yöneticileri katıldı.
Türkiye’deki yerel yönetimlerin enerji dönüşümü konusundan bilgilendirilmesi ve bu alanda projeler başlatmasını teşvik etmek amacıyla düzenlenen toplantıda, kentlerdeki dönüşümün sağlanması için Energy Cities’in 5 ana başlık altındaki 30 önerisi aktarıldı. “Yerel aktörlerin güçlendirilmesi”, “Bölgelerimizdeki kaynakların ve akışlarının bilinmesi”, “ Genel olarak finansmanı yeniden düşünmek”, “Yeni bir yerel yönetim biçiminin oluşturulması” ve “Enerji kullanımını azaltmanın bir yolu olarak kentsel planlama” başlıklarındaki enerji dönüşümü önerileri Bornova Belediyesi’nin yaptırdığı çeviriyle Türkçe olarak katılımcılara dağıtıldı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar Türkiye’nin enerji dönüşümü alanındaki ulusal politikaları ve uygulamaları hakkında bilgi verdi. Toplantının ikinci bölümünde, “Yerel yönetimlerin enerji dönüşümündeki rolü nedir'”, “Hangi yeni sorumlulukları üstlenmeliyiz'” ve “Sürdürülebilir kararlar alabilmek için hangi yeni yerel idari kurallar yürürlüğe girmelidir'” gibi konular hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıya katılan yerel yönetimlerin temsilcileri, Energy Cities’e biran önce üye olarak enerji dönüşümü projelerini başlatmak istediklerini söylediler.
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı kadar bu konudaki kentsel planlamanın da büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyerek, “Enerji etkin kent, eko kent hedefine, sadece fosil yakıtların kullanımının minimize edilmesiyle değil, araçların en kısa yoldan ulaşımını sağlamak, trafikte kalma süresini en aza indirmek gibi kentsel planlama ilkelerini hayata geçirerek ulaşılabilir” dedi. Başkan Sındır Türkiye’deki belediyeleri işbirliğine davet ederek, “Kentlerimizde sağlıklı bir enerji dönüşümünü gerçekleştirebilmek için tüm yerel yöneticileri işbirliği ve dayanışmaya davet ediyorum” dedi.
Düşük enerji tüketimi hayat standardını yükseltiyor
Toplantıda Energy Cities’in çalışmaları ve hedefleri hakkında katılımcılara bilgi veren kuruluşun İletişim Müdürü Miriam Eiserman, düşük enerji tüketiminin kentlerde yüksek hayat standartları yarattığını, bu anlayışla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Türkiye’de Bornova ile birlikte 3 belediyenin Energy Cities’e üyeliğinin bulunduğunu, bu sayının artırılması durumunda önemli bir ilerleme kaydedilebileceğini söyledi. Eiserman, Energy Cities için enerji dönüşümünün temel olarak fosil yakıt kullanımında yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi ve kentlerin bu şekilde dizayn edilmesini ifade ettiğini söyledi.
Öztürk: “Bornova Belediyesi çevre konusundaki çalışmalarıyla model oluyor”
Energy Cities Genel Müdürü Gerard Magnin, gelecekte dünyanın, enerji dönüşümünü yerel yönetimlerin gayretlerine borçlu olacağını dile getirerek, “Belediyelerin enerji dönüşümünü hayata geçirmede planlamacı ve yatırımcı olarak büyük bir rolü var” dedi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesiyle ilgili tartışmalar ve süreç devam ederken yerel yöneticilerin önemli şeyler yapabileceğini söyleyen Magnin, “Bazı şeylerin ille de yukarıdan gelmesi gerekmiyor. Yerel yönetimler olarak Avrupa Enerji Birliği’ni oluşturabiliriz. Birlikte çok önemli şeyler yapabiliriz” dedi.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, enerji dönüşüm projelerini yatırım planlarında ilk sıraya koyduklarını belirterek, “Çevre konusundaki çalışmalarıyla model olan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a teşekkür ediyorum. Bu alandaki örnek çabaları nedeniyle kutluyoruz” diye konuştu.