Ege Postası
Geri

Başkansız dava 10 dakika sürdü

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Aziz Kocaoğlu’nun da içlerinde bulunduğu toplam 129 sanığın yargılandığı “Büyükşehir Davası” bugün görülen 7’inci duruşma ile devam etti. Ara duruşma olarak geçen mahkemede herhangi bir karar çıkmazken bir sonraki oturum 25 Şubat 2014 tarihine ertelendi. Fransa’da bulunan Başkan Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı duruşma sırasında davanın seyrini etkileyecek herhangi bir gelişme yaşanmazken, İZBAN tanıtım filmi ile ilgili bilirkişi raporlarının 8 Ocak 2014’ten önce mahkeme heyetince belirlenen kurul tarafından alınmasına karar verildi.
Başkansız dava 10 dakika sürdü
Haberler / Yerel Politika
28 Kasım 2013 Perşembe 18:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- EXPO ziyaretleri nedeni ile Fransa’da bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu duruşmaya katılım göstermezken, belediyede görevli üst düzey bürokratlarının tamamına yakını mahkeme salonunda yerini aldı. İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanlığını diğer oturumlarda olduğu gibi Cahit Kargılı üstlenirken yoklamanın ardından duruşma başladı.

BİLİRKİŞİ RAPORLARI 8 OCAK’A KADAR AÇIKLANACAK

Mahkeme Heyeti Başkanı Cahit Kargılı, oturumun başında savunma makamından gelen yazılı talepleri değerlendirirken, mahkemenin gidişi ile ilgili sanıklara bilgi verdi. Mahkeme heyeti, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden üç, İstanbul Reklamcılar Derneği’nden de 2 kişiden oluşan toplam 5 kişilik heyetçe incelenerek bilirkişi raporu hazırlanması istemi ile İstanbul’a gönderilen İZBAN tanıtım filmi dosyası ile ilgili yeni kararını açıkladı. Buna göre, İZBAN tanıtım filmi için bilirkişi bulunamadığından talimat mahkemesi olan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi kendi belirlediği öğretim üyelerinin bilirkişilik yapmasını istedi. Mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi heyet, 8 Ocak 2014 tarihine kadar kamu zararı olup olmadığının tespitini yaparak raporunu açıklayacak.



SAVUNMANIN TALEPLERİ REDDEDİLDİ


İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarından Selçuk Savcı’nın Çankaya Katlı Otopark ihalesi ile ilgili olarak emekli Sayıştay denetçilerinden oluşturulacak bilirkişi heyetince yeniden inceleme yapılması talebini dinleyen mahkeme, bu kararın reddine karar verdi. Diğer yandan savcının talebi olarak da yine tartışmalı konular arasında yer alan durak ihalesi ile ilgili olarak yapılan soruşturmaya ilişkin sonucun sorulmasını, sonuca bağlandı ise mahkemeye sunulmasını ve idarenin kararının bildirilmesi savunma makamına iletildi.

“BEN NEDEN YARGILANIYORUM'”

Diğer yandan duruşmanın esas flaş çıkışı ise, Sanık Faik Ahmet Akıncı’dan geldi. Bir dönem sinemalarda gösterilen Kubilay filminin de yönetmeni olan Akıncı, haksız gerekçeler ile yargılandığını dile getirerek, “Ben ihaleye fesat karıştırmak ve örgüt üyesi olmakla suçlanıyorum. Belediyeden aldığım dosya var m? Ben ihaleye girmeye teşebbüs ettim m? Ben bu davada neden yargılanıyoru? İhale dosyası bile almadan suçlanıyorum. Bu dava yüzünden mağdurum. Hayatım karardı. Başka bir iş yapamıyorum. Ben neden buradayım bana açıklar mısını? Neden suçlandığımı anlamış değilim” diyerek ticari ve kişisel itibarının zedelendiğini belirterek, sanık statüsünden çıkartılmayı talep etti.

OTURUM ON DAKİKA SÜRDÜ

Yaklaşık 10 dakika süren mahkemenin sonunda kararını açıklayan Mahkeme Heyeti, otopark ihalesi ile ilgili karar verildiğinden yeni karar alınmasına gerek görülmediğini belirterek, savunma makamından gelen diğer taleplerin de reddedildiğini açıkladı. İZBAN tanıtım filmi ile ilgili bilirkişi görüşünün 8 Ocak tarihine kadar bekleneceğini belirten Mahkeme Heyeti Başkanı Cahit Kargılı, savunma avukatlarının yeni taleplerini gelecek duruşmaya kadar mahkeme heyetine yazılı olarak iletmesini de istedi ve bir sonraki oturumu da 25 Şubat 2014 tarihine erteledi. Başkan Kocaoğlu’nun Avukatı Ercan Demir’in kabul edilen talebi doğrultusunda, tanıtım filmi ile ilgili bilirkişi raporları iki celse arasında sonuçlanırsa UYAP üzerinden duyurulacak.

“KOCAOĞLU’NA ENGEL DEĞİL”

Mahkeme çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, devam eden yargı sürecinin Kocaoğlu’nun önünde engel olmadığını kaydederek, “Daha önceki, mahkemelere baktığımızda görünen sonuç, dosyalarla iddialarla ilgili en ufak bir kanıt yoktur. Bir belge aranıyorsa Büyükşehir Belediye Başkanı ve bürokratlarının aklanmasıdır. Fakat Türkiye çapında bu kadar tantana yapmak, sanki çete var gibi bunun üstünden bir zaman geçerek usulsüzlüğü kanıtlamak istiyorlar. Böyle bir süreç izliyorlar. Hukuki bir yargılama yapılmıyor. Tamamen siyasi argümanlarla bir yargılama yapılmaya başlanmıştı başından, operasyon da onun ürünüydü. Ufacık bir şey bulsalar onu deve yapacaklardı ama hiçbir şey bulamayınca bu süreyi de yavaşlatıp söz konusu suçlamaların düşeceğini ve arkadaşlarımızın beraat edeceğini umuyorum. Mahkemenin seyrini öyle görüyorum. Yargıçlar bu kadar hukuksuzluğa müsaade etmeyecekleri gibi bir izlenim edindim. Böyle bir davayı Kocaoğlu’nun adaylığı önünde engel görenler ve bundan medet umanlar varsa nereden olursa olsun AKP’den MHP’den vicdanlara sığacak bir şey değil… Hukuken böyle bir gerekçe de yok. Zaten biz bu davada beraat edeceklerini inanıyoruz. Gönüllerden beraat ettiler, kamu vicdanında beraat ettiler. Mahkemede de beraat edeceklerini düşünüyoruz. Başka türlü bir sonuç olsa da bu adaylığa engel değil, Osman Özgüven davası önümüzde…” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası