Ege Postası
Geri

Beko: Sözleşme İzmir'e kara leke

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketleri İZELMAN ve İZENERJİ’de işçilerin grevini engelleyen ve belediyenin düşük zam oranlarıyla sözleşmeyi sonuçlandıran Yüksek Hakem Kurulu kararının İzmir üzerinde kara bir leke olduğunu söyledi. Beko, ne yanlış bilgilendirilen bazı işçilerin kendisine yönelik protestolarını ne de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kendisine söylediği ağır sözleri haketmediği belirterek, Aziz Kocaoğlu modeli sözleşmenin Türkiye’de örnek olmaması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dahil haklarını arayacaklarını açıkladı.
Beko: Sözleşme İzmir'e kara leke
Haberler / Güncel
28 Temmuz 2013 Pazar 09:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Yüksek Hakem Kurulu’nun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 10 bin işçinin çalıştığı İZELMAN ve İZENERJİ şirketlerinde greve başlanılacak gün sözleşmeyi sonuçlandırması üzerine bazı işçilerin belediye ile işbirliği yaparak kendilerini kandırdıkları iddiasıyla protesto ettiği DİSK Genel Başkanı Kani Beko İzmir’deki olaylarla ilgili konuştu. Beko, her iki şirketin işçilerinin grev haklarının gasp edildiğini söyledi. Kani Beko, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin CHP Genel Merkezi’nin Anayasa Mahkemesi’ne iptal için götürdüğü 12 Eylül Darbesi’nin ürünü 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanunu’nundaki boşluktan yararlandığını ve binlerce işçinin iradesini yok saydığını açıkladı. Yüksek Hakem Kurulu’nda DİSK yöneticisi sendikacı arkadaşlarının itiraz etmelerine karşın sözleşmesin imzalandığına dikkat çeken Kani Beko, “Biz İzmir’de iş barışını sağlayarak sözleşmenin masa başında bitmesiyle ilgili çok çaba harcadık. Gayret sarfettik. Ankara’da görüşülmesi gereken herkesle görüşerek yardım ve katkı istedim” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun YHK’ya verdiği teklifin üzerinde 5 kuruş daha vermemek için son güne kadar direndiğine dikkat çeken Kani Beko, “Ben dilerdim ki geçmişte emek dostu dediğimiz Aziz Kocaoğlu, gerçekten emek dostu olarak masa başında iş barışını sağlayarak, işçilerin insan olmaktan kaynaklanan ihtiyaçlarını karşılayacak sözleşmeye imza atarak iş barışını sağlasın! Ama bizi greve zorladı” diye konuştu.

GREV İÇİN 1 MİLYON LİRA AYIRDIK

Grev hazırlıklarını yaptılarını, bütçeyi 1 milyon Lira ile hazırladıklarını belirten Beko, önlükler dikildiğini, pankartların yazıldığını söyledi. İstemeyerek de olsa koşullar gerektirdiği için grev hazırlığını tamamladıklarını belirten Beko, Yüksek Hakem Kurulu kararıyla şok olduklarını söyledi. Beko, "İşçinin tepkisi normal. Çünkü doğruları bilmiyorlardı. Ben sözleşmeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Yüksek Hakem Kurulu’nun imzaladığını anlattım. Bu kez slogan değiştirdiler. 'Beko burada Kocaoğlu nerede' sloganı attılar” dedi.

SON EYLEMDEN HABERİM YOKTU

Grevden bir gün önce akşam belediye otobüslerinin 2 saat sefere çıkmama eylemi yapacağından haberi olmadığını belirten Beko, eylemle ilgili Başkan Aziz Kocaoğlu’nun kendisini aradığını ve hak etmediği ağır sözler söylediğini açıkladı. Beko, “Demokratik eylem yapılmış. Başkan faturasını bana kesti. Ama benim eylemden haberim yoktu. Ankara’da olduğumu, gelince konuşarak sorunu çözeceğimizi söyledim. Ancak, beni dinlemedi bile. Bana 'Hem sözleşmeyi bitirmek için İzmir’e geliyorsun hem de eylem yapıyorsun’ dedi. Sert üslup kullandı. Yanıt verdim. Gerginlik oldu” dedi.

AİHM’E BİLE GİDECEKLER

Beko, önümüzdeki salı günü Ankara’da YHK önünde kitlesel basın açıklaması yapacaklarını açıkladı. Ayrıca, sendikalar yasasındaki grev yasaklarıyla ilgili maddenin iptali için sendika olarak da başvuru yapacaklarını belirten Beko şunları kaydetti: "Avrupa Sendikalar Konfedarasyonu’na Dünya Sendiklar Konferedasyonu’na rapor göndereceğiz. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de dava açacağız."

AZİZ KOCAOĞLU MODELİ KÖTÜ MODEL

Kani Beko, "DİSK olarak İzmir’de bu gelişmeye karşı tavırlarının net ve sert olacak olmasının nedenin Türkiye’de ilk kez işçilerin elinden bir grev kararının alınmış olmasını gösterdi" diyen Beko, “Bir başka belediye veya farklı işkollarında grev yapılmasını istemeyenler Aziz Kocaoğlu modelini kullanılarsa kötü model olur. Diğer işyerleri bu modeli kullanırsa nedeni de biz oluruz. Bu İzmir’de bir kara leke” dedi.

EMEK DOSTUYSA EK PROTOKOLLE HAKLARI VEREBİLİR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na da bir çağrı yapan Beko, “Eğer hala emekten yana işçilerden yana olduğunu söylüyorsa YHK’nin kötü sözleşmesini üzerine sendikayla oturup ek haklar veren bir protokol yapabilir” diye konuştu. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası