Ege Postası
Geri

Belediye'den Sayıştay'a rest: Ödemiş'te tahliye çıkmazı!

Ödemiş'te esnafı yakından ilgilendiren ve iş yeri sahiplerini zorda bırakan "tahliye krizi"ne belediye freni geldi. Ödemiş Belediyesi'ne yönelik yıllık denetimlerinde idarenin mülk sahibi olduğu iş yerlerini tahliye ederek ecrimisil talep etmesini isteyen Sayıştay'a ilçe belediyesinden ret yanıtı geldi. Belediye'den Sayıştay'a rest
Belediye'den Sayıştay'a rest: Ödemiş'te tahliye çıkmazı!
Haberler / Yerel Yönetimler
8 Aralık 2015 Salı 16:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ödemiş Belediyesi'nin geçmişte meclis kararı ile kiraya verdiği, ardından da her yıl protokol ile sözleşme yenilediği belediyeye ait taşınmazlarla ilgili yeni bir kriz patlak verdi. Belediyeye yönelik yapılan yıllık denetimde söz konusu işlemi usule aykırı olarak tespit eden Sayıştay'ın hazırladığı raporlar ilçedeki yüzlerce esnafın mağduriyetini gündeme taşıdı. Esnaf ile belediyeyi karşı karşıya getiren "tahliye krizi" sonrasında, kurumun taleplerini hukuki dayanaktan yoksun olduğu gerekçesiyle reddeden Ödemiş Belediyesi, esnaftan yana tavır alarak çıkmaza son verdi.

ANKARA'DAN ŞOK TALEP: DÜKKANLARIN TAHLİYESİNİ İSTEDİ
Kira süresi dolan belediyeye ait gayrimenkullerin ihale edilmeden kira sözleşmelerinin yenilenmesinin usule aykırı olduğuna hükmeden Sayıştay, söz konusu taşınmazların belediye tarafından tahliye edilmesini ve esnafa geriye dönük ecrimisil cezası kesilmesini istedi. Sayıştay'ın söz konusu yazısı hem belediye, hem de esnaf cephesinde şok etkisi yaratırken, gelişmeler yeni bir belirsizlik yaşanmasına yol açtı.


 
ONLARCA YILLIK ESNAF İŞGALCİ OLDU!
Sayıştay'ın geçtiğimiz yıla ait denetim komisyonu raporlarına da yansıyan söz konusu gelişmeler üzerine inceleme başlatan belediye yönetimi krizin aşılması için çözüm arayışına girdi. Aralarında kapatılan İl Özel İdaresi'nden kalan mülklerin de yer aldığı belediyeye ait taşınmazlar için talebi değerlendiren Ödemiş Belediyesi, on yıldan fazladır kiraya verilen iş yerleriyle ilgili önemli bir hamlede bulundu. Esnafın işgalci konumuna düştüğü krizin ardından, belediye 15 günlük sürede tahliyesi istenen ve ceza ile karşı karşıya kalan vatandaştan yana tavır koydu.
 
BELEDİYEDEN SAYIŞTAY'A RET YANITI
Belediye, Sayıştay'ın söz konusu talepleri üzerine, Yargıtay kararları, İçişleri Bakanlığı genelgesi ve borçlar kanunu kapsamında işlem yapıldığını belirterek ret yanıtı verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, belediye meclisi ve encümen kararları ile kiraya verilen alanlarda iş yapan esnafın yüreğine su serpti.


 
BADEM'DEN ESNAFI RAHATLATAN MESAJ: HERKES YERİNDE KALACAK
"Telaşa gerek yok" mesajı veren Başkan Badem, "Biz Sayıştay'a bununla ilgili örnek yargı kararları ve genelgeleri sunduk. Kaldı ki, aksi yönde yeni bir talep de gelmedi. Yeni bir kiracı alınması halinde sıkıntı oluşabileceği söylenmiş. Ancak, esnaf düzenli olarak kirasını ödüyor ve belediyeye olan taahhütlerini de yerine getiriyor. Yasa ve yönetmelikler, kira borcu ve sözleşmeye aykırı durum yoksa, kira sözleşmesini yıllık olarak uzatabilirsin diyor, bu yetkiyi bize veriyor. Belediyeye ait dükkanları boşaltmamız söz konusu değil. Esnafımızın içi rahat olsun. Herkes yerinde kalacak" dedi.


 
SAYIŞTAY KRİZİ İZMİR'DE RESTORAN KAPATTIRMIŞTI
Benzer bir krizin yaşandığı İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Çankaya'da hizmet veren İtfaiye Restoran da geçtiğimiz yıl Sayıştay'ın tutumu sonrasında kepenk kapatmıştı. Belediye şirketi Grand Plaza tarafından işletilen tesisin kira bedelini düşük bulan Sayıştay'ın yazısı üzerine İzmirlilere uygun fiyatla hizmet veren restoran kapatılmıştı. Sayıştay'ın beş misli kira alınması yönündeki talebine karşılık üst üste ihaleye çıkan Büyükşehir Belediyesi'nin, kira bedellerinin yüksek olması nedeniyle kiracı bulamamıştı. Yaşanan kriz nedeniyle geçmişte restoran olarak hizmet veren ve belediyenin gelir sağladığı mülk aylarca boş durumda ve atıl vaziyette kaldı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası