Ege Postası
Geri

Belediye gelirlerine ilişkin torba kanun TBMM'ye sunuldu

AK Parti milletvekillerinin hazırladığı ve ekonomik düzenlemeleri içeren kanun teklifi, bugün TBMM’ye sunuldu. Teklifte, ticari mevduatın sigorta kapsamına dahil edilmesi ve şirketlerin döviz tevdiat hesaplarının kur korumalı mevduata çevrilebilmesi ile ilgili düzenlemeler yer aldı. Teklifte daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen düzenleme de yer aldı. Buna göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan ve yerel seçimlerden önce büyükşehir belediyelerine devredilen ulaşım projesi borçları, belediyelerin aylık vergi tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan yüzde 5’i aşmayacak şekilde kesilecek.
Belediye gelirlerine ilişkin torba kanun TBMM'ye sunuldu
Haberler / Politika
12 Nisan 2022 Salı 23:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

AK Parti’li 46 milletvekilinin imzasını taşıyan “Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

TİCARİ MEVDUAT SİGORTA KAPSAMINA DAHİL EDİLECEK

Teklife göre; Bankacılık Kanunu’nda değişiklik yapılarak, sigortaya tabi mevduatın kapsamı genişletilecek. Mevcut halinde, sadece gerçek kişilere ait olan mevduat ve katılım fonu tutarları sigorta kapsamında iken yapılan değişiklik ile resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki tüm ticari mevduat ve katılım fonu sigorta kapsamına dahil edilebilecek.

Sigortaya tabi olacak mevduat ve katılım fonlarının kapsamı ve tutarı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu tarafından belirlenecek. Risk esaslı sigorta priminin oranı, yıllık bazda sigortaya tabi mevduat ve katılım fonunun binde 20’sini aşamayacak.  

TMSF MÜDÜRLÜKLERİ ARTIRILACAK

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun idari yapılanmasındaki görev dağılımı, kurulacak yeni daireler üzerinden değiştirilecek ve müdürlük sayısı artırılacak.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu, kendisine tahsis edilen kaynakları devlet aleyhine açılan uluslararası davaların takibine ilişkin Cumhurbaşkanlığı’nca verilen görev ve yetkilerinin gerektirdiği ölçüde serbestçe kullanacak.

KUR KORUMALI MEVDUAT İLE VERGİ İSTİSNASI UYGULANACAK

Şirketlerin döviz tevdiat hesaplarını çevirerek kur korumalı mevduata yatırması halinde, vergi avantajının süresi uzatılacak. Mevduatı en az üç ay vade ile değerlendiren şirketler, dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dahil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payı ile diğer kazançlara kurumlar vergisi istisnası uygulanacak. Cumhurbaşkanına bu istisnanın süresini 30 Haziran 2022 ve 30 Eylül 2022’ye kadar uzatma yetkisi de verilecek. Söz konusu istisnalar, 2022 yılı sonuna kadar vade sonunda yenilenen hesaplara da uygulanacak.

BELEDİYELERİN VERGİ PAYLARI KESİLECEK

Teklifte daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından ‘cumhurbaşkanına verilen yetki sınırı belli olmadığı’ gerekçesiyle iptal edilen bir düzenleme yer aldı. Teklife göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan ve yerel seçimlerden önce büyükşehir belediyelerine devredilen şehir içi raylı ulaşım sistem ve metro projelerinin borçlarından ödenemeyen tutarlar, belediyelerin aylık vergi tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan yüzde 5’i aşmayacak şekilde kesilecek. Tutarı yine Cumhurbaşkanı karar verecek ancak azami yüzde 5 olacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası