Ege Postası
Geri

Bergama'da Bachmann üzüntüsü

Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesi'nde görev yapan Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdür Vekili ve Pergamon Kazı Başkan Vekili Arkeolog Dr. Martin Bachmann (52), 3 Ağustos Çarşamba günü öğleden sonra İstanbul’da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama gözlerini yumdu.
Bergama'da Bachmann üzüntüsü
Haberler / İzmir
5 Ağustos 2016 Cuma 14:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bahmann için ileri tarihte bir tören düzenleneceği ve bu tören tarihinin Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesi tarafından duyurulacağı açıklandı.

ARKEOLOG DR.MARTİN BACHMANN KİMDİR

1964 yılında Almanya'da doğan ve 3 Ağustos 2016 Çarşamba günü İstanbul'da vefat eden Dr. Martin Bachmann, mimarlık tarihi uzmanıydı. Bergama’da restorasyonlardan sorumlu baş mimar olan Bachmann, 1986 - 1996 yılları arasında Karlsruhe Üniversitesinde mimari okudu. Öğrenciyken Pergamon kazısına katılmaya başladı ve bir daha da Bergama’dan ayrılmadı. Bergama, Eflatunpınar ve Karasis kazılarında görev ve alan araştırmaları yaptı.

Türkiye’deki kültürel mirasın korunması konusunda gerek Bergama’da gerekse İstanbul’da önemli projeleri yönetti. Özellikle Osmanlı ahşap mimarisi konusunda kurduğu bir ekiple yıkılmakta olan ahşap evler ve köşklerin belgelenmesine ve arşivlenmesine yönelik çalışmalarda bulundu. Bachmann’ın kendi başına yürüttü en önemli projesi ise Bergama’daki Kızıl Avlu’nun restorasyonu oldu. Mısır Tanrısı Sekhmet’in heykelinin ayağa kaldırılmasında önemli rol oynadı. Bergama’da gerek Bergama Belediyesi’nin gerekse İl Kültür Müdürlüğü’nün yürüttüğü restorasyon projelerine bilimsel danışmanlık yapmaktaydı. Bunlardan en önemlisi Kızıl Avlu kuzey kulesi olan Kurtuluş Camii restorasyonu ve kentin sur duvarlarının kısmi restorasyonu oldu.

Pergamon dışında Martin Bachmann, Konya yakınlarındaki Eflatun Pınar isimli Hitit dönemine ait bir kutsal alanda da mimari araştırmalarda bulundu. Ayrıca Lykia’da bulunan Oinoanda antik kentinin sur duvarlarının araştırılması projesini de yönetti.

Tüm bu çalışmaları içinde Martin Bachmann için Bergama’nın özel bir yeri vardı. Henüz yirmili yaşlarda bir öğrenciyken geldiği Bergama’ya aşık olduğunu söylerdi. Öğrencilik yıllarından itibaren Bergamalı ustalar ve işçilerle çalıştığından kısa sürede oldukça iyi Türkçe konuşmaya başlamıştı. 20’li yaşlarında Bergama’ya gelen Martin Bachmann ölümüne kadar Bergamalı olarak kaldı. Bergama Kale mahallesinde eski bir Rum evi alarak 4 çocuklu ailesiyle yaz aylarını bu evde geçirmekteydi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası