Ege Postası
Geri

Bişkek, ŞİÖ zirvesine hazırlanıyor

Kırgızistan, 13 Eylül’de yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) devlet başkanları zirvesine hazırlanıyor. Zirve kapsamında başkent Bişkek'in önemli cadde ve alanları ŞİÖ içerikli afiş ve pankartlarla donatılıyor. Liderlerin...
Bişkek, ŞİÖ zirvesine hazırlanıyor
Haberler / Dünya
7 Eylül 2013 Cumartesi 15:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kırgızistan, 13 Eylül’de yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) devlet başkanları zirvesine hazırlanıyor.

Zirve kapsamında başkent Bişkek'in önemli cadde ve alanları ŞİÖ içerikli afiş ve pankartlarla donatılıyor. Liderlerin kullanacağı güzergahlar ise baştan sona elden geçiriliyor. Bişkek’te yapılacak zirveye örgüt üyesi Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan devlet başkanlarının katılması bekleniyor. Zirvede, Türkiye, Sri Lanka ve Belarus diyalog ortağı olarak temsil edilecek. Afganistan, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan ise zirvede gözlemci ülke olarak yer alacak.

Bu arada yeni seçilen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping (Xi Jinping) ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ilk defa bir ŞİÖ zirvesine iştirak etmiş olacak. Zirve, bölgede araları soğuk olan Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan liderlerinin bir raya getirmesi bakımından da önem taşıyor. Liderler, zirve kapsamında bir dizi ikili görüşmelerde de bulunacak.

Zirvenin yapılacağı 12-13 Eylül günleri arasında Bişkek’te adeta kırmızı alarm verilerek güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkartılacak.

Zirvenin ana gündem maddelerini ise ŞİÖ’nun geliştirilmesi, bölgesel güvenlik, ekonomik işbirliği ve enerji temaları oluşturacak. Zirve sonunda çok maddeli ortak Bişkek deklarasyonunun ilan edilmesi bekleniyor.

Çin'in Şanghay şehrinde 1996'da Rusya, Çin, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan'ın katılımıyla 'Şanghay Beşlisi' olarak kurulan örgüt, 2001'de Özbekistan'ın da dahil olmasıyla, 'Şanghay İşbirliği Örgütü' ismini almıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası