Bornova Belediyesi’nin projesi dünyada ilk 10’a girdi
Bornova Belediyesi’nin önümüzdeki günlerde temelini atmaya hazırlandığı Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi, dünyanın ilk 10 mimari kültür projesi arasına girdi. Singapur’da düzenlenen ve birbirinden ünlü mimarların özel projelerle katıldığı Dünya Mimarlık Festivali’nde (World Of Architectural Festival) tanıttığı Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’yle büyük ilgi toplayan Bornova Belediyesi, dünya genelinde yarışmaya katılan tek belediye olma başarısını da gösterdi. Festivale davetli olarak katılan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, dünya çapında başarı yakalayan Proje’nin Türkiye’nin gururu olduğunu söyledi
İZMİR -Bornova Belediyesi, İzmir’in tarihini 8 bin 500 yıl öncesine götüren Yeşilova Höyüğü’nde yapacağı Ziyaretçi Merkezi Projesi’yle dünyanın dikkatini çekti. Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali’ne katılan 501 başvuru arasında özgün mimari projesiyle yarışmaya katılan tek yerel yönetim olan Bornova Belediyesi büyük ilgi topladı. Festivale davetli olarak katılan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, dünya çapında başarı yakalayan Proje’nin tanıtımını yaptı.
Türkiye’de de Tarihi Kentler Birliği’nden 2010 ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda proje dalında ödül alan Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi, dünya ölçeğinde de başarısını kanıtlamış oldu.
Festival, 2011 yılında Barcelona’da yapılan yarışmada birinci seçilen Moshe Safdie imzalı Marina Bay Sands Oteli’nde yapıldı. Festivale dünya genelinde 501 proje başvurdu. Bornova Belediyesi, Future Project kategorisinde kültür dalında ilk 10’a girdi. Dünya Mimarlık Festivali 2012 yılı birincilik ödülünü ise 2011 yılının da birincisi olan Moshe Safdie Gardens By The Bay projesiyle aldı.
Ziyaretçiler zaman tünelinden geçecek
Yaklaşık 4 bin 200 metrekarelik kapalı alana kurulacak Ziyaretçi Merkezi’nde, arkeoloji araştırma laboratuvarı, eğitim alanları, kafe restoran, aktivite alanları, ofisler, sergi alanları, konferans salonu teknik odalar, arkeologlar için misafirhaneler yeralacak. Bornova Belediyesi’nin de desteğiyle Ege Üniversitesi’nin yürüttüğü Zaman Tüneli Projesi için de geniş bir alan bulunacak. Projenin en önemli ve özgün özelliklerinden biri ise uzun duvarıyla, Yeşilova Höyüğü Kazı alanı’na gelenleri şimdiki zamandan ayıracak.
Bu duvar aynı zamanda şimdiki zamanla eski zaman arasında bir geçiş sağlayacak. Proje alanında birebir ölçülerde bir neolitik dönem köyü de olacak. Kazı alanından çıkarılan eserler, Arkeoloji Araştırma Laboratuvarı’nda değerlendirilerek sergilenecek. Zaman Tüneli Projesi olarak da adlandırılan proje kapsamında, kazı alanına gelenler hem uygarlıkların kurulduğu alanı ziyaret edecek hem de eserleri çıkarıldıkları yerde görebilecek. Kazı bölgesiyle aynı alanda kurulacak olması nedeniyle benzersiz olarak nitelenen Proje’nin inşaatı 2013 yılı başında başlayacak.
Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’ne başından beri büyük önem verdiklerini bu nedenle mimari projesini yarışmayla belirlediklerini ifade eden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Bornova, verimli toprakları sayesinde tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ait yerleşimlerin merkezi olmuş. Bunu İzmir’in tarihini 8 bin 500 yıla kadar götüren buluntulardan anlıyoruz. Bornova şimdi de sanatın, kültürün, eğitimin, ekonominin merkezi konumunda. Biz de böyle büyük bir ilçenin büyüklüğüne yakışır projelerle dünya sahnesinde hakettiği yere gelmesi için çalışıyoruz. Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi Projesi Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Haftası’nda kültür kategorisinde ilk 10’a girdi. Bu gururu hem ilçemize hem de ülkemize yaşattığımız için çok sevinçliyiz” dedi.