Ege Postası
Geri

Bursa Valiliği: TBMM'ye gönderilen ifadelere katılmıyoruz, müteessir olduk

Bursa Valiliği, bir vatandaşın TBMM Dilekçe Komisyonu'na ilettiği Romanlara yönelik şikayetler üzerine gönderilen cevabi yazıdaki görüşlere katılmanın mümkün olmadığını açıkladı. Valilik açıklamasında, "TBMM Dilekçe Komisyonu'na...
Bursa Valiliği: TBMM'ye gönderilen ifadelere katılmıyoruz, müteessir olduk
Haberler / Güncel
25 Eylül 2013 Çarşamba 17:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bursa Valiliği, bir vatandaşın TBMM Dilekçe Komisyonu'na ilettiği Romanlara yönelik şikayetler üzerine gönderilen cevabi yazıdaki görüşlere katılmanın mümkün olmadığını açıkladı.

Valilik açıklamasında, "TBMM Dilekçe Komisyonu'na gönderilen raporda yer alan, bölgede ikamet eden Roman ve Doğu Anadolu’dan ilimize göç eden vatandaşlarımızı suçlu veya potansiyel suçlu olarak gösteren ifadeler amacını çok aşmış. Bundan dolayı da vatandaşlarımızı incitmiştir. Valiliğimizce bu görüşlere katılmak mümkün olmadığı gibi vatandaşlarımızı kıran ve inciten bu ifadelerden dolayı üzüntülerimizi ve müteessir olduğumuzu ifade etmek isteriz." denildi.

Yıldırım ilçesinde ikamet eden Ç.E., 21 Mart 2013 tarihinde TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığına gönderdiği dilekçede Meydancık Mahallesi'nde yaşanan ve Roman vatandaşlara dönük şikayetlerini anlattı. TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı'nın incelenerek neticeden bilgi istemesi üzerine konu Yıldırım Kaymakamlığı ve Yıldırım İlçe ve Bursa İl Emniyet Müdürlüğü'ne iletildi.

Olay bugün bir gazetede ‘Bursa Valisinden Roman tanımı; kapkaççı, hırsız, işsiz’ başlığıyla yer aldı. Haber üzerine Bursa Valiliği bir açıklama yaptı. Yapılan değerlendirmede Valilikçe, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığına gönderilen yazı ekindeki Bursa İl Emniyet Müdürlüğü raporunda konu ile ilgili değişik şahısların şikayetleri olduğunun belirlendiği dile getirildi. Açıklamada, şöyle denildi: "Osmangazi İlçesi Kamberler Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşların Büyükşehir Belediyesi'nin Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evlerinin bulunduğu bölgenin yeniden düzenlenmesi üzerine Osmangazi İlçesi Elmasbahçeler, Demirtaşpaşa, Kayhan mahalleleri, Yıldırım İlçesi Yeşil, Selimzade, Hacıseyfettin, Ebuishak ve Meydancık mahallelerine taşınmıştır. Özellikle Ebuisak, Selimzade ve Meydancık mahallerine taşınan Roman ve Doğu Anadolu’dan ilimize göç eden vatandaşların yasalarımızda suç olarak nitelenen olaylara katıldıkları, meydana gelen olay ve adli makamlara intikal ettirilen istatistikleri dikkate alınarak yazıldığı anlaşılmıştır. TBMM Dilekçe Komisyonu'na gönderilen raporda yer alan, bölgede ikamet eden Roman ve Doğu Anadolu’dan ilimize göç eden vatandaşlarımızı suçlu veya potansiyel suçlu olarak gösteren ifadeler amacını çok aşmış, bundan dolayı da vatandaşlarımızı incitmiştir. Valiliğimizce bu görüşlere katılmak mümkün olmadığı gibi vatandaşlarımızı kıran ve inciten bu ifadelerden dolayı üzüntülerimizi ve müteessir olduğumuzu ifade etmek isterim. Valiliğimiz, ilçe kaymakamlıklarımız, Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyeleri olmak üzere ilimizde yaşayan Roman, Doğu ve Güneydoğu’dan göç eden vatandaşlarımız için sosyal, kültürel, sportif alanda pek çok destek sağlanmış, sanat ve meslek edindirme kursları ile üretken kişiler haline getirilmiş, ihtiyaç sahiplerine sosyal yardımlar (ayni, nakdi) yapılmış, bölgede tarihsel ve kültürel miraslarını yaşatabilmeleri adına çalışmalar yapılmıştır."

Şehirde Roman vatandaşlara yönelik yapılan hizmetlere de yer verilen açıklamada, Yıldırım Kaymakamlığı tarafından kimliksiz 80 vatandaşa kimlik çıkarıldığı vurgulandı. Nikahsız 30 aileye resmi nikah kıyıldığı, çadırda yaşayan 14 ailenin konuta taşınmasının sağlandığı belirtilen açıklamada, 550 vatandaşa okuma yazma kursu verildiğine dikkat çekildi.

Bursa Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca sosyal destek sağlanmış, 320 Roman ailenin çocuklarının sünnet töreni yapılmış ve kıyafetleri alınmış, 30 ailenin çocuklarının müzik eğitimi almaları temin edilmiştir. Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği’nin düzenlemiş olduğu sportif müsabakalarda yer alan sporculara Valiliğimiz ve Yıldırım Kaymakamlığınca kıyafetler temin edilmiştir. Yine bu kapsamda 50 Roman aile çocuklarının anaokuluna gitmesi teşvik edilerek giyim ve eğitim masrafları karşılanmıştır. Benzer yardımlar 2010 yılı itibariyle kesintisiz olarak sürdürülmüştür. Osmangazi Kaymakamlığı ve Belediyesince; Ebu İshak Mahallesi Kamberler Tarih Parkı içerisinde Çalgıcı Mektebi kurularak müzisyen olmak isteyen Roman gençlerin eğitim almaları sağlanmış, Demirkapı Mahallesi'nde, Roman vatandaşların çocuklarının eğitim almalarının sağlanması, suça bulaşmaları engellenerek kendilerine sahip çıkılması adına Osmangazi Belediyesi'ne ait 3 katlı bina düzenlenerek Toplum Destekli Polislik Şükran Gönenç Eğitim Merkezi açılmıştır. Yunuseli Mahallesi'nde çadırda yaşayan Roman vatandaşlara belediye tarafından sosyal yardım sağlanmış, yine vatandaşlara iş imkanı oluşturmak adına Panayır Mahallesi'nde meclis kararıyla 2. el eşya pazar yeri oluşturulmuştur. Ebu İshak Mahallesi'nde imar planları ve alınan meclis kararları doğrultusunda 2004 yılından itibaren Kent Parkı oluşturmak için vatandaşların rızası doğrultusunda kamulaştırma yapılmıştır."

Valilikten yapılan açıklamada, toplumun her kesimine olduğu gibi Roman vatandaşlara yapılan sosyal yardımların yanında kültürel ve sportif organizasyon yapılmasıyla ilgili geleceğe dönük projelerin yürütülmesine devam edileceği kaydedildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası