Ege Postası
Geri

Büyükşehir'de gündem kredi: AK Parti'den 'borçlanmaya' tepki

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan meclis toplantısı ikinci birleşiminde gündem kredi ve sermaye arttırımı oldu.
Büyükşehir'de gündem kredi: AK Parti'den 'borçlanmaya' tepki
Haberler / Yerel Politika
10 Ocak 2024 Çarşamba 18:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan meclis toplantısı ikinci birleşimi Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 

ÖZUSLU- AYDIN BİLMECESİ

Geçtiğimiz günlerde Murat Aydın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan vekili olarak atanmıştı. Ocak ayı ilk meclis toplantısını gerçekleştirilen Aydın, ikinci birleşimde yoktu. İkinci birleşim Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 

İZTARIM'DAN 45 MİLYON TL KREDİ TALEBİ 

İZTARIM'ın 45 milyon TL'ye kadar borçlanma talebi meclis gündemine oy çokluğu ile geldi. 
Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, "Bu madde çok basit gibi gözüküyor. 45 milyon lira kredi kullanacaksınız. 4 yıl 10 aylık görev süreniz içerisinde bir şirketiniz ilk defa kredi kullanacak. Neden 45 milyon TL kredi kullanacaksınız? Çok mu ihtiyacınız var? Önergede yatırım yapmak ve işletme sermayesinde kullanmak üzere diyor. Biz bakıyoruz, yatırım amaçlı genel müdürünüz 9 ay içinde geldi ve sermaye arttırımı istedi ve oy birliğiyle geçirdik. İkinci sefer genel müdür yardımcınız geldi, 'bir kere daha ihtiyacımız var bu son' dedi. Bir daha sermaye istemeyeceklerini söylediler. Üçüncü kez muhasebe müdürü geldi. Baktığımız zaman İZTARIM yaptığı işin amacıyla önceliği doğru belirlenmemiş bir şirketimiz. Kötü yönetiliyor. Bu sebeple büyükşehir belediyesi zarar ettikte sermaye arttırıyor. Artık arttıramıyoruz çünkü büyükşehir ekonomik anlamda tarihideki en kötü dönemini yaşıyor. 2002 yılından beri Büyükşehir böyle bir dönem yaşamadı. Sermaye arttırımı için aldığımız kararlar çok geç uygulandı. Bu kötü yönetimden dolayı red oyu kullandık. Çünkü aldığınız parayı doğru kullanmayacaksınız. Doğru planlama yapmayacaksınız lütfen borçlanmayın" dedi. 
Önerge oy çokluğu ile meclisten geçti. 

Önerge şu şekilde; 
İZTARIM A.Ş'nin 05/01/2024 tarihli ve Bila sayılı yazısında; 22/12/2023 tarihli ve 48 numaralı Yönetim Kurulu Kararına istinaden "Şirketin yatırımlarında ve işletme sermayesi ihtiyaçlarında finansal kiralama ve kredi borçlanması kararı alındığı, buna istinaden 45.000.000,00-TL'ye kadar banka kredisine ihtiyaç duyulduğu ve kararın İzmir Büyükşehir Belediyesinden kefalet uygunluğu konusunda onay alınması gerektiğini" belirtilmekte olup; borçlanılacak tutara ait kredinin sağlanması ve kullanılması, borçlanmaların yapılması, krediye ait gerekli garanti ve teminatların verilmesi ile bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, taahhütname ve protokollerin imzalanması, kredi kullanımı ile ilgili oluşabilecek bankalar ve resmi kurumlar nezdinde her türlü işlemlerin yapılması ve tamamlanması, sözleşme, taahhütname imzalanması ile ilgili banka/bankalar nezdinde her türlü hesap açılması konularında ve krediye ait her türlü yazışmalarda münferiden işlem yapmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi hususlarının oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Şirketler Komisyonları Raporu.  (Destek Hizmetleri Dai.Bşk.E.1739759)

ESHOT'A KREDİ 

ESHOT, yeni yılda 690 milyon TL’lik kredi çekmek için meclisten onay talep etmişti. Komisyonlara gönderilen ilgili gündem maddesi komisyonlardan oy birliği ile geldi. Meclis üyelerinin onayına sunulan ilgili madde meclis üyeleri tarafından da oy birliği ile kabul edildi.

GRAND PLAZA'DAN SERMAYE ARTTIRIMI 

Grand Plaza'nın sermaye artışı meclis gündemine geldi. Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, "Bu maddede de şunu anlıyoruz, sermaye azaltıp, sermaye yükselteceksiniz. Belediyeye düşen hisseyi de arttırmak için yetki istiyorsunuz. Bu teknik bir iş. Teknik anlamda, şirketin borçları yasal sınırı geçtiği için şirketi tasfiye etmemek için, sermaye tutarını düşürüü sermayeden borçları ödememiz gerekiyor. Bunun üzerine sermaye arttıracağız ki şirket çalışsın. Biz şirket kapansın diye ret oyu kullanmadık. Bizim şirket kapansın diye bir derdimiz yok ama şirket paraları kötü kullanıyor. Grand Plaza ile fuar işleten şirketin zarar etmesi için üstün başarıdır. İki tane su kaynağımız vardı. 2 suyu doldurup paketleyip satıyorduk. 10 liraya mahallenizdeki sucuya teslim ediyorsunuz, sucu 30 liraya satıyor. Şimdi 35 liraya alıyorersunuz 50 liraya evinize geliyor. Şimdi Grand Plazanın o suyu ne kadar sattığını bilmiyorum. Bu kadar kötü bir pazarlama yöntemiyle bu kadar amaç dışı kullanılan bir şirket görmedim. Masraflara bakıyoruz, giderlerin içerisinde ilginç 3 kalem var. Biri Grand Plaza 625 bin liralık 11 ayda gazete satın almış. Eğer gazete 5 liraysa 125 bin gazete almış. Grand Plaza bu kadar gazeteyi ne yapmış? 11 ayda 1 milyon 250 bin lira reklam gideri var. Siz 1 milyon 250 bin lira ile neyin reklamını yaptınız? Ben bir yerde görmedim. Başarılı bir reklam yaptınız da satış arttırdığını bir işletmeniz mi var? Ne ölçüyorsunuz ne biçiyorsunuz. Sadece verin harcayalım diyorsunuz. İş tıkandığı zaman da, 'hayat pahalılığı, ekonomik kötü, merkezi hükümet kaynak versin' diyorsunuz. Çok güzel bir yönetim sistemi" dedi. 

Önerge oy çokluğu ile kabul edildi. 

Önerge şu şekilde;
Belediyemizin iştiraki olan Grand Plaza A.Ş’nin 26/12/2023 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda, Belediyemizin Grand Plaza A.Ş’nin şirket içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için şirket sermayesinden Belediyemiz payına düşen (%50,00'sine tekabül eden) 96.729.208,00-TL olan sermaye miktarının 41.500.000,00-TL azaltılarak 55.229.208,00-TL'ye indirilmesi; eş zamanlı olarak sermaye artırımından payına düşen (%50,00'sine tekabül eden) 40.000.000,00-TL rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesi ve Belediyemizin şirket içerisindeki sermaye miktarının 95.229.208,00-TL'ye çıkarılmasının oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Şirketler Komisyonları Raporu.  (Destek Hizmetleri Dai.Bşk.E.1723335)

"TEK GAZETEYE ÖDEME" 

Gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Biraz önce Erhan Bey bir gazeteye verilen parayı söyledi. Biz isteriz ki Büyükşehir bu ödemeleri yaparken bir agzeteye ödeme yapmasın. İzmir'de basılı olan bir gazeteye bir çok ödeme yapıldığı görüldü. Bütün gazetelere eşit şekilde dağılsın isterdik. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası